Gazete Vatan Logo

Kremlin'dan bir şok Türkiye çıkışı daha

Kremlin'dan bir şok Türkiye çıkışı daha

Kremlin Sözcüsü Peskov, katıldığı bir televizyon programında, Su-24 uçağının düşürülmesi sonrası Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin onarılması zor bir hasar gördüğünü söyledi.

Rossiya 1 TV kanalına konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesini ‘provokasyon' olarak tanımlayarak "Bu tarz korkunç provokatif eylemler, ne NATO'nun ne Rusya'nın ne de Türkiye'nin çıkarına" ifadelerini kullandı.

Peskov, birçok NATO ülkesinin Su-24 uçağı konusunda Türkiye ile dayanışma göstermediğine de dikkat çekti.

‘ORTADA İHLAL YOKKEN UÇAĞIMIZI HAİNCE VURAMAZLAR'

"Ortada işgal, ihlal yokken hiç kimse hain bir şekilde Rus uçağını kuyruğundan vuramaz" diyen Peskov, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin bu gelişmeyle onarılması zor bir hasar gördüğünü kaydetti.

‘TÜRKİYE'YE TEPKİMİZ YERİNDE'

Ankara'nın öngörülemeyen eylemlerini güçlükle tanımladıklarını söyleyen Kremlin sözcüsü, "Türkiye, Su-24 uçağını düşürerek Rusya'ya eşi görülmemiş bir meydan okumada bulundu. Bu tehdide verdiğimiz tepki yerindedir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Peskov ayrıca, Su-24 uçağının düşürülmesi gibi olağanüstü durumların önlenmesi için iki ülke arasında kurulan doğrudan hattın da askıya alındığını hatırlattı.

'PUTİN TEHDİTLERE KARŞI HAZIR HALDE'

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’ın uçak düşürülmesi sonrasında şartların gerektirdiği en üst seviyede tehditlere karşı hazır halde olduğunu kaydetti.

'ANKARA ÇOK UZUN BİR SÜRE BİZİMLE TEMASA GEÇMEDİ'

Rus uçağının düşürülmesi sonrası Ankara’nın çok uzun bir süre Rusya’ya yaşananları anlatma girişiminde dahi bulunmadığının altını çizen Rus sözcü, “Yaşananları bize anlatmak, pişmanlık ifade etmek, yanlış anlama olduğunu ya da komuta sisteminde hata oluştuğunu söylemek için çok uzun bir süre hiçbir girişimde bulunmadılar. Oldukça uzun bir süre” dedi.

'ERDOĞAN 18.00 SULARINDA TELEFON GÖRÜŞMESİ TALEP ETTİ, GÖRÜŞME OLMADI'

Bu sürecin yaklaşık 7-8 saat kadar sürdüğünü yineleyen Peskov, “Yaşananlar dikkate alınırsa bu oldukça uzun bir süre” diye konuştu. Akşam 17.00-18.00 sularında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomatik kanallar vasıtasıyla telefon görüşmesi talep ettiği bilgisi edindiklerini aktaran Peskov, “Bu talep Rusya lideri Putin’e iletildi. Tüm söyleyebileceklerim bunlar. Açıklama yetkim bu kadar. Herhangi bir görüşme de olmadı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI ABSÜRT'

Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Eğer Suriye’de bir Türk uçağı düşürülürse bunu saldırı sayarız" açıklamasını da ‘absürt tiyatro’ olarak değerlendirdi: “Burada çok büyük bir nüans var. Erdoğan’ın ‘Türk uçağının Suriye hava sahasında düşürülmesini saldırı sayarız’ açıklaması, absürt bir tiyatro.”

'TÜRKİYE’NİN HARİTASI ANİMASYON GİBİ'

Düşürülen Rus uçağının Türk hava sahasına girmediğinin altını çizen Peskov, TSK’nin Su-24’ün ihlalini kanıtlamak için sunduğu haritaları da ‘animasyona’ benzetti. Kremlin sözcüsü, Rusya’nın yayınladığı görüntüler için ise şu yorumu yaptı: “Su-245’ün elektronik uçuş izlerini gördük. Türk hava sahasının kasıtlı ya da kasıtsız ihlal edilmediği çok açık kanıtlandı.”

Haberin Devamı

'İHLAL ETTİĞİMİZDE ÖZÜR DİLEMİŞTİK, ŞİMDİ İSE İHLAL YOK'

Rusya’nın birkaç hafta önce Türk sınırını ihlal ettiğinde özür dilediğini de hatırlatan Peskov, “Şimdi ise ihlal yokken hiç kimse Rus uçağını haince kuyruğundan vuramaz” dedi.