Gazete Vatan Logo

Köstence çılgınlığı

Yatırım hamlesi durmasın diye teşvik üstüne teşvik gelirken, Türkler’in Romanya’daki projelerinin tutarı 6 milyar doları buldu. Eğlence hayatıyla tanınan Köstence’de amortisman süresi çok kısa diye ev alan Türkler patlama yapınca Turyap şube açtı

Köstence çılgınlığı

Romanya, Türk yatırımcıların iştahını kabartmaya devam ediyor. Bundan 8-10 yıl önce başlayan Türkler’in Romanya macerası, gayrimenkulle zirve yaptı. Romanya’daki Türk yatırımları üçüncü ülkeler üzerinden gelenlerle toplam 6 milyar dolara ulaştı. Türkiye’ye bu yıl gelen doğrudan yabancı sermaye miktarının 7 milyar dolarda kaldığı göz önüne alınırsa 6 milyar doların önemi daha net anlaşılıyor.

Gayrimenkule yoğun ilgi

Romanya’ya ilk giden Türkler’in en çok yoğunlaştığı iş kolu fırıncılık olmuştu. Ancak bugünlerde Romanya’da Türkler gayrimenkul piyasasındaki cazip kârlılığı farketmiş durumdalar. Satın alınan gayrimenkullerin geri dönüşündeki hız, pek çok tasarruf sahibini Romanya’ya çekiyor. İstanbul’da satın alınan bir gayrimenkulün kira geliri ile kendini amorti etme süresi 12 ile 25 yıl arasında değişirken, Romanya’da 2.5 yılda yaptığınız yatırımı geri alabiliyorsunuz.

60 bin euroluk ev

Romanya’nın Bodrum’u olarak bilinen Karadeniz kıyısındaki Köstence’de 60 bin euroya satılan 2+1 dairenin günlük kiralama bedeli 250 eurodan başlıyor. Gayrimenkul danışmanları yılda yaklaşık 100 gün kiralama yapılabilen bu tarz bir evin 3 yıl dolmadan kendini amorti ettiğini belirtiyorlar. Gayrimenkuldeki bu cazip durum öyle bir hal almış ki Türkiye’nin önde gelen emlak kuruluşlarından Turyap, Romanya’da Türkler’e danışmanlık hizmeti vermek ve alım satımlara aracılık etmek üzere ofis açmış.

Haberin Devamı

Nasıl bu hale geldi?

Romanya’da turizm sektörünün bu yıl yüzde 30 büyüdüğünü ancak böyle bir talep patlamasını karşılayacak tesis sayısının olmadığını belirten Turyap Romanya temsilcisi Beyazıd Memiş, bu yüzden konut Piyasasının canlandığını söyledi.

Amortisman süresinin kısa olması nedeniyle Türkler’in yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını söyleyen Memiş, şunları kaydetti:

‘‘Köstence’nin en eğlenceli ve lüks sahil beldesi Mamaia’da 2+1 dairenin fiyatı 60 bin euro iken günlük kiralama bedeli 250 eurodan başlıyor. Turizmin gelişmesi Türkler’e yaradı. Yurt dışındaki projelerde cazip ödeme seçenekleri ve perakende gayrimenkullerin zaman zaman uygun fiyatlara inmesi, kira gelirinin gayrimenkul satış fiyatından hızlı artması bakımından Türkler’in yatırım iştahını artırıyor.”

Haberin Devamı

Romanya’nın Bodrum’u

Köstence Romanya’nın turizm beldesi olarak biliniyor. Avrupa’nın en uzun ikinci nehri olan Tuna, Almanya’da doğup Köstence’nin kuzeyinden Karadeniz’e dökülüyor.

Nehir üzerinde çeşitli tekne turları düzenleniyor.

Köstence’nin kuzeydoğusunda yer alan Mamaia, Romanya’nın en popüler tatil yerlerinden biri. Karadeniz ve Siutghiol Gölü arasında uzanan bölge, oteller ve kamp yerleriyle dolu.

Normalde yalnızca tropik yerlerde olan saf beyaz kum bu bölgede de bulunuyor. Mamaia, özellikle Haziran-Ekim ayları arası gitmek için cazip bir tatil yeri. Ruslar’ın Türkiye ile yaşadığı problemlerden sonra Köstence’nin de bu yıl turizmde yıldızı parlamış durumda.

Yatırım hamlesi durmasın diye teşvik üstüne teşvik gelirken, Türkler’in Romanya’daki projelerinin tutarı 6 milyar doları buldu. Eğlence hayatıyla tanınan Köstence’de amortisman süresi çok kısa diye ev alan Türkler patlama yapınca Turyap şube açtı

Haberin Devamı