Gazete Vatan Logo

Kot benim namusum pazarımı kaptırmam!

Jean pazarının % 15’ini domine ettiklerini belirten Mavi Genel Müdürü, “Birçok Türk markası da koleksiyonlarını güçlendirdi ama jean benim ana işim, namusum. Kaptıramam... Bu yüzden yılda 1.000 ürün tasarlıyoruz, 100 modelimiz var” dedi

Mavi, Türkiye’den dünyaya açılan ilk moda markası ve bugün ABD, Kanada, Almanya, Hollanda, Avustralya ve Rusya’nın aralarında bulunduğu 50 ülkede 379’u Mavi Shop olmak üzere 5.000’e yakın satış noktasında müşterileriyle buluşuyor. Dünyada 3 bine yakın çalışanı bulunan Mavi, yılda ortalama 7 milyon jeans satıyor. “Çok Oluyoruz”, “Çok İleri Gittik”, “Kafana Göre” ve “Burası İstanbul” gibi reklam kampanyalarıyla dikkat çeken marka; son dönemde Kıvanç Tatlıtuğ, Adriana Lima, Serenay Sarıkaya gibi ünlüleri marka yüzü yapıyor.

Hedef 2.5 milyar TL ciro

Mavi Genel Müdürü Cüneyt Yavuz, düzenlediği toplantıda hem markayı hem de hedeflerini anlattı. Türkiye’de yılda 22-23 milyon blue jean satıldığını anlatan Yavuz, pazarın yüzde 15’inin Mavi’nin domine ettiği söyledi. Zara, Mango gibi yabancı hızlı moda markalarının yanı sıra LC Waikiki, Koton gibi Türk markaların da jean koleksiyonlarını güçlendirdiğini vurgulayan Yavuz, “Ama ben jean ütreticisiyim, ana işim bu. Namusum o benim, kaptırmamam lazım. Bu yüzden yılda 1.000 ürün tasarlıyoruz, 100 tane modelimiz var. Herhangi birinin mağazaya girip ‘Bana uygun Mavi yok’ demesi olası değil. Herkese uyan bir Mavi modeli mutlaka var” diye konuştu.

Haberin Devamı

2014 yılında yüzde 30 büyümeyle 752 milyon TL’si Türkiye’den olmak üzere toplam 966 milyon TL ciro elde ettiklerini kaydeden Yavuz, bu yıl da yüzde 30 büyümeyi sürdürerek 1.2 milyar TL ciroyu aşmayı hedeflediklerini söyledi. Bu yıl 71 milyon TL yatırım yapmak ve 7.2 milyon jean satmak diğer hedefler arasında... Mavi, 2018 yol haritasına göre; yıllık yüzde 30 büyümesini sürdürerek 2.5 milyar TL ciro elde etmeyi, dünyada 635 Mavi mağazasına ulaşmayı planlıyor.

Levi’s yok diye çok üzülüyoruz

Mavi Türkiye pazarına girdiğinde Levi’s ile başabaş pazar paylarına sahip olduklarını hatırlatan Cüneyt Yavuz, “8’e 7 gibi bir oranımız vardı. Biz yıllar içinde pazar payımızı basamak basamak yükseltirken, onların payı düştü. Oysa biz gerçekten pazarda bizim gibi ana işi jean olan Levi’s gibi bir markayı karşımızda görmek isteriz. Levi’s yok diye çok üzülüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Erkek müşteri kabine girerse ‘Saldır’ diyoruz

ALIŞVERİŞTE kadın erkek davranışlarının birbirinden tamamen farklı olduğunu anlatan Cüneyt Yavuz, şunları anlattı: “Mavi’de her 100 liranın 65’i kadınlar tarafından harcanıyor. Çocuk yüzde 5-10, erkek ise yüzde 20-25’lerde. Erkeği mağazaya sokmak zor, giyinme kabinine sokmak daha da zor. O yüzden erkek bir kere kabine girince ‘game over’. Satışçılarımıza ‘Saldır’ diyoruz, çünkü alacak. Bu yüzden erkek mağazaya az geliyor ama bir kere alışverişe başlarsa kadından çok daha fazla alıyor. Erkek sepeti kadının 4 katı büyüklüğünde.’ Geçtiğimiz yıllarda Mavi’nin reklam yüzü olan Kıvanç Tatlıtuğ’un erkek satışları üzerinde büyük etkisi oldğuna dikkat çeken Yavuz, “Erkek işimiz Kıvanç’tan sonra çok büyüdü. ‘Cool erkek’ imajını yakaladık. Sadece erkekler değil, kadınlar da eşlerini, sevgililerini Mavi almaya yönlendiriyor” diye konuştu.