Gazete Vatan Logo

Koza ve Portakal’da Cannes esintisi

Altın Koza ve Altın Portakal’ın programları belli oldu

Her iki festivalin uluslararası boyutuna bu yıl da Cannes Film Festivali damgasını vurmuş durumda.

16-22 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan 20’inci Altın Koza Film Festivali’nin Ulusal Metraj Film Yarışması’nın jürisi açıklandı. Festival jürisinde bu yıl Berlin Film Festivali Avrupa Film Pazarı Direktörü Beki Probst, jüri başkanlığı yapacak. Yönetmen Pelin Esmer ve yapımcı Türker Korkmaz’ın yer aldığı jürinin diğer isimleri ise şöyle: Görüntü yönetmeni Özgür Eken, müzisyen Cengiz Onural, oyuncu Melisa Sözen ve Yiğit Özşener. 47 eser arasından seçilen 12 filmin yarışacağı festivalde Altın Koza’ya hak kazanan film, 350 bin TL’lik ödülü de kazanacak.

Bu yıl 50’incisi gerçekleşecek olan ve geçen yıl jüri başkanlığını Hülya Avşar yaptığı için eleştiriler alan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin (4-11 Ekim) bu yıl ki Reis Çelik ve Ümit Ünal’dan oluşan jürisine ise Türk Sineması’nın sultanı Türkan Şoray başkanlık yapacak. 68 filmin başvurduğu ulusal uzun metraj film yarışmasının adayları ise henüz belli olmadı. Altın Portakal’da da en iyi film 350 bin TL ödül alacak.

Her iki festivalin uluslararası bölümlerine bu yıl da yabancı festivaller damgasını vurmuş durumda. Altın Koza’nın “İlk kez Türkiye’de gösterimi yapılan filmler” bölümünde yer alan Coen Kardeşler’in Cannes Jüri Büyük Ödüllü son filmi “Inside Llewyn Davi”, Altın Portakal’ın da yabancı filmleri arasında yer alıyor. İki festivalin yabancı filmleri şöyle:

Altın Koza

Berlin Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödüllü “Gloria”, Cannes Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödüllü “Geçmiş”, Cannes Jüri Özel Ödüllü “Benim Babam Benim Oğlum”, Cannes En İyi Yönetmen Ödüllü “Heli”, Cannes Eleştirmenler Haftası İzleyici Ödüllü “Sefertası” .

Altın Portakal

Cannes Altın Palmiye Adayı “Jeune & Jolie”, Cannes Film Festivali Jüri Büyük Ödüllü “Inside Llewyn Davis” ,“Soho’nun Kralı” ,“The Look of Love”, “La Danza de la Realidad”, Dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapacak olan “Moebius”.



Eleştirmenler ne diyor?

Gökhan Erkılıç:


Her iki festival uluslararası nitelik taşıma iddiasında bulunsa da kimi aşamalarda yerel niteliklerini aşamıyor. Cannes Film Festivali başta olmak üzere Avrupa festivallerinde çoktan görücüye çıkmış film seçimleri söz konusu. Bundan uzaklaşılırsa festivaller daha çekici olacaktır.

Murat Özer:

Her iki festival de yerel düzeyde. Pek çok festivalde gösterilmiş yabancı filmlerin, diğer festivalleri gezerek bu festivallere de uğradığını görüyoruz. Türkiye’de birbiriyle rekabet halinde olan birçok festival var ama “festivaller festivali” olmaya çalışmaları anlamsız.

Ali Ulvi Uyanık:

Belediyeler bu festivalleri profesyonel destek alarak yapıyor ama gerçekten kurumsallar mı? Yerel düzeyde kalıyorlar. Kalabilirler de. Ama daha büyük ve etkili bir festivalse amaç; o zaman ulusal düzeyde bir akademinin öncülüğünde bu işler yapılmalı. Burada da önemli olan para değildir aksine tüm dünyada akçalı ilişkilerle anılmak bir festivalin prestijine zarar verir. Belki de o yüzden bu iki festival de birer Cannes olmaya öykünerek alabilecekleri yolun sonuna geldi.

Haberin Devamı