Gazete Vatan Logo

Kozmetikte hayvanların test amaçlı kullanımı yasak!

15 Ocak’ta yürürlüğe giren Kozmetik Yönetmeliği’ndeki kanun değişikliğiyle kişisel bakım ve kozmetik pazarında hayvanlar üzerinde test edilen ürünler piyasaya sürülemeyecek. Yapılan değişiklik en çok Avrupa Birliği’nin sınırlamalarına dahil olmayan kozmetik üreticilerini etkileyecek.

Kozmetikte hayvanların test amaçlı  kullanımı yasak!

2013 yılında Avrupa Birliği’nde (AB) yürürlüğe giren hayvanlar üzerindeki kozmetik test yasağı 15 Ocak’ta Türkiye’de de uygulamaya girdi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Kozmetik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, hayvanlar üzerinde yapılmış testlere tabi tutulan kozmetik ürünlerinin satışı ve ithalatını yasakladı.

Değişiklik Türkiye’de market raflarında bulunan kozmetik firmalarının yanı sıra kapıdan satış gibi geleneksel yöntemlerle faaliyet gösteren üreticileri de etkileyecek. Uygulama ile birlikte AB düzenlemelerine dahil olmayan ülkelerden ithal edilen kozmetik ürünler mercek altına alınacak. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Esin Avukatlık Ortaklığı’ndan Av. Can Sözer: “Türkiye'deki kozmetik ve ilaç pazarı AB standartlarına uyumluluk için uzun yıllardır çalışıyor. TİTCK, yetki sınırları içerisindeki sektörleri AB standartlarıyla daha da uyumlu hale getirme niyetinde olduğunu bu değişikliklerle belirtiyor.” dedi.

Uygulamaya giren Kozmetik Yönetmeliği’nde yer alan detaylar ise şöyle:

Haberin Devamı

• Hayvanlar üzerinde yapılan testlerle geliştirilen nihai formüle sahip kozmetik ürünlerin piyasaya sürülmesi,

• Hayvanlar üzerinde yapılan testlerle geliştirilen bileşenleri veya bileşenlerin kombinasyonlarını içeren kozmetik ürünlerin piyasaya sürülmesi,

• Hayvanlar üzerinde yapılan testlere konu olan bileşenlere veya bileşenlerin kombinasyonlarına yönelik test yapılması,

• Bitmiş kozmetik ürünler için hayvan testlerinin yapılması yasaklandı.