Gazete Vatan Logo

Kredi görünümü negatife çevrildi

S&P ‘görünüm bozuldu’dedi, enflasyon S&P’yi teyid etti, dolar zıpladı

S&P, global sorunlar ve siyasi ortamdaki gerginliğin artmasını neden gösterip Türkiye’nin kredi notu görünümünü negatife çevirdi. Enflasyon rakamı da son 21 ayın rekorunu kırıp yüzde 3.17 çıkınca, dolar bir anda 1.28 olan fiyatını 1.30’un üzerine attı

Global piyasalardaki sarsıntının ve artan siyasi riskin şokunu üzerinden atmaya çalışan piyasalara S&P ve enflasyondan kimsenin beklemediği iki büyük darbe indi.

Borsanın kapanmasına 5 dakika kala, saat 16.55’de, S&P’nin Türkiye’nin not görünümünü durağandan negatife çevirdiğini açıklaması, İMKB’de düşüşü hızlandırdı. S&P açıklamasından önce Çarşamba günkü kapanışının 343 puan altında olan İMKB, 5 dakikada 482 puan daha düşerek günü yüzde 2.01’lik kayıpla 40.160 puandan tamamladı.

Beklentilerin üzerinde gelen Mart ayı enflasyon rakamları ise borsa kapandıktan sonra açıklandı. Böylece İMKB, iki olumsuz haberden sadece birini fiyatlarına dahil etmiş oldu. Döviz piyasasında dolar ise hem S&P hem de Mart ayı enflasyon rakamlarıyla yeniden yükselişe geçti. Türkiye’nin kredi notu görünümünün negatife düşürüldüğü açıklaması öncesinde 1.2890 YTL’den işlem gören dolar, enflasyon rakamlarının da etkisiyle yeniden 1.3090 YTL seviyesine tırmandı.

S&P: Riskiniz arttı

S&P yaptığı açıklamada, görünümdeki aşağı yönlü revizyonun, kısa dönemde artan global sorunlar ve gergin siyasi ortam nedeniyle yapıldığına işaret etti.

Bozulan makroekonomik ortamın Türkiye’nin dış kırılganlığını artırabileceğini, mali ve ekonomik riskleri aşağı yöne çevirebileceğini belirten S&P, hükümetin global ortamdaki bozulmayı ve politik belirsizlikleri başarıyla yönetebileceğini göstermesi halinde görünümün durağana tekrar geri dönebileceğini de ifade etti. Buna karşılık S&P, mali disiplindeki ciddi bir bozulma ya da finansman koşullarında sürecek kötüleşmenin not üzerinde baskı yaratabileceğini vurguladı.

Dış kırılganlığa dikkat

S&P açıklamasında, uzun dönemli döviz cinsinden BB(-) ve uzun dönemli yerel para birimi cinsinden BB olan kredi notlarında herhangi bir bozulma riski görülmemekle birlikte, ’siyasi belirsizlikler ile küresel ekonomik ortamdaki bozulmanın’ başarıyla yönetilmesi gerektiği vurgulandı.

Kredi derecelendirme kuruluşu, bozulan makroekonomik ortamın, Türkiye’nin dış kırılganlığını daha da artırabileceği ile mali ve ekonomik riskleri yükseltebileceğine de dikkati çekti. Sıkı para ve maliye politikasının sürdürüleceği inancının güçlü olduğu belirtilirken, mali disiplindeki ciddi bir bozulma ya da finansman koşullarındaki kötüleşmenin devam etmesi durumunun, mevcut kredi notu üzerinde baskı yaratabileceği ifade edildi.

Ekren: Neden ekonomi değildir

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, S&P’nin Türkiye’nin ekonomik görünümünü durağandan negatife çevirmesi konusunda, “Ekonomiyle ilgili bir değerlendirme olduğunu zannetmiyorum” dedi. Ekren, Bilkent Otel’de düzenlenen “Ekonomik Yönetişimdeki Mevcut Konular” konulu toplantının çıkışında, gazetecilerin konuya ilişkin soruları üzerine, S&P’nin ülke görünümünü değiştirmesinin, ekonomiyle ilgili bir değerlendirme olduğunu zannetmediğini söyledi.

Haberin Devamı