Gazete Vatan Logo

Kredi kartı resti!

BDDK'nın yeni patronundan vatandaşı kızdıran açıklama

BDDK Başkanı Mukim Öztekin kart mağdurları için, “Kimse zorla, kredi kartı kullandırmıyor. Bodrum’da lahmacuna 50 lira veriyorsun, 2 liraya da var” dedi

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, bankaların tüketiciden aldıkları işlem ve kartı aidatı gibi ücretlerle ilgili mahkemelere de taşınan anlaşmazlıklar konusunda tüketicileri kızdıracak açıklamalar yaptı. Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyesi gazetecilerle dün sabah sohbet toplantısında bir araya gelen Başkan Öztekin, kredi kartı mağdurlarıyla ilgili bir soruya karşılık, “Kimse kimseye zorla kredi kartı kullanın, demiyor. Her şeyin bir bedeli var” diye konuştu. BDDK Başkanı, “Bankacılık kolay bir iş değil, kimse bankalara güveni zedelemesin” dedi. Tüketicilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten BDDK Başkanı, “Bodrum’da yediğiniz lahmacuna 50 lira veriyorsunuz. 2 liraya da lahmacun var. Niye ona veriyorsunuz. Çünkü nereden yediğinize göre değişir. Tüketici bunu bilirek hareket etmeli” diye konuştu.

Bankacılık sektörüne olan güveni kimsenin zedelememesi gerektiğini söyleyen Öztekin, bankaların vatandaştan aldıkları masraf, kart komisyonu, aidat gibi ücretleri savundu.

Kredi kartının 26 gün faizsiz ödeme kolaylığı sağladığının altını çizen Öztekin şöyle devam etti: “ Başkasına bonus veriyor. Taksit imkanı veriyor, ayrıca yanında başka olanaklar da tanıyor. Biz kimsenin kandırılmasının, aldatılmasının yanında olmayız ama her hizmetin de bir maliyeti ve dolayısıyla bedeli var. Tüketici bunu bilmeli. Bankacılık kolay bir iş değil. Ekmeği gidip bedava alamazsınız. Ne kadar paranız varsa o kadar ekmek alırsınız.”

Bankaların kârı bu yıl 24-28 milyar TL olur

Bankacılık sektöründe bu yıl, geçen yılki kârı yakalamanın biraz daha zor olabileceğini belirten Mukim Öztekin, “Bu yıl bankacılık sektöründeki net kâr 24-28 milyar lira civarında olabilir” dedi. Öztekin, bankacılık sektörünün 2012 yıl sonu itibariyle 23.6 milyar lira ettiğini açıkladı. Öztekin, “Sektörümüz ciddi anlamda kâr ediyor. Bu karların önemli bir kısmı faiz marjlarındaki artıştan” dedi.

Kartı bedava sanıyorlar

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, “Tüm hizmetler bir maliyet hesabı. Herhalde insanlar kredi kartının bedava bir şey olduğunu, bir maliyeti olmadığını düşünüyor. Bankacıya sorarsanız o faiz oranını çok rahat bir şekilde izah ederler. Tüketicinin haberi olmadan verilen kredi kartı için 8-10 bin lira ceza kesiyoruz” diye konuştu.

Mevduatta garanti artışı ek yük getirir

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, TMSF’nin mevduat garantisi miktarını 50 bin liradan 100 bin liraya çıkarması ile ilgili, “Enflasyona endekslenmenin ötesinde bir iş yapılmamıştır. Elbette garanti edilen mevduat tutarının 100 bin liraya çıkarılması bankalara ilave bir maliyet mutlaka getirecektir. 2012’ye geldiğiniz zaman sigortalı mevduatın payının oldukça azaldığını görmekteyiz” dedi.

Haberin Devamı