Gazete Vatan Logo

Kredi kartı faizleri isyanı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu üyeleri ve 550 milletvekiline birer mektup göndererek, bankaların uyguladığı kredi kartı faizlerini şikayet etti


Bankalar Birliği ve bankaların genel müdürlerine de mektup yazan Aygün, kredi kartı faizlerinin düşürülmesini istedi. ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Aygün'ün mektubunda kredi kartlarına ilişkin düzenlemelerin Tüketici Yasası içerisinde yer almasının sorunlara yol açtığı öne sürülerek, "Münhasır bir Kredi Kartları yasası çıkarılmalı ve bu yasa ödünsüz uygulanmalıdır" denildi.

ATO Başkanı Aygün, kredi kartı konusunda bankaların uyguladığı faizlere artık sessiz kalmayacaklarını belirterek kredi kartı kullanmama yönünde yeni bir kampanyanın da sinyalini verdi. Aygün'ün mektubunda enflasyonun yüzde 22, hazine borçlanma faizlerinin yüzde 40, tüketici kredisi faizlerinin aylık yüzde 3'e düştüğüne vurgu yapılırken, bankaların kredi kartlarına yıllık yüzde 287.5 'e varan oranlarda faiz uygulaması eleştirildi. Buna karşılık bankaların mevduatlara yıllık yüzde 33-35 arasında faiz uyguladığı örneklerle ortaya konulurken, bankalar uyanık bezirganlara benzetildi.

Tüketici yasası by-pass edildi
Mektubunda Tüketici Yasası'nda temerrüt faizlerinin cari faizin yüzde 30 fazlasını aşmayacağı yönündeki maddesinin kanuna karşı hile yoluyla by-pass edildiğini dile getiren Aygün, bazı bankaların yıllık en yüksek faizi dikkate alarak aylık faizi yüzde 12'ye kadar çıkarıp, temerrüt faizlerini yüzde 376'ya kadar yükselttiklerini belirtti. Aygün mektubuna 19 bankanın uyguladığı yıllık kredi kartı faizlerinin yüzde 112.9 ile yüzde 287.5 arasında değiştiğini ortaya koyan bir de çalışma ekledi. Aygün mektubunda şu ifadelere yer verdi: "Bankalar nakit avans kullanımlarında ayrıca kullanılan kredi miktarlarının 2-3.5'i oranında nakit çekim ücreti almaktadırlar. Bu oran Vakıfbank kredi kartında yüzde 2, Dışbank'ta 2.75, Yapı Kredi, Garanti, Akbank , HSBC ve Finansbank'ta yüzde 3, İş Bankasında 3.15, Denizbank'ta 3.5 düzeyinde bulunmaktadır. Görüldüğü gibi alınan komisyonlarda hiçbir standart olmadığı ortadadır. Diğer yandan Vakıfbank kredi kartında gecikme faizi sıfırken, Dışbank yüzde 7.45, İş bankası ve Finansbank yüzde 7.75, Denizbank yüzde 8.25, Akbank yüzde 8.33, HSBC yüzde 10.33, Yapı Kredi yüzde 11.04, Garanti yüzde 15.53 aylık gecikme faizi uygulamaktadır. Gecikme faizlerinde de standart bir türlü tutturulamamaktadır. Yine bankaların ilk verişlerde aldıkları kart ücretleri de farklılık göstermektedir. İlk verişte Vakıfbank ve Denizbank 3 milyon, HSBC ve Dışbank 4 milyon, Akbank ve Finansbank 5 milyon, İş Bankası 10 milyon, Yapı Kredi ve Garanti 12 milyon lira kart ücreti almaktadır."


Aygün'den banka genel müdürlerine çağrı
Öte yanda ATO Başkanı Aygün, Bankalar Birliği'ne yazdığı mektupta ise, bankaların kredi kartlarına uyguladığı faizleri eleştirdi. Aygün, 19 banka genel müdürüne yazdığı mektupta da, "Bazı ekonomik zorunluluklar nedeniyle faizleri yüksek tutuyor olabilirsiniz. Ancak bu uygulamanın sosyal sorunlara yol açtığını da unutmamak gerekir. Sizden rica ediyorum. Eğer öncülük ederseniz diğer bankalar da sizi izleyeceklerdir" çağrısında bulundu.

Açıklamasında yazdığı mektupların hükümeti, Meclisi ve bankaları uyarmak amacı taşıdığını belirten Aygün, kredi kartları konusunda iyi koku aldıklarını, geçmişte yaptıkları uyarıların doğruluğu ile kanıtladıklarını ifade ederek, "Burnumuza şimdi de iyi kokular gelmiyor. Kantarın topuzu kaçtı. Adaletin tecellisi bankaların insafına kalırsa, vatandaşın iflası yakındır" dedi.

Konuya ilişkin bir vatandaşın herhangi bir bankaya 1 yıl vadeli 1 milyar lira yatırılmasını örnek veren Aygün, "Bankalar, kendisine 1 yıl vadeli 1 milyar lira para yatıran müşterisine yüzde 34 faiz üzerinden, 1 yıl sonunda 1 milyar 340 milyon lira veriyor, aynı müşterinin 1 milyar liralık kredi kartı borcuna bir yılda 3 milyar 240 milyon lira para alıyor. Bu nerede görülmüş iştir? Bu tefecilik değil midir?" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı