Gazete Vatan Logo

Bekçilikte yeni düzenleme yolda! Köylere bekçi alımı yapılacak mı? Bekçi alımı 2020 şartları…

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geçtiğimiz günlerde bekçilik yasasında yeni bir düzenleme yapılmasını talep ederek, bekçilerin köylerde de görev yapmasını gündeme getirdi. 22 ocakta da AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, çarşı ve mahalle bekçilerine halka yardım, vatandaşlardan kimlik sorabilme ve adli görevler verilmesini de içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunduklarını bildirdi. Bekçilerin görev alanları ve yetkilerinde genişleme olurken bekçi adayları köylere bekçi alımı yapılacak mı? sorusunu araştırmaya başladı. Teklif edilen kanuna göre, bekçilere verilecek yetkiler nelerdir?

Bekçilikte yeni düzenleme yolda! Köylere bekçi alımı yapılacak mı? Bekçi alımı 2020 şartları…

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın başkanlığında bulunduğu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da katıldığı bir toplantıda bekçilik mevzuatının değişmesini öngören yeni bir kanunun çıkarılması konuşuldu. Toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimat ile mahalle bekçileri için günümüzün şartlarına uygun yeni bir kanun hazırlanıyor denildi. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da çarşı ve mahalle bekçilerine halka yardım, vatandaşlardan kimlik sorabilme ve adli görevler verilmesini içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunulduğunu bildirdi. Mevzuatta yapılacak değişiklik, köylere de bekçi alımı yapılmasını gündeme getirdi. Köylere bekçi alımı yapılacak mı?

KÖYLERE BEKÇİ ALIMI YAPILACAK MI?

Bekçilerin kimlik sorma yanında, kişileri ve araçları durdurarak üst araması yapma sorgulama, silah kullanma, gözaltı uygulaması yapma yetkisinin verilmesi öngörülen bekçiler daha önce polisle birlikte çalışabilirken şimdi jandarma ile de çalışacakları şeklinde düzenlemeye gidiliyor. Böylece, köylere bekçi alımına ilişkin bir düzenlemenin söz konusu olduğu belli oldu.

Haberin Devamı

Ancak köylerdeki bekçilerin yetki sınırı bulunduğu için bu öneri askıya alınmıştı.

Cumhurbaşkanlığında yapılan toplantıda, İçişleri Bakanı Soylu “Şu anda köylerde bekçi görevlendirme düşüncemiz ve hazırlığımız yok. Ama ileride lazım olabileceği düşüncesiyle bu yönde bir düzenleme yapılması doğru olur” dedi. Teklif metnine jandarmanın sorumluluğunda olan köylerde bekçi görevlendirilmesinin önünü açacak bir hüküm koyuldu.

BEKÇİLERE VERİLECEK YETKİLER?

Bekçiler, olay çıktığı zaman suçluları gözaltına alıp genel kolluk kuvvetine bildirecek. Bekçiler daha önce polisle beraber çalışıyordu; düzenleme ile Jandarma ile de çalışma imkânı geliyor. Suç işlenme anında veya hemen sonrasında suçlulara müdahalede bulunmak, suç mahallindeki kanıtları muhafaza altına almak, delillerin kaybolmamasını sağlamak, ortadan kaldırılmasını engellemek de bekçilerin görevleri arasında olacak.

GÖSTERİ YÜRÜYÜŞLERE DE MÜDAHALE

Çarşı ve mahalle bekçileri görev saatleri içinde görevlendirildikleri bölgede devriye hizmeti yürütecek, ‘şüpheli durum veya kişileri’ bağlı bulundukları genel kolluk birimlerine bildirecek, ‘kamu düzenini bozacak mahiyetteki’ gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların önlenmesi amacıyla genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar ‘önleyici tedbirleri’ alacak.

Haberin Devamı

Çarşı ve mahalle bekçileri, görev bölgesi ve çalışma saatleri ile sınırlı olmak kaydıyla kişileri ve araçları, ‘bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek, suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek, hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek, kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek’ amacıyla durdurabilecek.

Teklifle, çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde aranan şartlara, çarşı ve mahalle bekçilerinin atama ve adaylık süreçlerine, görev ve yetkileri ile çalışma şekillerine ilişkin esasların düzenlenmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak üzere emniyet ve jandarma teşkilatları bünyesinde silahlı bir kolluk olarak çarşı ve mahalle bekçileri istihdam edilecek.

Emniyet ve jandarma teşkilatlarında istihdam edilen çarşı ve mahalle bekçilerinin amirleri meslek hiyerarşileri içinde tespit edilecek.

Çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde Devlet Memurları Kanunu'nda sayılan genel şartlar ile İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenen eğitim, yaş, sağlık ve fiziki yeterlilik gibi özel şartların bulunması gerekecek.

Çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edilmek için İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara göre yapılacak giriş sınavında başarılı olmak şartı aranacak.

Sınavlarda başarılı olan, görevini yapmaya engel teşkil edecek bir hastalık veya engeli bulunmadığı sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler emniyet veya jandarma teşkilatlarına İçişleri Bakanının onayıyla aday memur olarak atanacak.

Haberin Devamı

Çarşı ve mahalle bekçilerinin adaylık süresi 1 yıldan az, 2 yıldan fazla olamayacak. Adaylık süresi içinde verilen temel ve hazırlayıcı eğitimlerde başarılı olanların asaleten atamaları yapılacak. Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin, aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanların memuriyetle ilişikleri İçişleri Bakanının onayıyla kesilecek.

HALKIN İSTİRAHAT VE SAĞLIĞINI SAĞLAYACAK

Çarşı ve mahalle bekçileri, görevli oldukları mülki sınırlar içinde halkın istirahat, sağlık ve selametini sağlayacak.

Bekçiler, yolda hastalanan, kazaya uğrayan, düşüp kalan ve genel durumu itibarıyla yardıma muhtaç olanlara yardım edecek, yardıma ihtiyaç duyduğu değerlendirilen, şiddet mağduru veya şiddete, istismara uğrama riski taşıyan kadın ve çocukları, kimsesizleri, engellileri ve acizleri en yakın genel kolluk birimlerine teslim edecek.

Bir semt, yer, yol veya sokak sormak için başvuranlara gerekli bilgiyi verecek olan bekçiler, doğum, ölüm, hastalık, kaza, yangın veya afet gibi önemli, acele haller sebebiyle, yapılacak yardım isteklerinden gücü dahilinde olanları öncelikle yerine getirecek.

Büyük tehlike arz eden yangın ve su baskını gibi afetlerde mahalle sakinlerini derhal uyarmakla görevli olan bekçiler, toplum sağlığını ve güvenliğini tehdit eden bir hayvana rastlanıldığında verebileceği zararları engellemek için kişileri alandan uzaklaştıracak, ilgili genel kolluk ve belediyeyi durumdan haberdar edecek.

BEKÇİLER PSİKOLOJİK EĞİTİM VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ ALACAK

Bekçilerin göreve başlamadan alacakları eğitimle, İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak. Bekçiler, polisler gibi psikolojik eğitim ve insan hakları eğitimi alacak.

Yeni kanun ile birlikte bekçiliğe ait yaş, fiziki özellikler ve istenen kriterler yönetmelik ile belirlenecek.

BEKÇİLERE 'MAKUL SEBEP' GETİRİLİYOR

Bekçilerin ‘keyfî uygulama' yapmalarının önüne geçilmeye çalışıldığı yeni düzenlemede, araç durdurma ve kimlik kontrolü konusunda bekçilere ‘makul sebep' şartı uygulaması getiriliyor.

Bekçilerin, vatandaşa kimlik sorma ve aracını durdurma yetkisi bulunuyor. Fakat araçta arama ya da vatandaş istemediği takdirde kimliğine zorla bakma hakkı bulunmuyor. Bekçinin böyle bir durumla karşılaşması durumunda polis çağırması gerekiyor.

BEKÇİ OLMA ŞARTLARI

En az lise mezunu olmak,

En az 167 santimetre uzunluğunda olmak,

Askerlik hizmetini tamamlamış olmak,

Beden kitle indeksi 18 ile 27 arasında olmak,

En az 18 en fazla 31 yaşında olmak,

Yüz kızartıcı ya da terör örgütleri ile ilgili suçlara karışmamış olmak,

Memuriyete aykırı bir durumda bulunmamak,

Silah taşımak için gerekli olan şartları taşımak.