Gazete Vatan Logo

Fahrettin Koca’nın Türkiye’de Coronavirus salgını açıklaması! Koronavirüs/Coronavirüs nedir? Coronavirüs aşısı var mı?

Çapa Tıp Fakültesinde halsizlik ve ateş şikayetiyle başvuran 6 yaşındaki Çinli çocuğun Coronavirüs teşhisi konulduğu iddialarından sonra sosyal medyada yayılan bilgi kirliliğine yönelik Sağlık Bakanlığından açıklama geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çapa tıp fakültesinde yapılan İnfluenza testinin sonucu İnflenza B (mevsimsel grip etkeni) çıkmıştır. Kasten panik oluşturulmaya çalışıldığını bildirdi. Peki, Coronavirus nedir? Coronavirus aşısı var mı? Corona virüs belirtileri nelerdir? İşte Coronavirüs ile ilgili son durum…

Fahrettin Koca’nın Türkiye’de Coronavirus salgını açıklaması! Koronavirüs/Coronavirüs nedir? Coronavirüs aşısı var mı?

Coronavirüs salgını nedeniyle tüm dünya alarmda. Çin’de ortaya çıkan ve dünyanın birçok yerine sıçrayan salgın ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü ‘Uluslararası acil durum’ ilan etti. Türkiye’de ise, Sosyal medyada yayılan bir fotoğrafta hastaya “koronavirüs’’ teşhisi konulduğu iddia edildi. Çapa Tıp Fakültesinde halsizlik ve ateş şikayetiyle başvuran 6 yaşındaki Çinli çocuğun Coronavirüs teşhisi konulduğu iddialarının ardından oluşan bilgi kirliliğine yönelik Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çapa tıp fakültesinde yapılan İnfluenza testinin sonucu İnflenza B (mevsimsel grip etkeni) çıkmıştır. Genel durumu iyi olan çocuğun ateşi düşmüştür’’ açıklaması yaptı. Coronavirüs nedir? Belirtileri nelerdir? Coronavirüs aşısı var mı?

Fahrettin Koca açıklamanın devamında

‘’Solunum sıkıntısı ve benzeri bir şikâyeti de bulunmamaktadır. Klinik tablo koronavirüse uymamakla birlikte, hasta Çin’in Şangay şehrinden geldiği için tedbiren gözlem altına alınmıştır. Sosyal medyada yayılan bir fotoğrafta ise hastaya yönelik “koronavirüs şüphesi”, henüz numune çalışılmadan önce hasta bilgi giriş formu “kesin tanı” gibi işaretlenmiş ve servis edilmiştir. Bu fotoğrafla, kasten panik oluşturulmaya çalışıldığı açıktır. Vatandaşlarımızın Bakanlık tarafından yapılacak resmî açıklamaları takip etmelerini ve bunun dışındaki bilgilere itimat etmemelerini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.’’ Dedi.

Haberin Devamı

KORONAVİRÜS/CORONAVİRÜS NEDİR?

Koronavirüs ya da corona virüsü, kuşlar ve memelilerde hastalıklara sebep olan bir virüsdür. İnsanlarda genellikle ciddi olmayan fakat ölüm riski bulunduran solunum yolu enfeksiyonlarına, inek ve domuzlarda ishal, tavuklarda ise üst solunum yolu hastalıklarına sebep olur. Bilinen türleri arasında MERS-CoV, SARS-CoV ve 2019-nCoV sayılabilir.

İçerisinde barındırdığı genetik materyal (genom) Pozitif polariteli, tek iplikçikli RNA'dan oluşur. Bugüne kadar tespit edilmiş en büyük RNA genomuna sahip virüslerdir, 30 kilobazdan büyük bir uzunluğa sahiptir. 125 nanometre büyüklüğe sahip olan virüsün en belirgin özelliği etrafındaki değneğe benzeyen çıkıntılarıdır. Bu özelliğiyle mikroskop altında güneşin taç küresine (korona) benzediği için koronavirüs adını almıştır.

Haberin Devamı

Günümüz itibarıyla neden olduğu hastalıklara karşı koruma sağlayan veya hastalıkları tedavi edebilen onaylanmış aşısı ya da antiviral ilacı bulunmamaktadır.

2019-20 Vuhan koronavirüs salgını ile mücadele eden Çin aşı çalışmalarına devam etmektedir. Rusya ise aşı çalışmalarına destek veren ilk ülke olmuştur.

ARTIK İSPATLANDI Kİ İNSANDAN İNSANA GEÇİŞ MÜMKÜN: BELİRTİLERİ NELERDİR?

Coronavirüsün en önemli belirtilerinin solunum sıkıntısı ve yüksek ateş olduğunu kaydeden Günay Kaya, Enfeksiyonun yaygın belirtileri solunum bulguları, ateş, öksürük ve dispnedir (nefes darlığı). Daha ciddi vakalarda, pnömoni (zatürre), ağır akut solunum yolu enfeksiyonu, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm gelişebilir. Ancak eldeki veriler doğrultusunda hastalığın şiddeti konusunda yorum yapılamamaktadır. Bugün için coronavirüslere yönelik geliştirilmiş bir aşı da bulunmamıştır diye konuştu.

Haberin Devamı

CORONAVİRÜS TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Özellikle coronovirüslere yönelik geliştirilmiş bir aşı olmadığını dile getiren Günay Kaya, Bu tür üst solunum etkileyen viral enfeksiyonlarda her zaman enfeksiyonun üzerine eklenecek bir bakteri ile hastalık daha ciddi boyutlara ulaşabilirşeklinde konuştu.

CORONAVİRÜS AŞISI VAR MI?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağrı Büke; özel bir hastanenin blog sayfası için verdiği bilgide hastalığın henüz etkili herhangi bir ilacının ve aşısının olmadığını belirtti.

Virüse karşı henüz bir tedavi yöntemi ya da aşının olmadığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Hasan Hacıosman ise, Kişilerle iletişim kurarken araya bir metre kadar mesafe koymakta fayda var. Ve mutlaka maske takılması gerekmekte. Özellikle en koruyucu olanları N95 denilen solunum maskesidir. Ama bu olmadığı noktada normal solunum maskelerinin takılmasını öneriyoruz. Virüs temas yoluyla da bulaşabilmekte. Bundan dolayı kişisel eşyaların kullanımları konusunda da hassasiyet göstermeliyiz. Enfeksiyonun bulaşmış olduğu eşyaları ağız, yüz ve gözlerimize temas ettirmemeliyiz. Enfekte olan kişilerle yakın temasta bulunmamalıyız. Doğal direncimizi iyi tutmak için de dengeli beslenmeli, uykumuzu iyi almalı ve bol sıvı tüketmeliyiz. Şu an için coronavirüsünün etkin bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte daha çok yaşlı grubu, kalp, böbrek yetmezliği olanlar, kanser, diyabet, astım, koah gibi hastalıkları olan kişiler daha büyük risk altındadır. Bu yüzden erken tanı ile beraber tedaviye erken başlamak çok önemlidir şeklinde bilgilendirmede bulundu.

Haberin Devamı

TOKAT'TAKİ HASTANEDE 4 SAATLİK 'CORONAVİRÜS' ALARMI

TOKAT'ta, göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran ve Hong Kong'dan geldiği belirlenen S.Ç. isimli erkek hasta nedeniyle acil serviste 4 saatlik 'coronavirüs' karantinası uygulandı. Yapılan kontrolde virüse rastlanılmayınca karantina bitirildi.

Kentte yaşayan S.Ç., dün akşam, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin acil servisine, nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayeti ile başvurdu. Muayene edilen S.Ç., 15 gün önce Hong Kong'dan geldiğini sağlık görevlilerine söyledi. Bunun üzerine S.Ç.'nin ilk muayenesi yapıldıktan sonra hasta ve acil servis, karantinaya alındı. 'Coronavirüs' şüphesi üzerine hastaya tahlil yapıldı. Bu sırada hastane acil servisine, ambulans ve yeni hasta kabul edilmedi. Acil serviste, önlem amaçlı 4 saatlik karantina uygulandı. S.Ç.'nin tahlillerinde virüse rastlanılmayınca karantina uygulaması sonlandırıldı.

KOCAELİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN 'CORONAVİRÜS' AÇIKLAMASI

KOCAELİ İl Sağlık Müdürlüğü, sosyal medya ve bazı internet sitelerinde 'coronavirus' hastalığı vakalarının Kocaeli'de de görüldüğü iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü, 'coronavirus' vakalarının Kocaeli'de görüldüğü iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Son 24 saattir gerek sosyal medyada gerekse bazı internet sitelerinde, Çin'de ortaya çıkmış olan 'coronavirus' hastalığına dair Kocaeli ilinde de bazı vakaların görüldüğü, hastanelerde karantina altına alınan bazı hastaların olduğu, Derince Eğitim Araştırma Hastanesinde özel donanımlı bir izolasyon odası hazırlandığı şeklinde bazı haberlerin yayınlandığı görülmektedir. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından konu hakkında hazırlanan 2019-nCov Hastalığı Sağlık Çalışanları Rehberi Sağlık Bakanlığı web sitesinde yayınlanmıştır. Bu rehberde hastalığın etkeni, epidemiyolojisi, bulaşma yolları, korunmak için alınması gereken önlemler, teşhis-tedavi yöntemleri, vaka algoritması ve Türkiye'deki referans hastanelerin listesi verilmektedir. Türkiye'deki tüm sağlık tesislerinde olduğu gibi ilimizde de herhangi bir vaka olması halinde bu rehbere göre gerekli işlemler yapılacaktır. Bazı internet sitelerinde ve sosyal medyada yer alan mevzubahis haberler, Derince Eğitim Araştırma veya ilimizdeki başka bir hastanede karantina uygulaması, özel izolasyon odası veya benzeri hazırlıklar yapıldığı bilgileri gerçeği yansıtmamaktadır. Şu an itibarıyla Kocaeli ilinde herhangi bir 'coronavirus' vakası tespit edilmemiştir."