Gazete Vatan Logo

Kralı devreye soktular

İspanya’nın Katalonya özerk bölgesinde hafta sonunda düzenlenen ‘yasadışı’ bağımsızlık referandumuna Kral 6. Felipe’den de tepki geldi.

Kralı devreye soktular

Kral önceki akşam televizyonlardan yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, Katalonya özerk yönetiminin Katalan halkını böldüğünü belirterek, “İspanya’nın birliğini ve ulusal egemenliğini parçalamaya çalıştılar, anayasayı, demokrasiyi ve İspanyol devletinin güçlerini sistematik bir şekilde çiğnediler” dedi.

Bağımsızlık yanlısı girişimlerinden dolayı Katalan yönetimini ‘kabul edilemez bir sadakatsizlikle’ suçlayan Kral 6. Felipe, “Katalonya yönetimi, açık ve net bir şekilde demokrasi ve hukukun tamamen dışında kaldı” ifadelerini kullandı. Katalonya’da olağanüstü bir durum yaşandığının altını çizen Kral, İspanyol halkına ‘ülkenin birliğini, anayasal düzeni ve yasalara saygıyı garanti etme’ sözü verdi.

“Zor bir dönemden geçiyoruz ama bunu aşacağız” diyen İspanya Kralı, özerk yönetiminin ‘sorumsuz’ davranışlarının, Katalonya ve İspanya’nın ekonomik ve sosyal istikrarını riske atabileceğini vurgulayarak, bir an önce anayasal düzene geri dönmeleri çağrısı yaptı.

‘Mecliste oylayalım’

Katalonya özerk bölgesindeki bağımsızlık yanlısı partiler, İspanya’dan bağımsızlığın bölge parlamentosunda oylanmasını talep etti. Junts pel Si ve CUP partileri, İspanya’dan bağımsızlığın mecliste Pazar günü görüşülüp oylanmasını istedi. Katalonya özerk yönetiminden siyasi bir kaynağın verdiği bilgiye göre partiler bahsi geçen taleplerini, parlamento komisyonunun basına kapalı bir toplantısında dile getirdi.

Haberin Devamı

Bağımsızlık yanlısı siyasi partiler bölgesel parlamentoda yarıdan biraz fazla sandalyeye sahip, bu durum bağımsızlık teklifinin parlamentodan geçmesinin neredeyse kesin olduğunu gösteriyor.