Gazete Vatan Logo

Kralın oğlundan ‘taht oyunları’

Suudi Arabistan’da geçen ay yaşanan ‘veliaht prens’ değişikliğinin arkasında, Hollywood filmlerine taş çıkartan bir siyasi krizin yattığı ortaya çıktı.

Kralın oğlundan ‘taht oyunları’

New York Times gazetesinin ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre Kral Selman bin Abdülaziz el Suud’un daha önce veliahtı ilan ettiği Prens Muhammed bin Nayif, kamuoyuna yansıtıldığı gibi, tahttan kendi isteğiyle feragat etmedi. İddiaya göre 20 Haziran akşamı Kral’ın sarayına çağrılan Bin Nayif, zorla bir odaya kapatıldı. Cep telefonuna el konulan Prens, taht üzerindeki hakkından vazgeçmesi için saatlerce psikolojik baskıya maruz bırakıldı. Şeker hastası olan Prens, sabaha karşı yorgunluğa dayanamayarak tahttan feragat ettiğinin yazılı olduğu bir belgeye imza attı.

Generale ev hapsi

Bin Nayif’in yerini Prens Bin Selman’a bırakmasında, hem Kral’ın hem de Prens’in adamlarının baskıları etkili oldu. Bin Nayif’in sarayda tutulduğu saatlerde, yakın arkadaşı olan General Abdülaziz el Huveyrini’nin de ev hapsine alındığı iddia edildi. Bin nayif ve El Huveyrini’nin halen ev hapsinde tutuldukları öne sürülse de Riyad yönetimi iddiayı yalanladı.

Uyuşturucu bağımlısı

Haberde, Prens Bin Selman’ın adamlarının, veliaht seçiminde rolü olan Sadakat Konseyi üyelerine, Prens Bin Nayif’in uyuşturucu bağımlısı olduğunu, bu nedenle tahta geçmeye uygun bir isim olmadığını söylediği kaydedildi. Yaşanan gelişmelerin ardından konseyin büyük bölümünün Bin Selman’ın veliaht ilan edilmesine destek verdiği vurgulanıyor.

Haberin Devamı

En güçlü Selman

Suudi Arabistan’ın Savunma Bakanı olarak görev yapan 31 yaşındaki Prens Bin Selman, Ekonomi Konseyi’nde ve devlete ait petrol firması Saudi Aramco’nun yönetiminde de söz sahibi.

ABD rahatsız

Amerikan istihbarat çevrelerinin, terörle mücadele konusunda Washington’la yakın işbirliği yapan Bin Nayif ve çevresinin safdışı bırakılmalarından rahatsız olduğu söyleniyor. Washington’un birçok yetkinin Prens Bin Selman’ın elinde toplanmasından da kaygı duyduğu belirtiliyor.