Gazete Vatan Logo

Koşmaya hazır mısınız?

Bu hafta koşun nasıl geçti?..." Çevremde bu soruyu o kadar çok duyar oldum ki, ben bile şaşırıyorum. Son dönemin yükselen iki şehir sporundan biri bisiklet, diğeri ise koşu... Avrupa'nın hemen her şehrinde haftasonları yapılan ve bir karnaval havasında geçen şehir koşularına artık Türkiye'de de sıkça rastlar olduk. Hemen her şehirde oluşan koşu grupları sosyal medya aracılığıyla yayılıyor organize oluyor.

Koşmaya hazır mısınız?

İnsanları spor yapmaya, güne zinde ve enerjik başlamaya teşvik eden koşu grupları hem yeni dostluklar kurulmasına hem de yeni yerler görülmesine vesile oluyor. Bu çok sevindirici. En son cümbür cemaat Bozcaada'ydı herkes.. Bu pazar da koşu severlerin bir kısmı İstanbul Bağdat Caddesi'nde, bir kısmı Marmaris'te olacak. "Türkiye koşuyor!" siz ne duruyorsunuz!

Bağdat Caddesi'nde kadınlar koşuyor...

NikeWomen Victory Tour İstanbul 2016 kapsamında bugün 5 bin ve 10 bin metre yarışları düzenlenecek. Koşu bugün sabah saat 09,34'te Caddebostan'da start alacak. Yarışma yalnızca kadınlara açık ve katılım ücretleri 18-24 yaş arası için 30 TL, 25 yaş ve üstü kadın koşucular için 50 TL.

Marmaris bugün koşuyor

Bugün Marmaris’te gerçekleşecek “RunMarisRun” 7’den 70’e herkesi sporla buluşturuyor! Spor etkinliklerine bir yenisini daha ekleyen Uzunetap’ın Marmaris Belediyesi işbirliği ve Türkiye’de ilk mağazasını açan dünyaca ünlü spor markası Under Armour sponsorluğunda ilk defa düzenlediği “RunMarisRun” Yarı Maratonu koşucuları buluşturacak. “RunMarisRun” etkinliğinde, 21,1 km yarı maraton, 10 km ve 5 km’lik halk koşusunun yanı sıra çocuklar içinde 0,5 km MiniMaris kategori ile koşulacak. Yarış öncesinde düzenlenecek konserler, makarna partisi ve birbirinden keyifli aktiviteler ile spor ve eğlence dolu bir gün yaşanacak.

Haberin Devamı

ISI YÖNETİMİ

Koşan bir insan duran bir insana göre 20 derece daha sıcaktır. Bu nedenle koşarken vücut ısısı 50 dereceye çıkar.

+ Hazır: Ilık havalarda koşmak vücudunun ısıyı korumasını sağlar. Ter bezleri elektrolit kaybı yaşamadan terlemeye başlar.

- Hazır değil: Kontrol edilmeyen efor vücudunuza zarar verir. Kılcal damarlar sıkışır ve enerji etkin bir şekilde vücuda taşımaz.

KAN BASINCI KAPASİTESİ

Kılcal damarlar kaslarımıza oksijen ve enerjiyi direkt olarak taşır ve kasları beslerler.

+ Hazır: Oksijen desteğiyle koşu performansımız yükseltir.

- Hazır: Kılcal damarlarımıza oksijen az gittiğinde daha hızlı yoruluruz ve performansımızda düşüş yaşanır.

KEMİK GÜCÜ

Vücut ağırlığının 3 katı bir güçle atılan adım sonrası, basınçtan yıpranan kemik hücrelerini vücut otomatik olarak onarır.

Haberin Devamı

+ Hazır: Uzun koşular sonrası dinlenmiş ve gerginliği azalmış kemikler daha güçlü olur.

- Hazır değil: Çok fazla yüklenmiş, antrenman ya da yarış sonrası dinlenmemiş kemikler sakatlıklara çok daha açıktır.

HIZ (VE YAVAŞ) VERİLERİ

- Geçen yıl Washington maratonuna katılan 31 bin koşucunun 11. bin'i finiş çizgisini göremedi.

- New York maratonunu geçen sene 43 bin 250 koşucu tamamladı.

- 70 kiloluk bir koşucucu maraton koşarken 2 bin 600 kalori harcar.

- ABD'de geçen sene koşulan 397 maratonda 468 bin koşucu finişi gördü.

- Bir koşucu maraton boyunca yaklaşık 50 bin adım atar.

BEYİN ANTRENMANI

Beynimiz vücudumuzun koşarken zarar görmesini önlemek için kaslarımıza sinyal göndererek ‘dur’ komutu verir.

+ Hazır: Ağır antrenman sonrası beynimiz kaslarımıza biraz daha fazla yüklenmenize izin verir ve bu izin kondüsyonumuzu yükseltir. Eğer beyin kaslara “dur” komutu gönderirse temponuzu düşürün.

- Hazır değil: Koşucu vücudunu çok zorlandığında beyin kaslara direkt olarak "dur" sinyali verir. Bu sırada vücut sıcaklığınız yükselir, enerjiniz aniden tükenir, kaslarınız kasılır.

Haberin Devamı

ENERJİ POMPASI

Düzenli koşu antrenmanları kalbi güçlendirir. Kan dolaşımını, vücudun oksijen alınımını ve kas gücünü efektif olarak artırır.

+ Hazır: Bir yetişkin dakikada 5 litre kan pompalar ve bunu 72 nabız atışıyla gerçekleştirir. Maraton koşucusu ise dakikada 40 litre kanı pompalayabilir.

- Hazır değil: Antrenman yapmadan koşan birinin kalbi onu yarı yolda bırakır ve aşırı zorlama enfanktüse neden olur.

KAS GÜCÜ

Kas lifleri mikroskopik ipler gibidir. Gerilip esnerler. Antrenmanlarla güclenmemiş kaslar, zorlandığında koparak ciddi sakatlıklara yol açar.

+ Hazır: Antrenmanlı kaslar bacaklarımızdaki zayıf lifleri sıkılaşmasını sağlar, bu koşucuya daha çok güc verir.

- Hazır değil: Antrenmansız kaslar çabuk yorulur ve sakatlanmaya açıktır.

ENERJİ KAYNAĞI

Kaslarımız glikojen ve yağ ile beslenir. Glikojeni hızla yakarız. Yağdan aldığımız enerji ise bize daha uzun süre enerji verir ve daha yavaş yakılır.

Haberin Devamı

+ Hazır: Antrenmanlı kaslar daha fazla mitokondri yani vücudumuza gerekli olan oksijen ve enerjiyi üretir. İyi antrenman yapmış bir koşucu daha fazla glikojen depolar ve enerjisi bitmez.

- Hazır değil: Antrenmansız bir vücut hızlı enerji tüketimine girer. İlk aşamada glikojen depolarını tüketir. İki saat içinde kas ve karaciğerdeki enerji depoları tükenir ve koşamaz.

5 km

Bir fast food mönüsü 700-1200 kalori arasında değişiyor. Normal Bir öğün 400-1000. Yediğiniz ufak bir tabak patates kızartması için 5 km mesafe koşmanız gerekiyor.

Yürümenin aksine koşarken ayakların her ikisinin de bir süre yerle teması kesilir. Yere ilk temasta ayaklar vücut ağırlığının 3 katı bir kuvvete maruz kalır.

450

30 dakikalık bir koşu 450 kalori harcamanızı sağlıyor. Koşmak aynı zamanda kalp ve solunumla ilgili antrenman sunuyor. İyice ısının ve sakatlanmamak için uygun bir tempoda koşun.