Gazete Vatan Logo

Kredi çekeceklere müjde!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, "Altı ay sonra yürürlüğe girecek yeni Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği ile tüketici daha fazla korunacak. Tüketici kredisi sözleşmelerinde tüketicinin, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği veya kredi borcunun tamamını ya da bir kısmını erken ödeyebileceği düzenlenmiştir. İlk defa tüketiciler için peşin faizden indirim hakkı getiriliyor" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, 6 ay sonra yürürlüğe girecek Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği ile tüketicinin daha fazla korunacağını bildirdi.

Canikli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a dayanarak hazırlanan "Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği"nin 22 Mayıs tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığını ve 6 ay sonra yürürlüğe gireceğini hatırlattı.

Yeni düzenlemeleri tüketicileri daha fazla korumak için hazırladıklarını anlatan Canikli, yönetmelikle birlikte kredi koşullarıyla ilgili tüketicilerin önceden bilgilendirileceğini belirtti.

Bakan Canikli, "Tüketici kredisi sözleşmeleri için tüketicilerin krediye ilişkin aydınlatılması ve doğru bilgilendirilmesini sağlamak adına sözleşme öncesi bilgi formlarının içermesi gereken koşullar düzenlenerek, bu bilgilerin kredi verenlerce tüketiciye makul süre içerisinde verilmesi zorunlu tutuluyor. Ayrıca ilgili sözleşmelerde yer alması gereken zorunlu hususlar da hüküm altına alındı" diye konuştu.

Bileşik faize son

Haberin Devamı

Düzenlemeyle bileşik faiz uygulamasına da son verildiğini vurgulayan Canikli, "Örneğin, kredi veren, kredi talebinin olumsuz sonuçlanması halinde tüketicinin derhal ve ücretsiz bilgilendirileceğine ilişkin bilgiyi, kurulan sözleşmenin bir örneğini düzenlenme tarihinden sonraki ilk yıl için tüketicinin ücretsiz olarak alma hakkı olduğuna ilişkin bilgiyi, temerrüt hali de dahil olmak üzere kredi sözleşmelerine dayanılarak yapılan her türlü işlemde bileşik faiz uygulanamayacağına ilişkin bilgiyi tüketiciye vermekle yükümlü olacak" ifadelerini kullandı.

Canikli, söz konusu yönetmelikle tüketici kredisi tanımının genişletildiğine dikkati çekerek, "Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin kapsamı, faiz veya benzeri menfaat karşılığında, ödemenin üç aydan daha uzun süre ertelenmesi veya benzer şekilde taksitle ödeme imkanı sağlayan kredi kartı sözleşmeleri de dahil olmak üzere her türlü tüketici kredisi sözleşmesini içerecek şekilde genişletilerek AB Yönergesi'ne uyumlu hale getirildi" dedi.

On dört günde cayma hakkı

Haberin Devamı

Tüketici kredisi sözleşmeleri için tüketiciye ilk defa 14 gün içinde cayma hakkı tanındığına işaret eden Canikli, tüketicinin bu süre içinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart bulunmadan tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahip olacağını söyledi.

Bakan Canikli, cayma hakkı kapsamında tüketiciden, hesaplanan akdi faiz ve bir kamu kurum veya kuruluşuna veya üçüncü kişilere ödenmiş olan ücretler dışında herhangi bir bedel talep edilemeyeceğini belirterek, bu bedeller dışında kalan ve tüketiciden tahsil edilen her türlü ücretin, tüketicinin ana para ile tahakkuk eden faizi, kredi verene geri ödediği tarihten itibaren yedi gün içinde iade edileceğini bildirdi.

Gecikme faizi sadece ana para üzerinden uygulanacak

Tüketiciler tarafından sıklıkla başvurulan taksitli nakit avans kredisinin de Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği'nde düzenlendiğini anlatan Canikli, taksitli nakit avans kredisinin tüketici tarafından kullanılmasından önce, kredinin toplam tutarı, taksit tutarları ve taksit sayısı ile akdi faiz oranı bilgisinin tüketiciye bildirilmesinin zorunlu hale getirildiğini söyledi.

Nurettin Canikli, taksitli nakit avans kredilerinde taksit tutarının, kredinin kullanıldığı tarih ile son ödeme tarihi arasında geçen gün sayısı dikkate alınarak hesaplanacak olan akdi faize göre belirleneceğini kaydetti. Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kredilerin geri ödenmesinde gecikme olması durumunda, gecikme faizi son ödeme tarihinden başlamak üzere hesaplanacak ve kredilerde, kredi veren tarafından ana para ve faiz ayrı olarak izlenecektir. Geri ödemede gecikme olması durumunda sadece ana para üzerinden gecikme faizi uygulanacak."

Haberin Devamı

"Peşin faizden indirim hakkı sağlanıyor"

Peşin faizli krediler de dahil olmak üzere kredinin erken ödenmesine ilişkin hususların da açıkça düzenlendiğini ifade eden Bakan Canikli, "Tüketici kredisi sözleşmelerinde tüketicinin, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği veya kredi borcunun tamamını ya da bir kısmını erken ödeyebileceği düzenlenmiştir. Bu hallerde kredi veren, erken ödenen tutara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlü olacaktır. Faizin tamamının veya bir kısmının tüketiciden peşin olarak tahsil edildiği kredilerde, tüketicinin erken ödeme yapması halinde kredi veren akdi faiz oranı üzerinden gerekli indirimi yapmak üzere bir sistem kurmakla yükümlü olacaktır. Böylece ilk defa tüketiciler için peşin faizden indirim hakkı getirilmiştir" diye konuştu.

Canikli, temerrüt halinde gecikme faizinin taksit tutarı değil, ana para tutarı üzerinden hesaplanacağını vurgulayarak, kredi verenin, tüketicinin temerrüde düşmesi ya da geç ödemede bulunması durumunda, geç ödenen tutar içinde yer alan ana para tutarı üzerinden gecikme faiz oranı ile geç ödenen gün sayısı dikkate alınarak bulunacak faiz ve bu faiz üzerinden hesaplanacak vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülükler toplamını tüketiciden talep edebileceğinin düzenlendiğini bildirdi.

Canikli, tüketiciden talep edilebilecek gecikme faizi hesaplanırken de tüketicinin ödemeyi yaptığı tarih esas alınacağı ve bu sürenin hiçbir şekilde tüketici aleyhine olacak şekilde değiştirilemeyeceğini söyledi.

"Tüketici izni olmadan sigorta yapılamayacak"

Haberin Devamı

Yönetmelikle kefillere yönelik olarak adi kefalete güvence getirildiğine işaret eden Canikli, tüketici kredisi sözleşmelerinde, tüketicinin edimlerine karşılık alınan şahsi teminatların her ne isim altında olursa olsun "adi kefalet" sayılacağını belirtti.

Canikli, tüketicinin alacaklarına ilişkin karşı tarafça verilen şahsi teminatların diğer kanunlarda aksine hüküm bulunmadıkça müteselsil kefalet sayılacağını ifade etti.

Kredi bağlantılı sigortalarda, tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacağı düzenlendiğini anlatan Canikli, tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminatın, kredi veren tarafından kabul edilmek zorunda olduğunu kaydetti.

Canikli, "Bu sigortanın kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekmektedir. Meblağ sigortalarında, poliçedeki teminat tutarı kalan kredi tutarından yüksek olamayacağı ve sigorta vadesinin kredi vadesinden uzun olamayacağı düzenlendi" diye konuştu.

Tüketicinin açık talimatı olmaksızın tüketici kredisi sözleşmeleriyle ilişkili bir kredili mevduat hesabı sözleşmesi yapılamayacağına da işaret eden Canikli, krediye ilişkin açılan hesaplardan herhangi bir ücret alınamayacağını ve bu hesabın kredinin ödenmesi ile kapanacağını kaydetti.