Gazete Vatan Logo

Köşk'ün 4 yedeğinin eşi türban takmıyor

Ankette “Cumhurbaşkanı adayı” olan ilk 3 adayın eşlerinin ortak özelliği türban takmaları. 4 yedeğin eşleri ise türbansız

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül
KİM?: 1939’da Erzincan’da doğdu. Devlet bursu ile kazandığı Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde mülki idare amirliği konusunda master yaptı. Kaymakamlık görevlerinde bulunduktan sonra Kocaeli, İzmir ve Ankara valilikleri yaptı. Emniyet Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerinde bulundu. 12 Eylül’de askeri yönetim tarafından YÖK üyeliğine getirildi. 1991-98 yılları arasında Sayıştay Başkanlığı yaptı ve bu dönemde 28 Şubat sürecinin Genelkurmay Başkanlığı tarafından verilen brifingine katıldı.

Dengelerin adamı
SİYASİ KİMLİĞİ: 1999’da Fazilet Partisi’nden Kocaeli Milletvekili seçildi. İki dönem üst üste Meclis Başkanvekilliği yaptı. Ahmet Necdet Sezer, Profesör Nevzat Yalçıntaş ve Sadi Somuncuoğlu ile birlikte 2000 yılı Mayıs ayında cumhurbaşkanı adayları arasında yer aldı, ancak Sezer üzerinde uzlaşma sağlandığı için seçilemedi. 2001’de Meclis Başkan vekilliğini bırakarak FP’nin kapatılmasının ardından yeni oluşumcularla birlikte hareket etti ve AKP’ye katıldı. AKP’nin iktidara gelmesinden sonra Meclis Başkanı olmak istedi. Ancak AKP MYK’da yapılan oylamada Arınç’a 17, Gönül’e ise 2 oy çıkınca, Başkanlık hayali suya düştü. Abdullah Gül başkanlığında oluşturulan 58. hükümette Milli Savunma Bakanı olarak görev aldı. Erdoğan hükümetinde de aynı görevi sürdürdü. Muhafazakar kanatta ’devleti tanıyan’ender isimlerden biri olarak öne çıktı. Bakanlığı döneminde hem asker, hem de hükümet arasında sessiz bir denge kurması dikkat çekti. Askerlerle ters düşmeyen tavrı nedeniyle kulislerde muhtemel cumhurbaşkanı adayları arasında ismi geçti.

AİLESİ: Ev hanımı bir anne ile Askeri Okullarda Türkçe ve Edebiyat Öğretmeni olan bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi. Kız Meslek Lisesi Öğretmenliğinden emekli başı açık Sevim Gönül ile evli. Biri kız üç çocuk sahibi.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın
KİM: 1943 Elazığ doğumlu. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu. İskoçya Edinburgh Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde felsefe dalında doktorasını yaptı.
İngilizce, Fransızca ve Arapça biliyor. İzmir 9 Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyeliği ve dekanlık yaptı. İmam Hatip Lisesi ikinci sınıfta Elazığ’ın en büyük camiinde Diyanet İşleri eski Başkanı Süleyman Ateş gibi kürsüye çıkmasıyla hatırlanıyor.

AKP’nin ‘Aydın’ı ve entelektüel bakanı
SİYASİ KİMLİĞİ: 2001’de AKP’nin kurucuları arasında yer aldı. 3 Kasım seçimlerinde İzmir’den milletvekili seçildi. Abdullah Gül hükümetinde Diyanet’ten sorumlu Devlet Bakanı olarak görev aldıktan sonra hep bu görevine Erdoğan döneminde de devam etti. Felsefe konusundaki bilgisi, 3 yabancı dil bilmesi nedeniyle özellikle yurt dışı görevlerde zaman zaman öne çıktı. Medeniyetler buluşması projesi çerçevesinde oluşturulan “akil adamlar” heyetinde yer aldı. Fethullah Gülen cemaatine yakınlığıyla biliniyor. Ünlü Abant Toplantıları’nın önemli konuklar arasında yer aldı. Diyanet’ten sorumlu olmasına rağmen, özellikle laiklik tartışmalarının uzağında durmayı tercih etti. AKP hükümetinin ’entelektüel bakanları’arasında gösterilen Aydın, aynı zamanda liberal görüşleri ile biliniyor. Aydın, ’dinde reform’olarak algılanabilecek “Hayat değişmiştir. Gelin İslami bilgimizi yeniden inşa edelim” önerisiyle tartışılmıştı.

AİLESİ: Balkan savaşları ve Milli Mücadele döneminde 10 yıl kadar askerlik yapan çiftçi bir babanın, çocukluğunda tarla ve hayvancılıkla çalışması gereken oğlu olarak dünyaya geldi. İngiltere’de doktorasının üçüncü yılında iken Ankara İlahiyat Fakültesi’nden sınıf arkadaşı olan din dersi öğretmeni Nihal Altıparmak’la anlaşarak evlendi. Çocuğu yok.

TBMM Adalet Komis. Başk. Köksal Toptan:
KİM?: 1943 Rize doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Bir süre Zonguldak’ta serbest avukatlık yaptı. Yedek askeri hakimlik görevinde bulundu.

Demirel’in de kurmayıydı...
SİYASİ KİMLİĞİ: Siyasete AP(Adalet Partisi)’nde başladı. Zonguldak Belediye Meclis Üyeliğinde bulundu. AP ilçe ve il yönetimlerinde görev aldı. 1977 yılında Adalet Partisi’nden Zonguldak Milletvekili seçildi. Demirel’in kurmayları arasına girdi ve 12 Kasım 1979 tarihinde kurulan Demirel hükümetinde Devlet Bakanı oldu. 1986’da ara seçimlerle bu kez DYP Milletvekili seçildi. 3.5 yıl DYP Grup Başkanvekilliği görevini yürüttü. Demirel-İnönü ortaklığındaki koalisyonda Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. Demirel’in “Verdimse ben verdim” dediği İLKSAN skandalı adıyla hatırlanan olayda, söz konusu paranın verilmesine imza atmayıp yurt dışına çıkarak vekalet eden bakanın imzalamasıyla hatırlanır.

Demirel’in Köşk’e çıkmasıyla birlikte DYP Genel Başkanlığı için Çiller’e karşı, İsmet Sezgin’le birlikte yarıştı. Ancak ikisi de yenileceklerini anlayınca yarıştan çekildi. Sonra Çiller’e karşı ikinci bir denemede daha bulundu. Ancak başarılı olamadı. AKP kurulduktan sonra, transfer teklifi götürülen isimlerin başında yer aldı. Toptan, Abdullah Gül kabinesinde Adalet Bakanı ya da Milli Eğitim Bakanı olarak görev almayı bekledi. Ancak hiçbir görev verilmeyince o dönem sadece Genel Başkan olan Tayyip Erdoğan, “Köksal Bey’i onore edelim” diyerek Adalet Komisyonu Başkanlığı’na getirdi. AKP’nin son kongresinde de Toptan’ı Divan Başkanlığı’na getiren Erdoğan, onun kimliğini uzlaşmacı bir örnek olarak teşkilata gösterdi.

AİLESİ: Geçmişte Yargıtay üyeliği yapan başı açık Saime Toptan ile evli. Üç çocuk sahibi.

Devlet Bakanı Beşir Atalay
KİM?: 1947’de Ankara’nın Keskin ilçesine bağlı Armutlu’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. DPT’de Sosyal Planlama Daire Başkanlığı yaptı. Daha sonra Kırıkkale Üniversitesi’nin kurucu rektörü oldu. Bu dönemde ’irticai faaliyetlerde bulunduğu’iddiasıyla çeşitli suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Üniversiteden ayrıldıktan sonra ANAR araştırma şirketini kurdu.

Köşk’ten 3 kez veto yiyen bakan
SİYASİ KİMLİĞİ: Yeşil sermayeli şirket olarak bilinen ve topladığı paralar nedeniyle soruşturmalara hedef olan Yipmaş’ın patronu Dursun Uyar’ın üniversitede hocası oldu. Yimpaş’ın şirketlerinden biri olan ANAR, Atalay yönetiminde yeni oluşumun FP’den kopma ve AKP’nin kurulması aşamasında yayınladığı anket sonuçlarıyla öne çıktı. Atalay, bakan olduktan sonra ANAR’daki hisselerini devretti. Abdullah Gül’ün kontenjanından kabineye girdi. Ancak üç kez, Cumhurbaşkanı’ndan veto yedi. Gül, 58. hükümeti kurarken Beşir Atalay’ı Milli Eğitim Bakanı olarak düşündü. Sezer’in vetosu yüzünden bu gerçekleşmedi. Daha sonraki değişiklik denemelerinde de Beşir Atalay’ın Milli Eğitim Bakanlığı’na atanması mümkün olmadı. AKP’nin sosyal politikalarında belirleyici isimlerden biri. Özellikle fakirlere maaş verilmesi, kömür dağıtımı Atalay’a bağlı bakanlık tarafından yürütülüyor.

AİLESİ: Çcuk hastalıkları profesörü Yıldız Fidan ile tanışarak evlendi. Başı açık olan Yıldız Atalay, ilk zamanlarda Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile birlikte çıktığı yurtdışı seyahatlerde başını “bone” tarzında bir türbanla örterken, daha sonra başını tümüyle açmayı tercih etti. Çiftin üç kız çocuğu oldu.

İtirazım var
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “üzerinde uzlaşacağımız isim” diye işaret ettiği Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdülatif Şener’in “anket” yorumu ise şöyle: “Bu anketten hareketle Başbakan’ın cumhurbaşkanı adayı olmayacağı şeklinde bir değerlendirme yapılabileceğini sanmıyorum. Bana göre bu tür anketlerde isim belirtmeden, yönlendirme yapmadan sonuçlar daha objektif olacaktır. Cumhurbaşkanlığı süreci yaklaşırken bu tür anketlerin yapılması doğal. Ancak ucu açık, yönlendirme yapmadan bazı isimler belirtilerek de sorular sorulabilirdi.”

Haberin Devamı