Gazete Vatan Logo

Köşedeki köfteciyiz milli cüzdana talibiz

İştirakleri olan teknoloji şirketi Intertech’i küresel oyuncu McDonald’s karşısındaki köşedeki küçük ama lezzetli köfteciye benzeten DenizBank Genel Müdürü Ateş, “Milli cüzdan diye bir hayalin peşinden koşuyoruz. Teknolojimiz bunu gerçekleştirebilecek seviyeyi geçti” dedi

Köşedeki köfteciyiz milli cüzdana talibiz

Intertech’in yeni merkezi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katıldığı bir törenle önceki gün açıldı. Google’ın, Apple’ın merkezlerini andıran Kurtköy’deki Teknopark İstanbul’da yaklaşık 1.000 yazılımcı mühendis çalışacak. Intertech 1987 doğumlu enteresan bir firma. Finans sektörünün ihtiyaç duyduğu bilgi teknolojilerini sunuyor. 2002’de DenizBank’ın iştiraki olduktan sonra ciddi bir ivme kazanmış. Yıllık cirosu 102 milyon doları geçen, son 5 yılda 35 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Intertech, 10 ülkede 40’ın üzerinde finansal kuruma müşteri yönetimi, iş süreçleri yönetimi, temel bankacılık, iş zekası ve dağıtım kanalları yönetimi alanında ürün satıyor.

Niye milli cüzdan

Intertech Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ateş, “Intertech, Silikon Vadisi’nde olsa belki değeri milyar dolar seviyesinde olurdu. Türkiye’nin önümüzdeki yıllar için bu tip değerleri artırmaya ihtiyacı var” dedi. Ateş, Intertech’in “parlayan yıldızları” olduğunu vurgulayarak, Ortadoğu ve Doğu Avrupa’nın en büyük teknoloji firması olarak geleceğin teknolojilerini şekillendirmeye odaklandıklarını söyledi. Ateş, Intertech’in, kurulduğunda temel bankacılık yazılımı yaptığını, 2002’de DenizBank Finansal Hizmetler Grubu’na katılımı ile uçtan uca finans sektörünün tüm ihtiyacını karşılayan bir bilgi teknolojisi kurumuna dönüştüğünü söyledi. 2005’in bir kilometre taşı olduğunu, 2005’te Bill Gates’in desteğiyle Microsoft Seattle Ürün gruplarıyla çalışarak, henüz piyasada olmayan Microsoft ürünlerinin kullanımı ile bankacılık platformu Inter-Vision’ı devreye aldıklarını kaydeden Ateş, “DenizBank dünyanın en inovatif bankası olarak defalarca birinci olduysa yenilikçilikte bu denli öne çıkmamızda itici güç Intertech oldu” dedi.

Haberin Devamı

“Milli cüzdan” diye bir hayalin peşinden koştuklarını ifade eden Ateş, şunları kaydetti: “Diyoruz ki ‘teknolojimizi bedava verelim.’ Karşılığında da sistemin parçası olmak dışında bir şey talep etmiyoruz. Bu sistemi bir processor (işlemci) işletsin, Türkiye’nin milli sistemi olsun. Ülkemize uluslararası bir cüzdan geldiğini düşünün. Çoluk-çocuğunuzun aldığı ciklete kadar haberdar olacak. Bir örnek vereyim. Yazar kasa POS ile ulusal cüzdanı birlikte düşündüğünüzde, 1 tonun üzerinde gübre almış kaç kişi var ve bunun kaçının Çiftçi Kayıt Sistemi yok. Adam çiftçi değilse niye gübre alır? Bomba yapan adama bu şekilde ulaşılır. Bu bilgiyi uluslararası mı yoksa ulusal bir network mu kullansın? Mücadele buralarda. Biz bunu geliştirdik. Kendimizi köşedeki küçük ama lezzetli köfte yapan köfteciye benzetiyorum. Karşımızda McDonald’s, Coca Cola gibi devler var ama bizim yemeğimizin daha lezzetli ve ucuz olduğu bilinsin istiyorum. Sadece ilgi bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Son müşteri HSBC

HAKAN Ateş, Intertech’in ürün ve hizmetlerinin diğer bankalara satışına ilişkin soru üzerine, “Türkiye’de faaliyet gösteren HSBC’ye, 100 milyon liranın üzerinde bir satış yaptık. Yurt dışından alsalardı para birimi dolar ya da euro olurdu. Onlar da avantajlı. Satışını yaptığımız banka, 150’den fazla ülkede faaliyet gösterdiği için bizi dünyaya tanıtan bir faktör oluyor, referansımız oluyor” dedi. Bankaların teknoloji maliyetlerinin giderlerin yüzde 10’unun üzerinde olduğunu belirten Ateş, DenizBank’ta bunun yüzde 4 olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Kapatmamız gereken teknolojik açık

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü de açılışta yaptığı konuşmada Türkiye’nin en başarılı teknoloji firmalarından Intertech’in yeni binasında çok daha başarılı işler yapacağına inandığını belirtti. 2015 yılında Ar-Ge harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 17’lik bir artış gösterdiğini ve milli gelire oranının yüzde 1.06’ya çıktığına dikkat çeken Özlü bu oranı yüzde 3’e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Özlü “Günlük olarak doların seyrine bakmak yerine teknolojik ilerlememize bakmamız gerekiyor. Türkiye’nin cari açığı var evet doğru ancak asıl açığımız teknoloji açığı. Zaten bu açığı kapattığımız zaman diğer açıklar da kendiliğinden kapanacak” diye konuştu.