Gazete Vatan Logo

Kredi büyümesi yüzde 15’e iner

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Kredi Garanti Fonu destekli kredi kullandırımında yavaşlama olabileceğini, % 20’ler seviyesindeki kredi büyümesinin % 15’in üzerinde gerçekleşebileceğini söyledi

Kredi büyümesi yüzde 15’e iner

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredi kullandırımında yılın geri kalanında bir miktar yavaşlama olabileceğini belirterek, bu yüzden beklenen yüzde 20’ler seviyesindeki kredi büyümesinin bir miktar dengelenebileceğini ve yüzde 15’in üzerinde gerçekleşebileceğini söyledi.

İhtiyaçlar ortadaydı

İş Bankası’nın düzenlediği “Karneni Göster Kitabını Al” basın toplantısı sonrasında soruları yanıtlayan Bali, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bankacılık sistemi açısından, KGF için çok hızlı gelişmeler olduğu ifade ediliyor ancak ihtiyaçlar da ciddi şekilde ortadaydı... Türkiye ekonomisinde belli bir büyümeyi tutturacaksanız mutlaka ve mutlaka onun gerektirdiği oranda da kredi büyümesi lazım. Kredi büyümesini sağlayabilmek için sermayeniz yeterli olmalı, likiditeniz yeterli olmalı... Bu konu aslında araba kullanmak gibi, ihtiyaç duyduğunuz yerde bir miktar gaza basarsınız, sonra da biraz daha hızını düşürecek önlemler alırsınız.”

Kredi kullandırımı için sermaye ve likiditenin olması gerektiğinin altını çizen Bali, her ikisinin de sistemde akışkanlığının olması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Kârlılık oranları yükseldi

Özkaynakların kârlılıktan beslendiğini belirten Adnan Bali, şunları söyledi: “Dolayısıyla Türk bankacılığının bu yıl kamunun da aldığı tedbirlerle kârlılık oranları yükseldi. Bu şikayet edilecek bir şey değil. Bu bizim kredi kapasitemizin artması anlamına geliyor. Bu sene yakalanacak kredi büyümesi, karlılığının da sağlanması durumunda bunun bankacılık sektörünün özkaynaklarının gelişmesi anlamına gelecek. Bu da önünüzdeki dönemlerin kredi verme kapasitesini olumlu etkiler. Aynı zamanda likiditenin de sağlanması lazım. Sistemde TL kredi TL mevduat oranı epeyce yükseldi. Mevduat dışı kaynaklardan Türk Lirası fon yaratma kabiliyeti de o kadar kolay değil.”

Göstergelere göre dipten döndük

İş Bankası’na gelen kredi taleplerinde artış olduğunu anlatan Bali, “Özellikle KGF kaynaklı kredide ciddi artış var. Çok kısa bir sürede 15 milyar lira hiç azımsanacak bir rakam değil. Arkadaşlarıma teşekkür ettim. Bu kadar yoğun bir mesaide, cumartesi pazar gece gündüz çalıştılar” diye konuştu. Bali, öncü göstergeler olan güven, kapasite kullanımı ve satın alma endekslerindeki gelişmelerin canlanmaya işaret ettiğini ve dipten dönüldüğünü gösterdiğini de vurguladı.
1 milyon kitap dağıtacak
Türkiye İş Bankası’nın 2007-2008 eğitim öğretim yılında başlattığı “Karneni Göster, Kitabını Al” kampanyası, bu yıl 10. kez gerçekleştiriliyor. Kampanya kapsamında 1 milyon öğrenciye hediye edilecek kitap, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’nin ev sahipliğinde tanıtıldı. İş Bankası’nın bu yılki karne hediyesi olan “Astronotlar Üşür Mü? - Bilim Yolunda Eğlenceli Adımlar Kitabı” Çağlar Sunay tarafından hazırlandı. Kampanyada 10 yılda 12 milyonu aşkın kitap hediye edilmiş olacak.

Haberin Devamı