Gazete Vatan Logo

Kral Suppi’yi öğrenci bulmuş

Toronto Üniversitesi’nden Profesör Dr. Timothy Harrison önderliğinde yapılan kazı çalışmalarında 23 yaşındaki Darren Joblonkay’ın heykeli günyüzüne çıkardığı açıklandı

3 bin yıllık heykeli bulan 23 yaşındaki Darren Joblonkay için kazı grubu başkanı Prof. Harrison “O çok şanslıydı” ifadesini kullandı. Joblonkay, heykeli görmek için gelecek yaz tekrar Türkiye’ye geleceğini söyledi.

Toronto Üniversitesi’nden Profesör Dr. Timothy Harrison önderliğinde yapılan kazı çalışmalarında 23 yaşındaki Darren Joblonkay’ın heykeli günyüzüne çıkardığı açıklandı. Kanada basınına konuşan Joblonkay, “Kazının başında ne olduğundan yüzde yüz emin değildik. Çok fazla heyecanlanmak istemedik. İlk başta taşa işlenmiş saç motifleri dikkatimi çekti” dedi. Daha sonra omuz, kollar ve bileği çıkardıklarını söyleyen Joblonkay, heykelin kolunda iki aslanlı bir bileklik olduğunu söyledi. Kazıyı tamamladığında Joblonkay’ın etrafı meraklı iş arkadaşlarıyla dolmuştu. 3 bin yıllık heykelin yüzünün kuma gömülü vaziyette bulunduğunu belirten genç arkeolog için Dr. Harrison, “O çok şanslıydı” dedi.

Gelecek yaz devam edecek

Harrison ekibinin iki hafta boyunca 60’ı aşkın saha görevlisiyle birlikte çalışarak 1.5 metre uzunluğundaki dev heykeli çıkardığını açıkladı. Harrison, heykelin arkasında “Ben Suppilulima” yazmasının kendileri için büyük bir kolaylık olduğunu dile getirdi. Heykelin neden yüzüstü vaziyette olduğunu merak eden Joblonkay, pazar günü Kanada’ya döneceğini belirterek, “Bu heykeli ve bu kazı alanını geride bırakacağım için çok mutsuzum” dedi. Genç arkeolog, doktoraya başlayacağını söyleyerek, “Gelecek yaz tekrar gelip kralın neden bu vaziyette bulunduğunu ve diğer detayları keşfedeceğim” şeklinde konuştu.

Dünyada eşi benzeri yok

Semoatik figürleriyle Türkiye dahil, tüm arkeoloji dünyasında büyük ilgi ve merak uyandıran Hitit Kralı Suppiluliuma’ya ait heykel hakkında Bakan Ertuğrul Günay, “Böyle bir eserin dünyada benzeri yok. Hiç bu kadar gösterişli kral heykeli görmedim, bunlar günümüzden 3 bin yıl önceye kadar gidiyor. Bu bölgede Geç Hitit dönemlerinin önemli anıtsal eserleri olduğu bu buluntulardan da anlaşılıyor” demişti. n DIŞ HABERLER

Haberin Devamı