Gazete Vatan Logo
Magazin Kraliçelerin düğün pastası artık Türk düğünlerinde

Kraliçelerin düğün pastası artık Türk düğünlerinde

Düğünlerin son trendi Fransız pastası croquembouche... Fransız Aşçılık Okulu Le Cordon Bleu İstanbul’dan Şef Christophe Bidault bu ilginç pastanın hikayesini anlattı.

Kraliçelerin düğün pastası artık Türk düğünlerinde

Croquembouche nedir? Croquembouche şu hamurlarının (profiterol) karamelle birbirlerine yapıştırılarak konik bir şekilde üst üste konularak hazırlanan bir Fransız pastasıdır. Bir pasta heykelini andıran croquembouche, genellikle badem şekeri ve diğer dekoratif şeker işçiliği ile sofraları güzelleştirecek bir “centerpiece” olarak tasarlanır ve afiyetle yenir.

Croquembouche ne zaman tercih ediliyor?

Yüzyıllardır Fransa’da ya da Fransa dışında yapılan düğünlere ve vaftiz törenlerine Fransız ambiansı katmak için tercih ediliyor.

Geçmişi hakkında biraz bilgi alabilir miyiz?

Croquembouche’nun uzun bir tarihi bulunmakta. 1700’lerin sonlarında Fransız pasta şefi Antonin Careme (1783-1833) tarafından yaratıldığı düşünülmekte ve hızlıca düğünlerin ve özel kutlamaların sembol pastası olarak popülerlik kazanmıştır.

Günümüzdeki popülerliğini nasıl kazandı?

Günümüzde bilinirliğinin daha fazla olması ünlü Fransız Pasta Şefi Daniel Chaboissier sayesinde olmuştur. Kendisi croquembouche’a farklı yorumlar katarak daha fazla kişi tarafından tercih edilmesini sağlamıştır. Bu yıl 10’uncusu düzenlenen ve her sene Mart ayı sonunda Fransa’da gerçekleştirilen Croquembouche Festivali ve Yarışmaları ile popülerliği daha da artmaktadır.

Haberin Devamı

Türkiye’de düğün pastası olarak Croquembouche tercih edenler kimler?

Croquembouche Türkiye’de yeni yeni popülerlik kazanıyor. Özellikle düğünlerinin atmosferini değiştirmek isteyen çiftler talep ediyor. Her biri özel yapım olan ve özellikle süslemesi için özel el işçiliği.

Yaptığınız en özel croquembouche hangisiydi?

Croquembouche yapmak zor ama bir o kadar da keyiflidir. Öğrencilerime bu pastanın inceliklerini öğrettiğim tüm croquembouche pastalarım benim için oldukça değerlidir. Ancak Londra’da İngiliz Kraliyet ailesi için yaptığım 2,5 metrelik 10 katlı croquembouche’un yeri ayrıdır.

Kısa bir tarif alabilir miyiz?

İlk olarak, profiterol (şu) hamurları hazırlanır, içleri pasta kreması ile doldurulur, isteğe göre Grand Marnier veya farklı bir aroma ile tadlandırılabilir. Daha sonra profiterolleri birleştirmek için şekerden karamel yapılır ve dikkatlice üst üste eklenir.

Haberin Devamı