Gazete Vatan Logo

KPSS sonuç sorgulama ekranı

KPSS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar ÖSYM’ nin resmi sitesi üzerinden sonuçlarını öğrenebiliyorlar. KPSS tercih sonuçları hakkında tüm merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz.

KPSS sonuç sorgulama ekranı

Çoğu insanın hayatlarını devam ettirebilmeleri için bir işe ihtiyacı vardır. Ve bu işin kaliteli olmasını her bir insan ister işte bu durumda en çok çalışılmak istenilen yerlerden birisi devlet kurumları olmuştur. Neredeyse herkesin hayallerini süsleyen bu kamu kurumlarında çalışabilmek ise pek kolay değildir çünkü bu kurumlarda çalışacak personeller seçilir. Bu seçme ise Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile gerçekleşir. İstenilen kamu kurumunda çalışabilmek için bu sınavdan yeterli puanı almak gerekmektedir ayrıca kurum gerekli görürse sözlü mülakat sınavı da yapabilir böyle bir durumda iki sınavda değerlendirmeye katılarak personel seçilir. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) 1999 yılından beri ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bir sınav türüdür. Bu sınav kamu kurumlarına ilk defa atanacak kişiler için gerçekleştirilirken atanacaklar için ayrılan kadrolar A grubu kadrolar, B grubu kadrolar ve C grubu kadrolar olarak üçe ayrılmaktadır.

KPSS PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

KPSS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Haberin Devamı

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Bu sınav, “Genel Yetenek”, “Genel Kültür”, “Yabancı Dil”, “Eğitim Bilimleri”, “Hukuk”, “İktisat”, “İşletme”, “Maliye”, “Muhasebe”, “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler”i, “Ekonometri”, “İstatistik”, “Kamu Yönetimi” ve “Uluslararası İlişkiler” gibi kendi içerisinde farklı sınavlardan oluşmaktadır. Fakat bu sınava girecek olan adaylar bu kolların hepsinden sorumlu değillerdir sadece başvuracağınız alan için yeterli olacak bölümlerden sorumlu tutulursunuz. Ancak herkesin ortak olarak işaretlemek zorunda olduğu alan genel kültür ve genel yetenek bölümleridir. Lise ve üzeri eğitim derecesine sahip iseniz yani bu derecelerle mezun olmuş olan herkes bu sınava başvurusunu yapabilir.

A grubu kadro:

Lisans mezunlarından genel olarak iktisadi idari bilimler fakülteleri ve buna bağlı birimlerden mezun olan adayların katıldığı, sadece KPSS puanının kullanılmadığı, sözlü ya da kurumun isteğine göre yazılı sınavının da yapıldığı puan türüne verilen addır. KPSS Alan sınavına giren adayların genel kültür, genel yetenek testinin yanında pazar günü oturumunda çözdükleri hukuk, maliye, iktisat, muhasebe, işletme gibi testlerden de çözmeleri gerekmektedir. KPSS-A Grubu Kadro müfettiş yardımcısı, uzman yardımcısı, kaymakam adaylığı gibi kadroların tamamını kapsamaktadır. Ancak bu kadrolara başvuru yapılabilmesi için aksi belirtilmedikçe sözlü ya da yazılı sınavlarına katılınması zorunludur. A grubu kadrolarında yabancı dil sınavına girme zorunluluğu da söz konusudur. Yabancı Dil Sınavı KPSS’den bağımsız olarak sonbahar ve ilkbahar dönemi olmak üzere yılda iki kez gerçekleştirilmektedir.

Haberin Devamı

B ve C Grubu Kadrolar:

A grubu dışında kalan kadroların tamamını bu şekilde isimlendirebiliriz. Lise mezunu ve dengi okullar bu gruba göre kadrolandırılmaktadır. Bu kadro için şartlar daha farklı olmaktadır; askerlik, sicil kaydı, sağlık, suç durumu gibi unsurlar incelenir. Belirli bir taban puanı yoktur. Genel dereceye göre ve kurumların alımına göre başarı durumu belirlenir. Yani bir yıl önce 78 puanla bir personel almış olan kurum bu yıl 70 ile almış olabilir. Bu kurumu tercih eden adayların puan dereceleriyle alakalı bir durumdur.

Haberin Devamı

KPSS Sınavına Kimler Girebilir?

KPSS Ortaöğretim sınavına lise ve dengi meslek lisesi mezunları girebilmektedirler. KPSS 2 sınavına girmektedirler.

KPSS Ön lisans sınavına iki yıllık meslek yüksekokulu ve iki yıllık açık öğretim mezunları girebilmektedir bu adaylar KPSS 2 sınavına girmektedirler.

KPSS Lisans sınavına dört veya daha fazla yıllık yükseköğretim mezunu adaylar girebilmektedir. Bu adaylar KPSS 1 sınavına girmektedirler.

Yüksek lisans ya da doktora diploması almış olan adaylar ise başvurularını lisans diploması aldıkları alandan yapmalılar ve daha sonra tercihlerini bu alan üzerinden gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Lisans düzeyinde yapılan KPSS’lerde alan testleri (İşletme, Muhasebe, Hukuk, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İstatistik) Cumartesi ve Pazar günlerinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki veya üç test olarak uygulanacaktır.

Haberin Devamı