Gazete Vatan Logo

Koronavirüs bir ülkeye daha sıçradı! Koronavirüs belirtileri neler? Koronavirüs tedavisi var mı?

Çin'de ortaya çıkan ve ülke genelinde giderek yayılan yeni tip koronavirüs (2019-nVoC) Kanada'da da tespit edildi. Ontario Eyaleti Sağlık Hizmetleri Şefi Dr. David Williams, düzenlediği basın toplantısında, Kanada'daki ilk vakanın Toronto'da saptandığını duyurdu. Peki Koronavirüs belirtileri neler? Koronavirüs tedavisi var mı? İşte ayrıntılar…

Koronavirüs bir ülkeye daha sıçradı! Koronavirüs belirtileri neler? Koronavirüs tedavisi var mı?

Williams, Çin'in Vuhan kentinden 22 Ocak günü Toronto'ya dönen 50'li yaşlarındaki erkek hastada söz konusu virüsün tespit edildiği bilgisini paylaşarak, hastanın müşahede altında tutulduğunu ve halk sağlığı açısından riskin çok düşük olduğunu ifade etti. Toronto Halk Sağlığı Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Merkezi Müdürü Dr. Barbara Yaffe de Toronto Sunnybrook Sağlık Bilimleri Merkezi'nde yatan hastanın temasının sadece hane halkı üyeleriyle sınırlı olduğunu, bu kişilerin de tecrit edileceklerini duyurdu. Peki Koronavirüs belirtileri neler? Koronavirüs tedavisi var mı? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

KANADA 11'İNCİ ÜLKE OLDU

Çin’in Vuhan kentinde ilk kez 12 Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkan ve giderek yayılan yeni tip koronavirüs (2019-nVoC) nedeniyle şu ana kadar 41 kişi hayatını kaybetti. Virüs, aradan geçen kısa zamanda Çin dışında Fransa, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Tayland, Amerika Birleşik Devletleri, Vietnam, Avustralya ve Malezya'da da tespit edildi.

KORONAVİRÜS TİBET HARİÇ TÜM ÇİN'İ SARDI

Haberin Devamı

Çin’de ortaya çıkan ve 15 ülkeye yayılan 2019-nVoC virüsü toplam 41 can aldı. Son verilere göre toplam 13 şehirde 56 milyon kişi tecrit altında. Salgın bir tek özerk Tibet’e ulaşmadı. Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyada 15 ülkeye yayılan yeni tip koronavirüsü (2019-nVoC) salgınından 1287 kişi etkilendi, 41 kişi hayatını kaybetti. Virüsten etkilenenlerin 237’sinin durumu ağır. 13 şehirde 56 milyon kişi tecrit altında. Çin’deki virüs salgını Tibet Özerk Bölgesi dışında tüm ülkeye yayılmış durumda. Çin Halk Cumhuriyeti; 23 eyalet, 5 özerk bölge, doğrudan merkeze bağlı olarak yönetilen 4 şehir ve 2 özel idari bölgeden oluşuyor. SARS benzeri gizemli virüsün yayıldığı 11 milyon nüfuslu Wuhan kentinin merkezinde otomobiller de yasaklandı.

DOKTORU ÖLDÜRDÜ

Salgında Vuhan’daki hastanede 62 yaşındaki Liang Wudong isimli doktorun da virüs sonucu yaşamını yitirdiği öğrenildi. Çin Halk Kurtuluş Ordusu’ndan 450 askeri sağlık personeli Vuhan’a gönderildi. Kentte ayrıca ikinci özel hastanenin inşaatına da başlandı. 2002 yılında 800’den fazla kişinin öldüğü SARS salgınında başkent Pekin’de 1 hafta içinde 7 bin işçi ile yapılan 1000 yataklı hastane model alınarak Wuhan’a da hastaneler yapılıyor. 1000 yataklı ilk hastane 3 Şubat’ta açılacak. 1300 yataklı ikinci hastanenin de 15 gün içinde açılması bekleniyor. Öte yandan geleneksel 12 hayvanlı takvime göre, domuz yılından çıkarak fare yılına giren Çin’de salgın nedeniyle tapınak ve ibadet merkezleri kapandı.

Haberin Devamı

YAYILMA DURMUYOR

Fransa’nın başkenti Paris’te üçüncü yeni tip koronavirüs vakası tespit edildi. Bordeaux ve Paris’te iki kişide de saptanmıştı. Japonya’da tespit edilen kişi sayısı 3’e yükseldi. Malezya’da 3 kişi, Avustralya’nın Melbourne kentinde 1 kişide daha virüs saptandı. Singapur’da 3 kişi, Güney Kore’de 2 kişide görüldü. Tayvan’da şimdiye kadar 3 koronavirüs vakası görüldü.

HASTAYLA İLETİŞİMİ ROBOT SAĞLIYOR

Vuhan kentinden 15 Ocak’ta ABD’nin Seattle kentine dönen, 19 Ocak’ta gittiği acil kliniğinde ABD’de virüsün bulaştığı ilk kişi olduğu belirlenen hasta, tecrit altına alındı. 30’lu yaşlarında olan erkek hasta, özel bir tecrit sedyesiyle hastaneye kaldırıldı ve hastanenin kalabalık bölümlerinden uzakta bir tecrit odasına konuldu. Bu kişiyi bir robot tedavi ediyor. Steteskop kullanan ve yaşam bulgularını ölçen robotun ekranı aracılığıyla doktorlar hastayla iletişim kuruyor.

Haberin Devamı

HEMŞİRE: HASTANEDE ZEMİNLER CESET DOLU

Vuhan’daKi bir hastaneden video paylaşan bir hemşire virüsten ölen bazı hastaların koridorlarda bekletildiğini ve hastalık yaydığını belirtti. Yetkilileri salgının gerçek boyutunu gizlemekle de suçlayan hemşire teşhis sayılarının gizlendiğini iddia etti. Öte yandan İngiltere Cambridge Üniversitesi’nde okuyan 26 Çinli öğrencinin salgının patlak vermesinden kısa süre önce ülkeye geldiği ve bu nedenle üniversitede panik yarattıkları öğrenildi.

TERMAL KAMERALARLA TARAMA DEVAM EDİYOR

İstanbul Havalimanı’na bu ülkeden gelen tarifeli uçakların yolcuların termal kameralarla kontrolden geçirilmesi uygulamasına dün de devam edildi. Çin’in farklı kentlerinden gelen 5 tarifeli uçak, sabah saatlerinden itibaren havalimanına ulaştı. Körüklere yanaştırılan uçaklardan çıkan yolcular, terminalden pasaport kontrol noktalarına yönlendirildi. Çoğunluğu maske takan yolcular, termal kameralarla taramadan geçirildi. Kontrollerde şimdiye kadar herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadığı öğrenildi. Öte yandan Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği, Hubey eyaletinde yaşayan Türk vatandaşlarından bölgeyi terk etmek isteyenlere büyükelçilik ve konsolosluklarla iletişime geçmeleri çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

CORONA VİRÜS NEDİR? (KORONAVİRÜS)

Corona virüsler, insanların genellikle bir anda karşı karşıya kaldığı virüs çeşididir. İnsan corona virüsleri genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. Corona virüslerin alfa, beta ve gama olarak bilinen üç alt grubu vardır; ayrıca delta corona virüsleri denilen dördüncü yeni bir grup da bulunuyor, bu da SARS-CoV. İnsan corona virüsleri ilk olarak 1960’ların ortasında tespit edildi ve şu ana kadar Suudi Arabistan, Güney Kore, Çin, Katar ve Ürdün’de görüldü.

Coronavirüsler alt familyası ait virüsün türlerdir Coronavirinae aile içinde Coronaviridae sırayla, Nidovirales . Koronavirüsler edilir zarflı virüsler bir ile pozitif sens , tek iplikçikli bir RNA genomu ve ile nükleokapsid sarmal simetri. Genomik boy koronavirüslerin yaklaşık 26 ila 32 arasında değişmektedir kilobaz , bir için en büyük RNA virüsü .

“Koronavirüs” adı , taç veya halo anlamına gelen Latin koronadan türetilir ve elektron mikroskobu (EM) altında virionların (virüsün enfektif formu) karakteristik görünümüne işaret eder. kraliyet tacı veya güneş korona anımsatan bir görüntü . Bu morfoloji , virüsün yüzeyini dolduran ve konak tropizmi belirleyen proteinler olan viral sivri (S) peplomerler tarafından oluşturulur .

Tüm koronavirüslerin genel yapısına katkıda bulunan proteinler sivri uç (S), zarf (E), membran (M) ve nükleokapsiddir (N). SARS koronavirüsünün spesifik durumunda ( aşağıya bakınız ), S üzerindeki tanımlanmış bir reseptör bağlanma alanı, virüsün hücresel reseptörüne, anjiyotensin dönüştürücü enzim 2’ye (ACE2) bağlanmasına aracılık eder . Bazı koronavirüsler (özellikle Betacoronavirus alt grup A üyeleri ) hemagglutinin esteraz (HE) adı verilen daha kısa başak benzeri bir proteine sahiptir .

Coronaviridae ailesinden hayvan ailelerinde bulunan bir RNA virüsüdür. Solunum, sindirim ve boşaltım organlarını etkileyen virüs daha çok ilkbahar ve sonbaharda etkindir. Aslında Corona virüsü kedilerin sıklıkla karşılaştığı bir virüstür.

Mutasyona uğramadan öldürücü olma riski neredeyse yok gibidir. Virüs kediden kediye temas yoluyla geçer, yayılma yoluysa genelde dışkıdır. Kedilerin neredeyse yarısı bu virüsle hayatlarında bir kez karşılaşırlar. Bu oran kedilerin toplu yaşadığı yerlerde daha da artar. Tanı testlerinde ise kedilerin metabolizmalarının virüse karşı oluşturduğu metabolik maddeler [antibody düzeyi (titer seviyesi)] ölçülebilir. Belirtiler genelde ateş, ishal ve halsizlik şeklinde olur. Ama neredeyse yüzde yüze varan oranlarda kediler bu virüsün hastalığını yenebilirler. Virüsün yayılması genelde "dışkılama > dışkıyla temas > tüy yalama" şeklinde olur. Düşük bir olasılık da olsa hava yolu da bulaşma yolları arasındadır. Corona virüsünün kedilerin rahatça atlattığı bu hastalığı, virüsün mutasyon geçirmesiyle ölümcül FIP'e dönüşür.

Bilimsel görüşlere göre Corona virüsü %2 ila %10 oranlarında FIP virüse dönüşür (FIPV). Bu mutasyonun nasıl gerçekleştiğine dair viroloji bilimi kesin veri sunamamaktadır. Şu halde Corona virüsünü kapan kedilerin %92-%98'i basit belirtilerle hastalığı atlatırken geri kalanlarda hastalık öldürücü FIP'e çevirmektedir. Corona virüsünün mutasyon geçirmiş hali olan FIP virüsü, FIP hastalığına neden olur.

CORONA VİRÜSÜ BULAŞICI MI?

Corona virüsler birçok farklı canlıda hastalıklara neden olabilir. Ancak, SARS-CoV insanlar ve maymunlar, Himalaya misk kedisi, rakun köpeği, kedi, köpek ve kemirgenler gibi hayvanlara bulaşabilir. Kış aylarında daha çok görülen bu virüs; özellikle solunum yolları, karaciğer, mide, barsak ve sinir sistemini etkileyebilir. Grip gibi kolayca, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması, enfekte materyale dokunulmasının ardından ağız ve buruna temas sonucunda bulaşabilir.

CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR? (KORONAVİRÜS)

- İştahsızlık ve kilo kaybı

- Ateş

- Halsizlik ve durgunluk

- Karın bölgesinin şişmesi

- Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi

- Solunum sorunları ve nezle

- Denge sorunları

- Genel psikolojik durumda değişme, mutsuz ifade

CORONA VİRÜS TEDAVİSİ VAR MI?

Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Belki hasta kedinin daha uzun ve rahat yaşaması sağlanabilir. Çalışmalar devam etmektedir. Bağışıklık sistemi güçlendiriciler, interferonlar, vitamin kürleri (özellikle C vitamini), antibiyotik desteği en önemli tedavi araçları arasındadır. Islak FIP'te karında biriken suyun zaman zaman alınması kedinin solunumunu rahatlatabilir. Veteriner hekimin bilgisi dahilinde doğal ürünler denenebilir. Ancak unutulmamalıdır ki hastalığın efuziv forumun herhangi bir tedavisi yoktur.