Gazete Vatan Logo

Kraliçe heyecanı

1. derece arkeolojik SİT alanı ilan edilen bölgede M.Ö. 300’lü yıllara ait lahide rastlandı. Uzmanlar “Bu izler bizi Kraliçe Nikaia’nın mezarına götürüyor. Mezarı bulursak İznik şahlanır” dedi.

Kraliçe heyecanı

İznik’te 3 yıl önce, Kayaarkası mevkisindeki zeytinlikte, defineciler tarafından üst kapağı kırılmış lahit bulundu. İznik Müze Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan kazıda, Geç Roma Dönemi olarak adlandırılan 3’üncü yüzyıldan kalma lahit ortaya çıkarıldı. Daha sonra sürdürülen kazılarda 3 lahit daha bulundu. Geçen 15 Ekim pazartesi günü, Roma dönemine ait şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölge olan Nekropol olduğu düşünülen bölgede devam eden arkeolojik kazılarda 1 lahit daha bulundu. İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, “Son lahitteki mozaik bize ‘Acaba Nikaia’nın mezarı orada mı?’ sorusunu sorduruyor. Çünkü uzmanlar mozaikten yola çıkarak böyle bir değerlendirme yapıyor. Eğer orada ise işte o zaman İznik şaha kalkmış olacak” dedi.

Nikaia’nın önemi

İznik, Makedonya Kralı Büyük kumandanlarından Antigonius Monophthalmos tarafından M.Ö. 316’da kuruldu. Makedonya İmparatoru Büyük İskender’in mirasçıları, General Antigonius ve General Lysimakhos, imparatorluğu egemenlikleri altına almak için birbirleri ile savaştılar. Lysimakhos, M.Ö. 301 yılında Antigonius’u mağlup etti ve kenti yönetimi altına aldı. Lysimakhos, o dönemin geleneklerine göre kente karısının adı olan Nikaia adını verdi. Kraliçe Nikaia’nın ismi 2 bin 500 yıl varlığını sürdürerek İznik için bilinen bir tarihi isim olarak günümüze kadar ulaştı.

Haberin Devamı

Kraliçe’nin mezarına adım adım...

Lahidin bulunduğu yaklaşık 10 dönüm zeytinlik alan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1 milyon 200 bin lira bedel ile kamulaştırıldı. Alan, ‘1’inci derece arkeolojik sit alanı’ ilan edilerek koruma altına alındı. Yapılan kazılarda İznik’in adının esinlendiği Kraliçe Nikaia’nın mezarının bulunması hedefleniyor.