Gazete Vatan Logo

KPSS'yi deldiler, kamuya yerleştiler!

Türk Büro Sen tarafından hazırlanan bir rapor, başta Başbakanlık olmak üzere TOKİ ve Diyanet’te özel kalem ve basın müşavirliği gibi istisnai görevler için çok sayıda akraba, dost ve yakının sınavsız olarak bu kurumlara atandığını ortaya koydu.

Başbakan’ın yeğeni, ve milletvekillerinin yakınlarının dışında, KPSS ve Ankara’da ikamet şartı aranmasına rağmen "kamuya atanan akrabalar" arasında yurt dışında ikamet eden Başbakan’ın danışmanı Gürsel Dönmez de yer aldı.

Gazeteport'un haberine göre; Sayıştay’ın devlete ve Anayasa’ya olan güveni zedelediğini belirttiği istisnai kadrolar, son yıllarda akrabalarla dolduruldu. Başbakanlık başta olmak üzere TOKİ ve Diyanet’e çok sayıda akraba, dost ve yakının bu şekilde yerleştirildiği ortaya çıktı.

Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro Sen tarafından hazırlanan bir rapor, KPSS şartı aranmadan gerçekleştirilen kadrolaşmayla ilgili çarpıcı durumu ortaya koydu.

Rapora göre, 1 Ocak 2003-31 Ağustos 2009 tarihleri arasında Başbakanlık’ta "özel kalem ve basın müşavirliği" gibi kadrolara toplam 113 kişi alındı. Bu kişiler için hükümet kanadıyla akrabalık ilişkileri ön koşul olarak arandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeğeni Ali Erdoğan, TBMM eski Başkanı Köksal Toptan’ın yeğeni Gökhan Toptan, AKP eski Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek’in yakını Muhammed Berdibek, Başbakanlık’taki "aile boyu" istihdam edilen isimler arasında yer aldı.

ALMANYA’DAN HİZMET

Başbakanlık istisnai kadrosunda istihdam edilenler için KPSS’nin yanı sıra Ankara’da ikamet ediyor olmaları şartı da aranmadı.

AKP kurucularından Cemal Kamacı’nın oğlu Mustafa Kamacı, Deniz Feneri’nin kurucularından ve İstanbul İl Genel Meclisi’nde üyelik yaparken, Başbakan Erdoğan’ın istemi üzerine Siirt Belediyesi’nde başkan yardımcılığına getirilen Nurettin Ertemel ile Zekiye Aslıhan Kuşoğlu ve Oğuz Kuşoğlu İstanbul’dan, Gökhan Toptan ise Zonguldak’tan kamu görevlisi olarak hizmet veriyor.

Rapordaki en ilginç örnek ise hükümete en yakın gazetelerde 1989-1997 yılları arasında "Abdullah Gürsel" imzasıyla ağırlıklı olarak dış politika konularında yazılar yazan Gürsel Dönmez oldu. Dönmez’in yurt dışından kamu hizmeti verdiği belirtildi.

DOLDUR BOŞALT

Bütün bakanlıklarda, valiliklerde ve özelikle de büyükşehir belediye başkanlıklarında istisnai kadro ile açıktan atama yapıldığının vurgulandığı raporda, "Bugüne kadar bakanların, valilerin ve büyükşehir belediye başkanlarının doldur boşalt anlayışı ile aldıkları ve sınavsız memur yaptıkları kişi sayısı bini aşmıştır. Özellikle Bakanlar Özel Kalem Müdürlüklerine dışarıdan aldıkları kişileri, birkaç ay sonra başka kurumlara nakil ederek, yeniden eleman istihdam etmekte ve böylece doldur boşalt sistemi ile yüzlerce yandaş sınavsız memur kadrolarına atanmaktadır" ifadesi yer aldı.

Raporda, Başbakanlık kadrosunda istihdam edilerek, maaşını devletten alan bu kişilerin AKP Genel Merkezi’nde ve değişik yerlerde görevlendirilerek çalıştırıldığına da işaret edildi.

DİYANET VE TOKİ’DE SINAVSIZ

Sendikanın raporunda, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TOKİ’de de verilen sınavsız kadrolara dikkat çekildi.

Diyanet’te kadro verilenlerin arasında 50 yaş sınırında ve ilkokul mezunları da bulunduğunun ifade edildiği raporda, Başbakanlık’a bağlı TOKİ’de hiçbir kriter göz önünde bulundurulmadan ve KPSS şartı aranmadan memur kadrolarına yapılan atamalar arasında AKP’li milletvekillerinin yakınları yer aldı.

AKP Adana Milletvekili Dengir Mir Fırat’ın kızı Neval Fırat Çekiç, AKP Kars Milletvekili Zeki Karabayır’ın oğlu Faruk Karabayır, AKP Diyarbakır eski Milletvekili Nurettin Dilek’in kızı Ruken Dilek, AKP Rize eski Milletvekili Abdulkadir Kart’ın kardeşi Hasan Kart, AKP Batman eski Milletvekili M. Ali Suçin’nin yeğeni ve damadı Sabahattin Suçin, AKP Trabzon Milletvekili Kemalletin Göktaş’ın oğlu, yeğeni ve eşlerinin TOKİ’de istihdam edildiği belirtildi.

Haberin Devamı