Gazete Vatan Logo

Kos mülteci kampı!

Kos mülteci kampı!

Yunanistan’ın popüler tatil mekanı Kos Adası, son aylarda yaşadığı kaçak akınının ardından tam bir mülteci kampına dönüştü. Son birkaç günde 1.200’ün üzerinde kaçağın sığındığı adada 6 binin üzerinde mülteci var.

Yunanistan’ın en gözde tatil yerlerinden Kos Adası, İstanbul sokaklarını aratmıyor. Büyük bölümünü Suriyelilerin oluşturduğu göçmenler, adanın liman bölümünde ve plajlarda karton kutularda barınıyor, yerel yönetim ve ada sakinlerinin verdiği yiyeceklerle karınlarını doyuruyor. Adadaki turistik mekan işletmecileri, sayıları her geçen gün artan mültecilerden en fazla rahatsızlık duyanların başında geliyor.

‘Turistler kaçıyor’

Ana geçim kaynağı turizm olan Kos’ta yaz sezonunun başlamasına karşın Avrupalı turist sayısında gözle görülür bir azalma var. İşletmeciler bu durumu, turistlerin göçmenlerden rahatsız olmalarına bağlıyor. Özellikle İngilizlerin yarı yıl tatilinde ve yaz aylarında tercih ettiği adanın nüfusu yaklaşık 34 bin kişi. Yetkililerin tahminlerine göre Yunan adalarında barınan mülteci sayısı ise 30 bini buldu.

Haberin Devamı

‘Seneye gelmeyiz’

Eşiyle birlikte tatillerini geçirmek üzere adaya gelen Anne Servante adlı İngiliz kadın, tatillerinin kabusa dönüştüğünü, restoranda rahatça yemek bile yiyemediklerini, zira mültecilerin kendilerini izlediğini söyledi. Servante, mültecilerin adada kalmaya devam etmeleri durumunda gelecek yıl Kos’a gelmeyi düşünmediklerini de sözlerine ekledi.

Plaj çamaşırhane oldu

Maddi durumu görece daha iyi olan mülteciler, geceliği 10-15 euro’ya motellerde konaklıyor. Mültecilerden birkaç yüz tanesi adanın polis merkezi avlusunda kalırken, geri kalanlar liman çevresindeki cadde ve sokaklarda yatıyor. Kadınlar çoğu zaman çamaşırlarını plajda deniz suyuyla yıkıyor.
‘Türkiye göz yumuyor’
İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Türk yetkililerin rüşvet karşılığı, Suriyeli göçmenlerin yolcu gemilerine izinsiz binerek Yunan adalarına geçişine izin verdiğini iddia etti. Gazete iddiasını Yunan Sahil Güvenlik yetkilileri ve Yunan adaları sakinlerinin açıklamalarına dayandırdı. Gazeteye konuşan Doğu Ege adaları sakinleri, adalara uğrayan gemilerde çok sayıda Suriyeli mülteci olduğunu, Türk yetkililerin bu mültecilerin gemiye binişini engellemek için hiçbir şey yapmadığını söyledi. Daily Telegraph’a göre, Yunanistan’ın ekonomik durumunun kötü olması, gelirini artırmak isteyen bazı Yunan polis ve tekne sahiplerinin de, insan kaçakçılığı işine girmesinde ya da buna göz yummasında etkili oluyor.

Haberin Devamı