Gazete Vatan Logo

KPSS ortaöğretim tercihleri ne zaman başlayacak?

20 Kasım 2016 tarihinde düzenlenmiş olan KPSS Ortaöğretim için 3.5 milyon aday katılmıştı. Bu sınav şimdiye kadar gerçekleşmiş olan tüm sınavlar içerisinde en çok katılım sağlanan sınav oldu. 3.5 milyon adayın katılımı ile birlikte rekor katılım sağlanan bu sınav sonrasında, adaylar KPSS Ortaöğretim tercihlerinin 2017 yılı içerisinde ne zaman başlayacağını merak ediyor. Peki KPSS Ortaöğretim tercihleri ne zaman başlayacak?

KPSS ortaöğretim tercihleri ne zaman başlayacak?

2017 yılında resmi makamlarca çok sayıda memur alımı yapılacağının duyurulması ve ardından alınacak personel sayısının 60 bin olacağının duyurulması ile birlikte, adayların heyecanı daha da arttı. 60 bin personel alınacağının duyurulmasına rağmen, 2017 KPSS tercih işlemleri için herhangi bir açıklama yapılmış durumda değil ve tercihlerin ne zaman yapılacağı tam olarak bilinmiyor. En kısa zamanda açıklama yapılması bekleniyor. Tercih yapacak olan adayların, ÖSYM’nin resmi internet sitesi olan https://ais.osym.gov.tr/ adresini takip etmeleri gerekmektedir. Adayların almış oldukları puanlar 2 yıl boyunca yapılacak olan tüm alımlarda geçerli olacaktır.

KPSS PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

KPSS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

KPSS Tercihleri Nasıl Yapılır?

Kpss ortaöğretim tercihi yapacak olan adayların öncelikle yerleşmesi mümkün kadro ve pozisyonları bir liste olarak hazırlaması gerekmektedir. Bu hazırlanmış olan listedeki kadro ve pozisyonların nitelik kodlarının kontrolü yapılmalıdır. Her bir kadro için belirtilen bu nitelik kodlarının, tercih yapacak olan aday tarafından karşılanıyor olması gerekmektedir. Tercih sırasında yanlış bir nitelik kodu ile başvuru yapan adayın tercihlerinin başarılı olması söz konusu değildir. Her bir adaya 30 tercih hakkı sunulmaktadır. Yapılacak olan 30 tercihin her birinin kontrolü sağlandıktan sonra ÖSYM internet sitesinde https://ais.osym.gov.tr/ yer alan aday işlemleri sistemine girilmelidir. Buradan KPSS tercihleri bölümünden adayın T.C. kimlik numarası ve şifresi ile birlikte giriş yapması gerekmektedir. Giriş işlemi sonrasında KPSS tercih işlemleri kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

Haberin Devamı

2017 KPSS Ortaöğretim Hakkında Genel Bilgiler

3,5 milyon adayın rekor katılım sağladığı KPSS Ortaöğretim sınavı sonrasında tercihler ile ilgili açıklama merakla bekleniyor. Peki KPSS Ortaöğretim mezunlarının ataması nasıl oluyor? KPSS Ortaöğretim mezunlarının kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan memurluk kadrolarına atanmaları genellikle çok zor olmaktadır ve yüksek puanlar gerektirmektedir. Ancak bazı bölümlere atanabilmek diğer bölümlere göre daha kolay olabilmektedir. Bunun sebebi ise açılan kontenjanlardır. Açılan kontenjan sayıları ne kadar yüksek ise alım yapılacak olan puan o kadar düşmektedir. Kontenjan sayılarının düşük olması ise alım yapılacak olan puanı daha da yükseltmektedir. Örneğin 2016/2 KPSS tercihleri için, 1 milyon üzeri aday tercih haklarını kullanmış ancak sadece 151 alım gerçekleşmişti. Düz memur olabilmek için 90 ya da 95 üzeri puan alınması gerekmektedir. 70 puan ve üzerinde puan alan ortaöğretim mezunları ise genel atamalar ile atanmanın yanı sıra ara atamalar ile de çeşitli kadro ve pozisyonlara yerleşebilmektedirler. Çünkü pek çok kurum ara atamalar ile de memur alımı gerçekleştirmektedir. Açıktan atama denilen bu ara atamaları en çok kullanan kurumlar ise Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığıdır. Ortaöğretim mezunu adayların, mezun oldukları lise türü de KPSS tercihleri için önem arz etmektedir. Açılan kadrolar içerisinde 60 hatta 55 puan ile bile atama gerçekleşen kadro ve pozisyonlar olabilmektedir. Düşük puan ile ortaöğretim mezunlarının tercih edebileceği bazı kadrolar şunlardır; şoförlük, ebelik, teknisyenlik ve sağlık memurluğudur. Bu kadrolar için birçok kamu ve kuruluşu ihtiyaç duymaktadır.

Haberin Devamı