Gazete Vatan Logo

Kredi kartıyla umut alıyorlar

Gişelerin yanı sıra seyyar bilet satıcılarının da bir kısmı kredi kartıyla satış yapıyor

Her seyyar satıcı kredi kartıyla günde ortalama 600 adet bilet satıyor. Vatandaşa ödeme kolaylığı olsun diye böyle bir yenilik yapan satıcılar, bir aydır kartla yaklaşık olarak 25’er bin adet bilet sattı. Seyyar bilet satıcıları, “kartla alan ortalama 10 bilet birden alıyor, şimdi alıp bir ay sonra ödüyorlar” dedi.
İbrahim Ünlü (35 - Seyyar bilet satıcısı) “Kredi kartıyla günde 500 adet bilet satıyorum. İnsanlar bunu kolaylık olarak görüyor, 16 senedir Taksim’de Noel Baba kılığında piyango bileti satarım, müşterilerim belli kişilerdir, o yüzden kartla bilet aldıklarında herhangi bir güven problemi yaşamıyorlar. Kartla bir anda 3 bin adet bilet alanından, 10 bin lira karttan çekip tamamıyla bilet alan bile oldu. Kartla bilet alanlar “kredi kartı geçerlidir” yazısını görünce şaşırıyorlar, fakat beğendikleri bir uygulama.”

Bilal Yıldız (Seyyar bilet satıcısı) Taksitle olmasa da bileti alanlar ücretini bir ay sonra ödüyor. Kredi kartıyla günde yaklaşık 600 bilet satıyoruz. İnsanlar bu uygulamayı beğendi, daha sonra ödemek daha cazip geliyor.
Hüseyin Kuran (37 - işletmeci) Genelde her harcamalarımda nakit para yerine kredi kartı kullanıyorum. Kredi kartı daha kolay ve pratik geliyor. Şimdiye kadar kartla 600 adet bilet aldım, yaklaşık bir ay sonra ödeyeceğim.
Puyan Örs (64 - emekli) Param yoktu kartla aldım ne yapalım, 2010’da aldığım biletin parasını 2011’de ödeyeceğim için mutluyum, ilk kez böyle bir şeyle karşılaşıyorum gördüğümde çok şaşırdım. Bana çıkarsa bu yaştan sonra kendim için pek bir şey istemem, kardeşime, tanıdıklarıma yardım ederim. Kendimden çok karşımdakini düşünüyorum bu yüzden pek bir hayalim
olmadı henüz.

3, 2, 5 EN ŞANSLI SAYıLAR

Yılbaşı özel çekilişlerinde Talih Kuşu en fazla İstanbula konuyor. Son 20 yıldaki yılbaşı çekilişlerinde 71 kişiye büyük ikramiyenin sahibi oldu. Bu ikramiyelerin yüzde 25’i İstanbul’a çıktı. İstanbul 2004 yılından bu yana her yılbaşı çekilişinde 2 milyoner çıkardı. İstanbul’u 11 ikramiye ile Ankara, 4er ikramiye ile Adana ve Mersin izledi. İzmir’in 3, Tarsus, Antalya ve Eskişehir’in ise 2‘şer büyük ikramiye kazandığı bu dönemde büyük ikramiyenin isabet ettiği diğer merkezler de şöyle:

“Burdur, Hayrabolu, Kadirli, Akhisar, Bursa, Trabzon, Manisa, Samsun, Turhal, Batman, Aydın, Kahramanmaraş, Van, Sakarya, Çorlu, Denizli, Gaziantep ve Lefkoşa (KKTC).”
1990’dan bu yana, büyük ikramiye 16 kez çeyrek, 3 kez yarım, 1 kez de tam bilete çıktı.

Özel çekilişlerde şans kürelerinin en sevdiği numara da 3 olarak belirlendi. Son 20 yılbaşı çekilişinde büyük ikramiye 8 kez 3’le biten, 3 kez de 3’le başlayan numaralara isabet etti. Büyük ikramiyenin diğer şanslı numaraları da 2 ve 5 olarak belirlendi. 2 ile başlayan numaralar 4 kez, 2 ile biten numaralar da 3 kez büyük ikramiye kazandı. Aynı şekilde 5 ile başlayan numaralar
5 kez, 5 ile biten numaralar da 1 kez büyük ikramiyeye sahip oldu.


Nimet Abla yine umut kapısı


Bahçekapı’daki efsanevi Nimet Abla milli piyango gişesi bu yıl da ezberleri bozmadı. Nimet Abla’nın uğuruna inananlar 35 milyon liralık büyük ikramiye için gişe önünde İstanbul’un soğuk havasına aldırmadan uzun kuyruklar oluşturdu. Yüzlerce metre kuyruğun oluştuğu gişede, yağmur altında yaklaşık iki saat bekleyenler oldu. Biletlerin yüzde 75’ine yakını tükenirken özellikle 8 lira olan çeyrek biletler de bitmek üzere.

Kuş başlarından inmedi ama şimdi hepsi Züğürt Ağa

Yaklaşık 35 yıldır İstanbul Cağaloğlu’nda ayakkabı boyacılığı yapan Mustafa Savgan, her iki ikramiyeyi de harcamaktan pişmanlık duymadığını belirterek, “Şu anda daha çok huzurluyum. Neden huzurluyum, en azından param yok” yorumunu yapıyor. Savgan, 40 yıl önce aldığı bilete 10 bin lira çıktığını, o dönemde öğretmen maaşının 150 lira olduğunu, bu parayla 2 tane ev alınabildiğini kaydetti. Mustafa Savgan, 1982’de Milli Piyango çekilişinde 15 milyon liralık, 1984’teki 23 Nisan çekilişinde de 25 milyonluk ikramiyeleri kazandığını vurguladı. Savgan, yolda bile tedirgin olduğunu belirterek, “Zenginlik de başa bela. Arkandan 2 kişi hızlı hızlı gelse ’Acaba beni mi takip ediyor?’ diyorsun” diye konuştu.


Samsun’da 17 yıl önce Milli Piyango’dan büyük ikramiye Kazanan Süleyman Orhan (52), ikramiyeyle birlikte kendi emeği ile kazandıklarını da kaybettiğini söyledi. Orhan, 1993 yılında pastahane sahibiyken, iş yerinin önünden geçen piyangocunun ısrarıyla aldığı bilete 2 milyar TL çıktığını söyledi. Büyük ikramiye kendisine çıktıktan sonra hayatında talihsizlikler yaşamaya başladığını anlatan Orhan, kazandığı parayı ticari işlerde kullandığını, ancak yaptığı her işten zarar ettiğini ifade etti. Kantin işletmeciliği yapan ve artık piyango bileti almadığını vurgulayan Orhan, yılbaşı için bilet alacaklara ise, “Bütün umutlarınızı bilete bağlamayın” tavsiyesinde bulundu.


Ordu’nun Perşembe ilçesinde bir bankada çaycılık yaparken 7 yıl önce oynadığı Sayısal Loto’dan 844 milyar lira kazanan 39 yaşındaki Kaya da, diğer pek çok “Talihli” gibi başladığı yere geri döndü. Kaya, 2003 yılında şanslı 6 numarayı bilerek büyük ikramiyeyi kazandığını belirterek, kazandığı paranın kendisine şans değil adeta uğursuzluk getirdiğini ifade etti. Para çıkınca hemen o dönem çalıştığı bankanın müdürünü arayarak durumu anlattığını, bir gün sonra banka müdürüne vekalet vererek parayı Ankara’dan aldıklarını ve bankaya yatırdıklarını söyleyen Kaya, “Ardından bütün sorunlar da ardı ardına gelmeye başladı”diye konuştu.

Haberin Devamı