Gazete Vatan Logo

KPSS nitelik kodu neyi ifade eder?

KPSS 2019/2 tercih kılavuzunun yayımlanmasından sonra, KPSS’ye girecek adaylar KPSS nitelik kodlarını araştırmaya başladı. Memur olmak isteyen adaylar, nitelik kodlarının ne anlama geldiğini sorguluyor. Peki, KPSS nitelik kodları nelerdir?

KPSS nitelik kodu neyi ifade eder?

KPSS nitelik kodları nelerdir? KPSS 2019/2 tercih kılavuzunun yayımlanmasından sonra, yoğun bir şekilde araştırılıyor. Nitelik kodları kılavuzda yer alsa da adaylar, işlerini şansa bırakmamak adına bu kodları bir de arama motorları üzerinden sorguluyor. KPSS nitelik kodları nasıl öğrenilir? KPSS nitelik kodları 7225, 4177, 6225 nedir

KPSS NİTELİK KODLARI NEDİR?

KPSS nitelik kodları, farklı meslek gruplarını ve tercih kriterlerini ifade eden bir koddur. Öğrencilerin tercih yapacağı alanda hangi niteliklere sahip olduğunu anlatır. Yani, kodlar öğrenim koşulunu belirtiyor ve bitirilen bölümleri ifade ediyor.

KPSS NİTELİK KODU 7225 NEDİR?

‘’7225 Güvenlik Tahkikatının Olumlu Sonuçlanması" Güvenlik Soruşturması birçok kamu kurum ve kuruluşunda zaten hali hazırda uygulanan bir uygulama.

Yapılan tahkikatlarla birlikte memur olacak kişinin devlet memuru olmasına engel herhangi bir bağlantısının olup olmadığı araştırılacak. Bu uygulamanın en büyük sebeplerinden birisi de malum terör örgütü olan FETÖ. FETÖ yıllarca elemanlarını devletin çeşitli kurumlarına sızdırmış, hain emelleri doğrultusunda o teröristleri kullanmıştı. Bunun önüne geçilebilmesi amacıyla artık yapılacak tüm alımlarda, adayların terör örgütleriyle bağlantılı olup olmadığı vb. gibi konular araştırılacak.

Haberin Devamı

NİTELİK KODU 4177 NEDİR?

4177 nitelik kodu adayların Sosyal Hizmetler veya Sosyal Çalışmalar lisans bölümlerinden mezun olması gerektiğini ifade eden bir koddur. 4177 kodu, çift yıllarda KPSS’ye giren P3 puanına sahip olan adayları ilgilendirmektedir.

Dışişleri Bakanlığı’na, Millî Eğitim Bakanlığı’na, Sağlık Bakanlığı’na, Gençlik ce Spor Bakanlığı’na, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ve Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlıklarına atamalarda aranan nitelikler 4177 koduyla belirlenmektedir.

6225 NİTELİK KODU NEDİR?

ÖSYM tarafından açıklanan KPSS başvuru kılavuzunda 6225 nitelik kodu ile bilgisayar sertifikası şartı bulunmaktadır. 6225 nitelik kodu uzun yıllar boyunca bilgisayar bölümü mezunlarının büyük tepkisini almış ve bilgisayar bölümlerinden mezun olanların bu düzenleme yüzünden iş olanaklarının kısıtlandığı iddia edilmiştir. Uzun zaman sonunda bilgisayar sertifikası şartını içeren 6225 özel şart konusunda değişikliğe gidildi.

Haberin Devamı

6225 Özel Şart Nedir?

6225 nitelik kodu hakkında geçtiğimiz sene kılavuzda yer alan açıklama aşağıdaki gibidir. Örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar "M.E.B.'den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak" niteliğine, hızlı klavye kullanımı(F Kalvye) dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar "M.E.B.'den Onaylı Hızlı Klavye Kullanımı (F Klavye) Sertifikasına Sahip Olmak" niteliğine, herhangi bir bilgisayar programlama dili içeren bilgisayar programlama dersi alan adaylar "M.E.B.'den Onaylı Bilgisayar Programcısı Sertifikasına" sahip olarak değerlendirilecektir.