Gazete Vatan Logo

Kredi faizleri 2008’de % 1’in altına düşecek

Ergun Özen, kredi faizi trendinin aşağı yönlü olduğunu düşündüğünü açıkladı

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, “Ben hâlâ faiz trendinin aşağı yönlü olduğunu düşünüyorum” dedi. Özen, Garanti Bankası’nın, müşterilerine danışmanlık verecek mortgage uzmanları yetiştirmek üzere İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliğiyle hazırladığı “Uygulamalı Konut Finansmanı Sertifika Eğitimleri”nin sertifika töreninden önce basın mensupları ile biraraya geldi. Önümüzdeki dönemlerde ekonominin seyrinin devam etmesini beklediklerini kaydeden Özen, faiz oranlarının 2008’de yüzde 1 seviyelerine gerileyebileceğini belirtti.

100 milyar YTL olur

Bu sayede Türkiye’de konut kredilerinin 5 yıl içinde 100 milyar YTL seviyelerine ulaşabileceğini ifade eden Özen, böylece konut kredilerinin GSMH içinde yüzde 10’a yakın bir pay elde edeceğini kaydetti. Mortgage kredilerinin GSMH’deki payı AB ülkelerinde ortalama yüzde 45’ler seviyesinde iken Türkiye’de bunun yüzde 4 olduğunu hatırlatan Özen, Türkiye’nin henüz yolun başında olduğunu söyledi.

Merkez Bankası’nın yıl sonunda 0.75 faiz düşürmesini beklediklerini bildiren Özen, bunun uluslararası mevcut likidite koşullarına da bağlı olduğunu hatırlattı.

Nisan’dan beri ilk kez olumlu sinyal alıyoruz

Piyasalarda son günlerde yaşanan gelişmelere de değinen Özen, geçen yıl Nisan ayında gerçekleşen dalgalanmanın ardından ilk defa bu kadar önemli sinyaller aldıklarını söyledi.

BDDK’dan uyarı gelmedi

Özen, bir gazetecinin, bankacıların Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu tarafından uyarıldığına ilişkin söylentileri dile getirmesi üzerine, “BDDK’dan böyle bir uyarı almadık. Türkiye’nin büyümeye ihtiyacı var” dedi.

Mortgage krizi bizde daha 3-5 yıl yaşanmaz

Bilgi Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi ve Üniversite Sermaye Piyasaları Uzmanlığı Programı Direktörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Türkiye’de konut kredilerinin oranının çok düşük olduğunu, bu alanda 3-5 yıla kadar bir kriz ihtimalinin çok düşük olduğunu anlattı.

Haberin Devamı