Gazete Vatan Logo

Kredi çekerken hayat sigortası zorunlu mu?

Konut kredisi, taşıt kredisi ya da ihtiyaç kredisi hangi kredi ürününü kullanmak isterseniz isteyin banka tarafından hayat sigortası yaptırmanız gerektiği söylenir. Peki kredilerde hayat sigortası nedir, neden yaptırılır, zorunlu mudur?

Kredi çekerken hayat sigortası zorunlu mu?

Bankalardan kredi almak istediğinizde bankanın kredi çekme koşulu olarak öne sürdüğü hayat sigortası banka için bir ödeme güvencesi olduğundan her zaman için banka tarafından talep edilir. Hayat sigortası, başınıza bir şey gelmesi durumunda kredi borcunun ödenmeye devam edeceğini garantiler. Yani banka kendini güvenceye almış olur.

Hazırlanan sigorta poliçesinde hayat sigortasının hangi durumlarda devreye gireceğinin bilgisi yer alır. Bu durumda mirasçılarınıza, bir ölüm halinde kredi borcu bırakmamak için poliçeyi detaylı olarak incelemenizde fayda var. Burada dikkat etmeniz gereken poliçede yer alan ölüm şekilleri. Sigorta şirketleri bu tip poliçelere genellikle sadece kaza sonucu ölüm şartını eklemek isteseler de eğer ölümcül sonuçlara yol açabilecek ciddi bir hastalığınız varsa sigorta şirketi ile anlaşarak hastalık sonucu ölüm şartını poliçeye ekletebilirsiniz.

Kredi hayat sigortası banka adına güvence olmasının yanı sıra yakınlarınız için de güvence sağlar. Sigorta sayesinde aileniz beklenmeyen risklere karşı maddi güvence altına alınmış olur. Bu nedenle kredi alırken hayat sigortası yaptırmanızda fayda var.

Haberin Devamı

HAYAT SİGORTASI ZORUNLU MU?

Gerek bankacılık düzenlemeleri içerisinde gerekse resmi düzenlemelerde, kredilerin yanında hayat sigortası yaptırmak gibi bir yasal bir zorunluluk yok. Banka, kredi verirken, ‘hayat sigortasını zorunlu yaptıracaksın’ diyemez. Ama aynı bankanın, kredi kullandırdığı kişilerden hayat sigortası isteme hakkı da var. Banka, hayat sigortası talep edebilir, tüketici kabul etmezse de ‘krediyi başka bir bankadan kullan ya da benden sigorta yaptırırsan kredinin faiz oranlarında değişiklik yapabilirim’ diyebilir. Bu bir; ikincisi, banka, ‘kredi veririm ama hayat sigortasını benden yaptırmak zorundasın’ da diyemez.

Kredi kullanan 7 milyon kişinin hayat sigortasının bulunmadığının altını çizen Hürriyet yazarı Noyan Doğan bugünkü köşesinden konuyla ilgili şunları söylüyor;

Her zaman söylüyorum, bir kere daha tekrarlayayım; bankadan kredi kullanırken, özellikle de konut ya da araç kredisi kullanırken, hayat sigortası yapılması bankanın değil tüketici için gerekliliktir. Yararınadır demiyorum, gerekliliktir. Sigorta şirketleri, hemen hemen her yıl, kredi ile bağlantılı hayat sigortası yaptırıp da vefat eden 100 bine yakın kişinin varislerine tazminat ödüyor.

Haberin Devamı

Son olarak şunu da belirteyim. İstatistikleri inceledim. 2019’un 11 ayında bankalardan kredi kullanan kişi sayısı ortalama 31 milyonun üzerinde. Aynı dönemde kredi bağlantılı hayat sigortası yapılan kişi sayısı ise 24 milyonun biraz üzerinde. Bu da şu anlama geliyor, kredi kullanan yaklaşık 7 milyona yakın kişinin; belki haberli belki habersiz, kendi isteği ile ya da bankadan kaynaklı nedenlerle hayat sigortası yok. Benden uyarması.