Gazete Vatan Logo

KOSGEB kredisine hucüm! Sistem kilitlendi...

KOSGEB kanalıyla verilen kredi için 11 aylık başvuru 1 haftada yapılınca sistem kilitlendi. KOSGEB Başkanı Biçer, “Yeni üyelik ve güncelleme için 1 haftada 200 bin kişi giriş yaptı. Kredi için de ilk gün 50 bin başvuruyu geçtik” dedi

KOSGEB kredisine hucüm! Sistem kilitlendi...

Hükümetin ekonomiyi canlandırmak için devreye aldığı 50 bin liralık faizsiz krediye esnaf hücum etti. Kredinin verilmesine aracılık eden Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi'ne (KOSGEB), 1 haftada 200 bin kişilik başvuru oldu. 11 ayda toplam 250 bin girişin olduğu siteyi 1 haftada 200 bin kişi tıklayınca site çöktü. KOBİ'ler, üye güncelleme ya da yeni üye kayıt için gece yarısı bile KOSGEB'in internet sitesine giremediklerinden şikâyet etti. KOSGEB Başkanı Recep Biçer, sıkıntıyı yüzbinlerce kişinin aynı anda başvuru yapmasına bağladı. KOSGEB'den kredi alabilmek için kuruma üye olunması ve bilgilerin güncellenmesi gerektiğini söyleyen Biçer, "Biz bu krediyi herkese açtık. Böyle olunca hem yeni üye girişi oldu, hem de mevcut üyelerimizin bilgilerini güncellemesi gerekti. Bu nedenle de sistemde tıkanıklıklar yaşandı" diye konuştu.

İLK GÜN 50 BİNİ GEÇTİ

Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği programına yönelik başvurunun dün başladığını da vurgulayan Biçer, "İşletmelere sağlanacak desteğe yoğun ilgi oldu. Başvurular, yarın gece 24.00'te sona erecek. Başvurunun ilk günü sistemde sorunlar giderildi. Gün içinde yaklaşık 50 bin kişinin üzerinde kredi başvurusunda bulunuldu. Bu rakamın çarşamba günü 500 bine ulaşmasını bekliyoruz" diye konuştu. Şirketlerin KOSGEB'in bilgi işlem altyapısını neden bu talebe hazır hale getirmediğine dair eleştirilere de yanıt veren KOSGEB Başkanı Recep Biçer, program açıklandıktan hemen sonra çalışmaların bitmesi gerektiğini, 'server' gibi bilgisayar altyapısının büyütülmesi projesinin de zaman aldığını belirtti.

MEVZUAT ENGEL OLUYOR

Haberin Devamı

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, "Biz 3.5 milyon kişiye hizmet verecek bir bilgisayar altyapısı için projelendirmemizi yaptık. Ama mevzuatta uzun dönemli çözümlere yapılacak yatırımlara izin verilmiyor. Bu projeye daha erken başlasaydık, Sayıştay, 'Bu kadar büyük yatırıma şu anda gerek yok' diyecekti" şeklinde konuştu. Biçer, bunun da kamu kaynaklarını korumak için yapıldığını da sözlerine ekledi.

FETÖ'CÜLERİ ATTIK ARAŞTIRMAYA DEVAM KOBİ'lerin siteye girememelerini, FETÖ'nün engellemesiyle ilgili iddiaları da yanıtlayan Recep Biçer, üst düzey yöneticilerin de olduğu FETÖ üyesi 71 kişinin atıldığını söyledi. Biçer, şu anda da olası FETÖ üyeleri konusunda hem kendilerinin hem de savcılığın sürekli araştırma yaptığını sözlerine ekledi.

ŞİFRENİZİ KİMSEYLE PAYLAŞMAYIN Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü'den KOSGEB kredisiyle ilgili uyarı geldi. Özlü'nün açıklamasında şöyle denildi: "Cep telefonlarına gelen kredi faiz destek içerikli mesajlara itibar etmeyin. KOSGEB veri tabanı için kullanıcı kodu ve şifrenizi hiçbir şahıs, kuruluş ve bankalarla paylaşmayın." TESK SÜRENİN UZATILMASINI İSTEDİ TESK Başkanı Bendevi Palandöken, KOSGEB'in 50 bin liralık "Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği" programı için sürenin uzatılmasını talep ettiklerini söyledi. Esnaflara da uyarıda bulunan Palandöken, "KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmayı unutmayın. Açıklanan siteden başvurularınızı yapın" dedi.

Haberin Devamı