Gazete Vatan Logo

Korona virüsüyle ilgili korkutan açıklama!

Dünyayı sarsan virüsle ilgili peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. Çinli yetkililer ülkede 2 bine yakın kişiye bulaşan yeni koronavirüsün kuluçka döneminde, yani hastalarda hiçbir belirti ortaya çıkmadığı dönemde de insandan insana bulaştığını açıkladı.

Korona virüsüyle ilgili korkutan açıklama!

Çin Sağlık Komisyonu Bakanı Ma Xiaowei, koronavirüsün kuluçka döneminin 1 ila 14 gün arasında olduğunu ve hiçbir belirti göstermeyeceği bu süreçte de bulaşıcı olduğunu açıkladı.

Xiaowei, Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkarak dünyada birçok ülkeye yayılan yeni koronavirüse ilişkin basın açıklaması yaptı.

VİRÜS HIZLA YAYILMAYA DEVAM EDECEK

Sağlık Bakanı, virüsün yayılışının hızlanmasının ve salgının devam etmesinin beklendiğini söyledi.

Xiaowei'in "kuluçka döneminin 1 ila 14 gün arasında değiştiği ve bu süreçte de bulaştığını" belirttiği yeni koronavirüs, bu yönüyle bir önceki koronavirüs SARS'tan ayrılıyor.

2002 - 2003 yılları arasında yine Çin'de ortaya çıkan SARS, iki yılda 800 kişinin ölümüne neden olmuştu. SARS, kuluçka döneminde insandan insana bulaşmıyordu.

Xiaowei ayrıca, ülkede hastalığın yayılmasını önlemeye karşı alınan tedbirlerin sıkılaştırılacağını ifade etti. Şimdiye kadar birçok kentte toplu taşıma araçlarını askıya alma, seyahat yasakları ve büyük etkinliklerin iptal edilmesi gibi önlemler alınmıştı.

Haberin Devamı

HAYVAN TİCARETİ YASAKLANDI

Başta koronavirüsün yemeklerde tüketilen yarasa ya da yılan gibi yaban hayvanlarından insanlara geçtiği düşünülürken, Tarım ve Orman Bakanlıkları virüsün yayılmasını önleme çalışmaları kapsamında canlı ya da ölü yabani hayvanların ticaretini yasakladı.

Yaban hayvanlarının pazarlarda, süpermarketlerde, restoranlarda, e-ticaret platformalarında ticareti gibi herhangi bir yere taşınması, nakledilmesine de yasak getirildi.

Yaban hayvanlarının yetiştirildiği, beslendiği her yer karantina altına alındı.

Salgının başlangıç noktası olarak Wuhan'daki iki deniz mahsulleri pazarı görülüyor.

12 ÜLKEDE DAHA TESPİT EDİLDİ

Böylece Çin’in Wuhan kentinde ilk kez ortaya çıktığı 12 Aralık 2019 tarihinden beri yeni tip koronavirüs Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Tayland, Vietnam, Singapur, Nepal, Avustralya ve Malezya'ya da sıçradı. Buralarda virüsün görüldüğü kişilerin hepsi Wuhan seyahati yapmış.

KORONAVİRÜS NEDENİYLE EN AZ 56 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı'nın açıklamaları, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 56'ya ulaştığı pazar günü geldi. Şu ana kadar virüsten en az 2 bin kişinin etkilendiği düşünülüyor.

Yeni koronavirüsün, yasa dışı olarak egzotik hayvanları da satan Vuhan kentindeki bir balık pazarında ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Virüs, Çin'de Pekin ve Şangay kentleri de dahil olmak üzere pek çok kente yayıldı.

Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore, Tayland, Avustralya'nın da aralarında bulunduğu en az 14 ülkede koronavirüs vakalarına rastlandı.

Çin pazar günü ayrıca, pazar, restoran ve çevrim içi ticaret platformlarında vahşi hayvanların satışını yasakladığını duyurdu.

VİRÜSÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ortaya çıktığı yerden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni tip koronavirüs solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor.

NCoV'in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken, ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

Haberin Devamı

Yeni tip koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli hastalığın" görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.