Gazete Vatan Logo

Köşk’ten sürpriz başsavcı!

Sezer, Yargıtay Genel Kurulu’ndaki aday belirleme seçiminde 146 oy alarak rakiplerine fark atan 11. Ceza Dairesi Başkanı Ülker’in yerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na Yalçınkaya’yı atadı

Cumhurbaşkanı Sezer, 12 Nisan’da Yargıtay Genel Kurulu’nda yapılan ve Yargıtay Başkanı Osman Arslan’ın 17 Nisan’da Köşk’e sunduğu 5 kişilik aday listesi içinden Yargıtay Başsavcısı’nı dün atadı. Sezer, 15 günlük sürenin bitimine bir gün kala yaptığı atama ile Başsavcıvekili Yalçınkaya’yı yeni Başsavcı olarak atadı. Sezer’e sunulan listede ilk sırayı 146 oyla 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, ikinci sırayı ise 95’er oyla 2. Ceza Dairesi Başkanı Nedim Baran ve Başsavcıvekili Yalçınkaya paylaşmıştı. Yargıtay içinde Atatürkçü-laik kanadın adayı olarak Ülker’in açık oy farkıyla ilk sırada yer alması Cumhurbaşkanı Sezer’in de Ülker’i atayacağı şeklinde değerlendirilmişti. Hatta Ülker, seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra tebrik ziyaretlerini kabul etmişti.

11’in sihiri bozuldu
Ülker’in, eski Başsavcı Sabih Kanadoğlu ve 20 Mayıs’ta görevi devredecek olan Başsavcı Nuri Ok gibi 11. Ceza Dairesi’nin başkanı olması da “Başsavcılıkta 11. Ceza Dairesi etkisi” esprilerine neden olmuştu. Ancak Sezer, yaptığı atamayla son iki dönemdeki 11. Ceza Dairesi etkisine de son vermiş oldu.

Yüce Divan’daki titizliği
Yalçınkaya, özellikle Yüce Divan duruşmalarında gösterdiği performans ve titiz çalışması ile dikkat çekmişti. Bütün Yüce Divan duruşmalarına katılan Yalçınkaya, laik ve Atatürkçü kimliği ile biliniyor. Yalçınkaya dün de eski Enerji Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan’ın yargılandığı davada Başsavcılık makamını temsil etmişti. Yalçınkaya’nın Başsavcı olarak atanmasıyla Başsavcıvekililiği için Yargıtay’da 21 Mayıs’tan sonra yeni aday belirleme seçimi yapılacak. Bu durumda 16 Mayıs’ta Sezer’in görev süresi dolacağı için yeni Başsavcıvekili’ni yeni Cumhurbaşkanı seçecek.

4 yıl görev yapacak
Yeni Başsavcı Yalçınkaya, 1950’- de Şanlıurfa’da doğdu. Ankara Yıldırım Beyazıt Lisesi’ni bitiren Yalçınkaya Ankara Hukuk’tan 1973’te mezun oldu. Acıpayam, Bulanık, Gürün, Silifke ve Yargıtay Tetkik Hakimliği görevlerinde bulundu. 1998’de Yargıtay üyeliğine seçilen Yalçınkaya, 7. Ceza Dairesi üyesiyken 2004 yılında yapılan seçimde 173 oy alan Uğur İbrahimhakkıoğlu’nun ardından 140 oyla ikinci sırada gelmesine rağmen Sezer tarafından Başsavcıvekilliği’ne atandı. Görevi süresinde ağırlıklı olarak mesaisini Yüce Divan davalarına ayırdı. Yalçınkaya 20 Mayıs’ta Nuri Ok’tan devralacağı Başsavcılık görevini 4 yıl sürdürecek.

“Uzlaşmaz olarak sunulmuş olabilirim”
Yargıtay içindeki seçimde ilk sırayı almasına rağmen Sezer tarafından atanmayan 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker ise Cumhurbaşkanı Sezer’in hakkında çıkarılan söylentiler konusunda savunmasını almamasını eleştirdi. Ülker, laiklik konusunda Yargıtay Ceza Genel Kurulu ve Yargıtay Başkanlar Kurulu’ndaki ısrarcı tutumumun “uzlaşmaz bir kişi” olarak sunulmuş olabileceğini söyledi. Ülker VATAN’a şöyle konuştu: “Bence Sayın Cumhurbaşkanı bu atamayı son güne bıraktığına göre artık Yargıtay’daki iradeyi kabul etmeliydi. Ben 25 yıldır Yargıtay’da görev yapıyorum. Herhangi bir eksikliğim olsaydı bugüne kadar gelemezdim. Tabii, meyveli ağaç taşlanır. Hakkımda bu 14 günlük sürede ne denildi bilemiyorum. Ama Sayın Cumhurbaşkanı’nın bunlarla ilgili benim de görüşümü almasını temenni ederdim. İki dereceli seçimin sonucu da bu oluyor. ‘Göreve hazırım’ diyorsun, seçilmeyince gözler üzerine çevriliyor. Suçlu gibi bir duruma düşüyorsun. Beni mutlu eden Yargıtay’ın bana gösterdiği teveccüh olmuştur. ”

Kulislerdeki iddia: Arslan mı istemedi?
Bu arada kulislerde, Yargıtay Başkanı Osman Arslan’ın, sık sık Başkanlar Kurulu’nda karşı karşıya geldiği Ersan Ülker’in Başsavcı olarak seçilmesinin Yargıtay yönetimindeki uyumu bozabileceği görüşünde olduğu, bunun da Sezer’in seçimini etkilemiş olabileceği iddia edildi. Arslan son olarak geçen yılki Adli Yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada “laikliğin tanımı yok” görüşünü savunmuş, Ülker başta olmak üzere Daire Başkanları bu ifadeye tepki göstermişti. Başkanlar Kurulu’nda yapılan sert tartışmalardan sonra laikliğin Anayasa, yasa ve yargı kararları ile tanımlandığını belirten bir basın açıklaması yayınlanmıştı.

Haberin Devamı