Gazete Vatan Logo

Korsanlar iktidara yürüyor

Korsanlar iktidara yürüyor

Telif haklarına karşı olan ve ifade özgürlüğünü savunan Korsan Parti, İzlanda’da yapılan son ankette yüzde 23.9’luk halk desteğiyle birinci parti çıktı.

İzlanda’da yapılan son anketler, patent ve telif yasalarında reform, devlet yönetiminin şeffaflığı ve internet üzerinde gizlilik gibi konuları savunan Korsan Partisi’nin ülkenin bir numaralı partisi olduğunu ortaya koydu. 60 ülkede aktif siyaset yapan partinin İzlanda ayağı, anketlerde yüzde 23.9’luk halk desteğiyle iktidardaki Bağımsızlık Partisi’ni geride bıraktı. Korsan Parti’nin halk desteği Şubat ayında yapılan anketlerde yüzde 12.8 seviyesindeydi. Bağımsızlık Parti’sinin ise bir önceki ankette yüzde 25.5 olan halk desteği yüzde 23.4’e geriledi.

Anket sonuçları, 2017’de sandık başına gidecek olan İzlanda’da bugün seçim yapılsa Korsan Parti’nin 63 sandalyeli mecliste 16 sandalye kazanabileceğini gösteriyor. Ülkede 2012 yılında siyasete giren Korsan’lar, 2013’teki genel seçimlerde yüzde 5.1’lik oy oranıyla meclise 3 vekil sokmayı başarmıştı.

Haberin Devamı

Siyasete güven kalmadı

İlk olarak 2006 yılında İsveç’te kurulan partinin geçen bir ayda üye sayısının da hızla arttığı vurgulanıyor. Partinin aynı zamanda şair ve yazar olan lideri Birgitta Jonsdottir, partiye desteğin artmasının kendilerini de şaşırttığını belirtirken, bunun geleneksel siyasete güvenin tükendiğini gösterdiğini söylüyor.

Snowden vaadi

Parti, iktidara gelmeleri halinde, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın küresel izleme programlarını ifşa eden eski istihbarat analisti Edward Snowden’a sığınma hakkı vermeyi planlıyor. Parti’nin Türkiye’deki ayağı olan ‘Korsan Parti Hareketi’ de, 2009’dan bu yana aktif siyaset yürütüyor.

Bilginin internette serbest paylaşımı ve bilgiye erişim özgürlüğü gibi konuları da savunan Korsan Partisi’nin üzerinde en çok durduğu bir diğer konuysa vatandaşlık hakları.