Gazete Vatan Logo

KPSS tercih kılavuzu - KPSS tercihleri ne zaman bitiyor?

Bu sene 3 milyondan fazla kişinin girdiği KPSS 2016/2 sınavında 2051 açık kadro ve pozisyon bulunuyor. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin 21 Aralık 2016 tarihinde yaptığı açıklamaya göre, tercih dönemi 21 Aralık 2016 tarihinde başlayıp, 30 Aralık 2016 tarihinde bitecek. Tercih döneminin bitmesine birkaç gün kala, KPSS 2016/2 sınavına girmiş milyonlarca aday tercih sonuçlarının ne zaman açıklanacağı ile ilgili açıklama beklemeye başladı.

KPSS tercih kılavuzu - KPSS tercihleri ne zaman bitiyor?

Her yıl ÖSYM’nin belirlediği tarihlerde düzenlenen sınav, milyonlarca kişinin belli dönemlerde kamu kurum ve kuruluşlarında açık olan kadro ve pozisyonlara atanmak için girdiği sınavdır. Lise ve Ön lisans mezunlarının da katılabilmesi için B kadrolarında üst yaş sınırının kaldırıldığı sınava ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunları kişiler katılabilir.

Hangi Mezunlar İçin Kaç Kadro Mevcut? Bu Sene KPSS Atamalarında İlk Kez Uygulanacak Olan Şart Nedir?

On binlerce görevli ve memur, Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra OHAL kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname sonucu görevinden ihraç edilmişti. KPSS ile alınacak personel sayısı için umutlanan milyonlarca insan ise, yapılan açıklamayla hayal kırıklığına uğradı. Açıklamaya göre, alınacak kamu personeli sayısı 2.051’de kaldı.

KPSS PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

KPSS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!


Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Alınacak 2.051 adet kamu personelinin 1.048 tanesi lisans mezunlarından seçilecek. Kalan kamu personeli kadrolarından 752’si ön lisans, 151’i ise ortaöğretim mezunlarından oluşacak. Peki bu sene bir ilk olarak uygulanacak atanma şartı nedir?

KPSS 2016-2 için ÖSYM tarafından açıklanmış olan tercih kılavuzunun başvuru genel şartları kısmına, kamu personeli olarak atanabilmek için güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırılması yapılmış olma şartı eklendi. 30 Ekim 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmış 676 sayılı olağanüstü hal kapsamında bu şartın, devlet memurluğuna ve kamu personelliğine alınacak vatandaşlarda istenen genel şartlara eklendiği görülmüştü. Daha önceki hiçbir KPSS sınavında aranmayan bu şart, bu sene bir ilk olarak atanacak adaylara uygulanacak.

KPSS 2016-2 Tercihlerini Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Neler?

KPSS 2016-2 tercihlerini yaparken, adayların en çok dikkat etmesi gereken nokta hangi nitelik koduna göre tercih yapacakları, bu durumun nedeni KPSS 2016-2 tercihlerinin mezun olunan dereceye göre verilen nitelik kodlarına göre yapılıyor olması. Bu kodlar, adaylar tercih yaparken kendilerine uygun olan nitelik kodunu tercih yaptıkları satırlara yapıştırmak zorunda.

Herhangi bir ortaöğretim kurumundan mezun olmuş ve KPSS tercihi yapacak olan adayın 2001 koduyla tercih yapabileceği açıklandı. 2001 kodu ile tercih edilebilecek açık kadro ve pozisyon sayısı ise 54. Buna göre ortaöğretim mezunu adaylar, tercih yapmak için 2001 kodu istenen kadro ve pozisyonları tercih edebilecek.

Herhangi bir önlisans programı mezunu aday da KPSS tercihini yapabilmek için, tercihi 3001 kodu ile yapabilecek. 3001 kodu ile alım yapılacak kadro sayısı ise 62.

Herhangi bir lisans programı mezunu aday da, KPSS tercihi yapıp kendisine uygun olarak açık kadrolara atanabilmek için 4001 kodu ile tercih yapabilecek. 4001 kodu ile bu sene tercih edilebilecek kadro sayısı ise 145.

Nitelik Kodlarına Göre Tercih Edilebilecek Kadrolar Hangileri?

Bir önceki haber başlığı altında, tercihlerin nitelik kodlarına göre yapıldığını ve hangi nitelik kodunun neyi temsil ettiğini belirtmiştik. Buna göre 2001 kodu ortaöğretim, 3001 kodu ön lisans ve 4001 kodu lisans programı mezunlarını ilgilendiriyordu.

Hangi nitelik kodu ile hangi pozisyonlara atanabileceğinize gelirsek, her nitelik kodu için birçok pozisyon mevcut. 2001 kodu ile tercih yapacak adaylar için, Anadolu ve Yalova Üniversitesi’nde 1’er adet, Maliye Bakanlığı’nda 16 adet olmak üzere şoförlük, Giresun Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi ve Avrupa Birliği Bakanlığı gibi devlet kurumlarına kalorifercilik, Atatürk Üniversitesi’nde 4 adet olmak üzere memurluk pozisyonları bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı’nın ön lisans mezunları için açtığı kadrolara göre ise Türkiye’nin birçok ilinde çok sayıda sağlık teknikeri alınacak. Yine Türkiye’nin birçok ilçesinde görevlendirilmek üzere, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığı çok sayıda tekniker alımı yapacak.

4001 kodu ile tercih edilebilecek lisans mezunları kadroları için ise, Sakarya Üniversitesi 4 adet memurluk kadrosu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise Türkiye’nin çeşitli illerinde görevlendirilmek üzere 19 adet mühendislik kadrosu açıkladı.

KPSS 2016-2 Tercihleri Nereden ve Nasıl Yapılır?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi AİS sitesinde yapılacak tercihler için yapılması gereken birçok işlem var. Adayların mezun oldukları eğitim kurumuna göre, tercih kılavuzunda açıklanan nitelik kodlarını tercih yaparken iyice incelemeleri ve tercihlerini bu kodlara göre yapmaları gerekiyor. 30 adet yapılabilecek tercihlerinizi, öncelik sırasına göre ve size uygunluğuna göre yapmalısınız. ÖSYM resmi sitesine giriş yaptıktan sonra T.C. kimlik numaranız ve şifrenizi ilgili alanlara girmeniz gerekiyor. Sonra size uygun olan tercihleri, kadro ve pozisyon kodlarına göre ilgili alanlara yazdıktan sonra, tercihlerinizin ÖSYM’ye bildirildiğini gösteren ‘’Tercihleriniz … tarihinde ÖSYM’ye bildirilmiştir yazısını gördükten sonra, yazdır tuşuna basıp tercihinizin çıktısını alarak işlemi sonlandırabilirsiniz.

KPSS 2016/2 Tercih Sonuçları İçin ÖSYM’den Bir Açıklama Yapıldı mı?

KPSS 2016/2 tercih sonuçları için ÖSYM’den veya herhangi bir yetkiliden henüz resmi bir açıklama gelmedi. Ancak, ÖSYM’nin, tercih süresi bittikten en az 15 gün sonra, yani Ocak ayının ilk birkaç haftası içerisinde tercih sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

Haberin Devamı