Gazete Vatan Logo

Krem sürmek orucu bozar mı?

Krem sürmek orucu bozar mı? sorusu son günlerde en fazla merak edilen soruların başında geliyor. 26 Mayıs tarihinde başlayacak olan Ramazan ayı öncesi oruç ibadetine ilişkin vatandaşların merak ettiği soruların çeşitliliği artıyor. İşte krem sürmek orucu bozar mı? sorusunun yanıtı...

Krem sürmek orucu bozar mı?

Mübarek Ramazan ayının yaklaşması ile beraber oruç ibadeti ile ilgili sorular artmaya devam ediyor. Son olarak krem sürmek orucu bozar mı? sorusunun yanıtı merak ediliyor. İşte oruç ibadetine ilişkin detaylar ve krem sürmek orucu bozar mı sorunun ayrıntılı yanıtı...

KREM SÜRMEK ORUCU BOZAR MI?

“Vücudun mesamatından (cild üzerinde bulunan teneffüse yarayan küçük delikler, gözenekler. ) içeriye nufüz eden şeyler orucu bozmaz.

Binaen aleyh vücuda sürülen bir yağ veya yıkanıp soğukluğu içeriye nufüz eden bir su, orucu ifsat etmez (bozmaz). Mesela; göze sürülen bir sürme orucu bozmaz. Velev ki, eseri ve rengi tükürükte görülse müstesna. Çünkü bunların nüfuzu, mesemat (gözenekler) vasıtasıyladır.”

Baştaki veya karında ki bir yaraya konulup yaranın rutubetiyle ıslanarak dimağa (kafanın içi) veya içeriye gitmeyen bir ilaçtan dolayı bil’ittifak oruç bozulmaz. Fakat böyle bir yaraya konulup dimağa veya içeriye gidip gitmediğinden şüphe edilen bir ilaç İmam-ı Azama göre orucu bozar. Çünkü böyle bir ilaç adeta içeriye nüfuz eder.

Haberin Devamı

İmameyn’e göre böyle bir şüphe orucu bozmaz.

Görülüyor ki;

Açık bir yaranın üzerine krem sürmek her halukarda şüphelidir, bunu tercih etmemek gerekir. Herhangi bir yara vs. söz konusu değilse, krem kullanmanın oruca bir zararı yoktur.