Gazete Vatan Logo

Köşk’ün bütün ‘fors’u gitti

Cumhurbaşkanlığı’nın Beştepe’deki saraya taşınmasının ardından Çankaya Köşkü’ndeki forslar söküldü, duvarda forsun izi kaldı.

Cumhurbaşkanlığı hizmet binası olarak Beştepe Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın kullanılmaya başlanmasının ardından hizmet birimlerinin Saray’a tamamlandı. Bunun üzerine Çankaya Köşkü’nün 1 No’lu girişinin duvarında bulunan 16 eski Türk devletini temsil eden yıldızlar ve ortada Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden yıldız söküldü. Forsun yerinde geriye sadece duvardaki delikler kaldı. Köşk’ün değişik yerlerinde bulunan forsların da kaldırılmasına başlandı. Bundan sonraki dönemde Başbakanlığı devredilecek olan Çankaya Köşkü’nün kullanım hakkının halen Cumhurbaşkanlığında olduğu ve devir işlemlerinin yakın zamanda gerçekleştirileceği öğrenildi.

CHP: Sadece 5 yıllık ara

Forsların sökülmesine CHP’den geldi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “İstediği kadar o forsu kaldırsın götürsün. Bizim için Cumhurbaşkanlığı Köşkü orasıdır. Biz Çankaya Köşkü’ne 5 yıllık bir ara verildiğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Köşklerin tarihi

‘Atatürk Müze Köşkü’ Cumhurbaşkanlığı kompleksi içindeki ilk yapı. Atatürk, bugün müze olan Köşkte, 1921 ile 1932 arasında yaşamış. Çankaya Köşkü de Müze Köşk’ün bittiği yerde başlayan sütunlutarihi bir yapı. Yapımına 1931 yılında başlanılan Çankaya Köşkü 1932 yılı ekim ayında tamamlandı.