Gazete Vatan Logo

Köyde 'Möö Gaz' dönemi

Tokat'ın Zile İlçesi Söğütözü köylüleri, hayvan gübresinden elde edilen biyogazla çalışacak merkezi ısıtma sistemi kurmak ve bu gazı mutfaklarında kullanmak için çalışma başlattı

Söğütözü Köyü Muhtarı Mehmet Akçay'ın kurulan sistemle elde ettiği biyogazı mutfağında ve ısınmada kullanması köylülere örnek oldu. Köylüler, tüm köyün ihtiyacını karşılayacak bir biyogaz tesisi kurmak için girişim başlattı.

Köylülerin "Möö Gaz' adını verdikleri biyogaz sistemini muhtarın evine kuran amcasının oğlu 42 yaşındaki Ali Akçay, sistemin 5 bin YTL'ye (5 milyar lira) mal olduğunu söyledi. Asıl işinin tekstilcilik olduğunu, ancak teknolojiye meraklı olduğunu belirten Ali Akçay, köylülerin talebi üzerine merkezi sistem kurmanın maliyetini hesapladığını belirtti.

Bir traktör römorku hayvan gübresiyle 4 kişilik bir ailenin bir yıllık ısınma ve mutfak gazı ihtiyacının karşılanabileceğini öne süren Akçay, bu sayede ormanda kaçak ağaç kesiminin de önleneceğini söyledi. Akçay, köyde yaşamadığını, 3 yıl önce amcasının oğlu olan muhtarı ziyarete geldiğinde bu sistemi kurduğunu söyledi.

Biyogazın mutfakta, ısınmada, jeneratör çalıştırmada hatta otolarda dahi kullanılabileceğini belirten Akçay, bu gazın yaygın kullanımı halinde ülkenin büyak kazıncı olacağını öne sürdü. Akçay şöyle devam etti: "Hayvancılık bütün köylerimizde var. Bu proje tesisat hariç, enerji kaynağına neredeyse bedava sahip olmaları anlamına geliyor. Tesisatı kuran artık tüpe, oduna kömüre, hatta isterse elektriğe para ödemiyor. Her yıl ormanlarda kırım yapılıyor, bu proje yaygınlaştığı zaman insanlar ormanları katletmeyecek. Enerji giderlerine ödenen bedel diğer alanlarda harcandığı zaman ülkemizin insanlarının standartı yükselecek."

Haberin Devamı