Gazete Vatan Logo

Kraliçe ‘Şapkasız çıkmasınlar’ dedi

Ankara’ya gelen Hollanda Kraliçesi Beatrix’e eşlik eden heyetteki Hollandalı kadınlar şapka takacak

Cumhurbaşkanı Sezer’in davetlisi olara bugün Türkiye ziyaretine başlayan Hollanda Kraliçesi Beatrix, beraberinde ‘Hollanda’nın Kraliyet protokol kurallarını’ da getirdi. Hollanda Kraliyeti’nin ‘ilginç protokol kurallarından’ biri de, heyetinde Kraliçe’ye eşlik edecek olan Hollandalı kadınların ‘şapka takma zorunluluğu’. Hollanda Büyükelçiliği’nin Kraliçe’yi ağırlayacak olan tüm kadın diplomatları ya da erkek diplomatların eşleri, günlerce uygun şapkayı bulmak için seferber oldu. Bir başka ‘telaş’ da, Kraliçe’nin yarın akşam ev sahipliği yapacağı Hollanda nefesli çalgılar orkestrası konseri ve ardından verilecek resepsiyonda giyilecek kıyafet konusunda yaşandı.

Omuz dekoltesi de yasak
Kraliyet kuralları uyarınca tüm kadınların bu resepsiyonda uzun tuvalet giymeleri gerekiyor. Ancak kıyafet konusundaki kurallar bununla sınırlı değil. ‘Gece kıyafetlerinin dekoltesinin, kadınların omuzlarını ortaya çıkaracak şekilde olmaması’ da yine kurallar arasında. Resepsiyon için straplez elbise diktirenler ya da alanlar, şimdi omuzlarını kapatmak için şal ya da ceket arıyor. Cumhurbaşkanlığı görevine geldikten sonra protokolde de ‘kendi damgasını’ vuran Ahmet Necdet Sezer, bugüne kadar Ankara’yı ziyaret eden hiçbir devlet başkanını karşılamak ya da uğurlamak için Esenboğa Havaalanı’na gitmedi.

Sezer’den büyük jest
Ancak bu kuralını bugün Türkiye’ye gelecek olan Hollanda Kraliçesi Beatrix için bozacak. Sezer, Kraliçe’yi gelişinde karşılamayacak ama uğurlamak için havaalanına gidecek. Esenboğa’ya gelişinde ise kendisine gezi boyunca eşlik edecek olan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu tarafından karşılanacak.

Emine Hanım için türban ayarı
Kraliçe Erdoğanlar’a jest yaptı. Normalde Başbakan’ın Kraliçe’yi ziyaret etmesi gerekiyordu. Ancak Camlı Köşk, Çankaya Köşkü sınırları içinde olduğu için Erdoğan’ın ziyaretine Emine Hanım katılamayacaktı. İşte bu yüzden Kraliçe jest yaparak oğlu ve geliniyle Erdoğan’ı ziyarete gitmeye karar verdi. Beatrix, Erdoğan’ı Başbakanlık Konutu’nda ziyaret edecek. Böylece Emine Hanım da eşine eşlik edebilecek.

İşte Kraliçe’nin Türkiye programı

* İlk gün Anıtkabir: Kraliçe Beatrix ve heyeti, ilk olarak Anıtkabir’i ziyaret edecek. Ardından Cumhurbaşkanı Sezer ve eşiyle Çankaya’da öğle yemeği yiyecek. Kraliçe, Arınç ile de Meclis’te bir araya gelecek.

* Kayseri’ye gidecek: İkinci gün, oğlu ve gelinini Ankara’da bırakarak Kayseri’ye geçecek. Burada sanayicilerle bir araya gelerek, beraberindeki Hollandalı iş adamları ile Kayserili iş adamlarının katılacağı toplantıyı izleyecek. Ankara’ya dönünce de Erdoğan ile görüşecek.

* Akşam konser: İkinci günün akşamı Hollanda Nefesli Çalgılar Topluluğu, kraliyet ailesinin katılımıyla Bilkent Üniversitesi’nde konser verecek.

* Boğaz turu: Beatrix ve beraberindekiler, üçüncü gün İstanbul’a geçecek, Boğaz, Sultanahmet, Ayasofya, Kapalıçarşı ve Topkapı Sarayı’nı gezecek. Kraliçe, 2 Mart Cuma öğlen saatinde ülkesine dönecek.

Haberin Devamı