Gazete Vatan Logo

Kotil'den açıklama!

‘Yıla keşke bir kat daha cesur girseydik, çünkü fırsatlar çok’

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, dünya ekonomik krize girmesine rağmen bütçelerini revize etmediklerini ve hedeflerinden ‘gram’ geriye gitmediklerini belirterek, “Yılın yarısını artık geçtik. Filomuzu yüzde 24 artırdık. Şimdi diyoruz ki, keşke daha çok uçağımız olsa. Bu yıla korkarak girmemiştik. Ama keşke bir kat daha cesur girseydik. Çünkü bu yıl fırsatlar içeriyor. Biz üçlü sac ayağıyla bu işi götürüyoruz. 2009 bizim için iyi geçiyor. İnşallah gelecek yıl da iyi geçecek” dedi.

1.000 kişi aldık

Yönetim kurulunun 19 büyük uçak siparişi verdiğini de hatırlatan Kotil, “Bunlar 2010 ve 2011 yılında giriş yapacak. Bu nedenle 2013 yılında ekstra, 2 milyar dolar ciro üretilmesi gerekiyor. Geçen yılı 4.7 milyar dolar ciro ile kapamıştık. Bu yıl inşallah 5 milyar doları geçeriz. Bunu krizi avantaja çevirerek sağladık” diye konuştu.

THY’nin 2003 yılından beri her yıl yaklaşık yüzde 10 kâr marjını yakaladığını aktaran Kotil şöyle devam etti: “Kriz yılında, binden fazla kişiyi işe aldık. Dünyadaki havayolu şirketlerinde ciddi şekilde kapasite azaltımı, eleman çıkartımı yapılıyor. Biz ise 800’den fazla kabin personeli, 200’den fazla pilot aldık. Ayrıca Teknik A.Ş. de, 200’den fazla teknisyen aldı. Kriz döneminde yapılması gereken, verimli olmak, çalışan başına ve uçuş başına yolcu sayısını artırmak, uçakları daha fazla uçurmaktır. Biz de bunları yaptık. Bir günde uçaklarımız ortalama 13 saat havada kalıyor. Uçak daha çok havada kalınca maliyeti azalıyor.”

Haberin Devamı