Gazete Vatan Logo

Korkutan uyarı ‘Doğu’da büyük deprem olabilir’

Düşük şiddetli depremler korkuyu arttırdı

Doğu Anadolu Bölgesi’nde son 4 gün içinde arka arkaya yaşanan Richter ölçeğine göre 4’ten büyük depremler vatandaşlarda endişe yarattı. İlk olarak Muş’ta 4.5 ve 5.1 ardından Erzurum’da 4.4 ve son olarak dün sabaha karşı Van’da meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki depremler, uzmanlara göre yaşanabilecek daha büyük bir deprem için uyarı anlamına geliyor.

‘Mekanizmaları ortak’

- Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: “Bu depremlerin oluşma nedeni ortak. Arap levhasının baskısıyla oluşan bir sıkışma. Van’da hep aynı şey yaşanıyor. Önce ufak depremler oluyor sonra 4.5 gibi bir deprem gerçekleşiyor ve sessizliğe giriyor. Doğu Anadolu’da her şey olabilir. Bir alarm durumu var. Bunu söylersek herkes tedirgin olacak ama başka bir şey de söylenmez ki.”

Ercan: Şaşırtıcı olmaz

- Prof. Dr. Ahmet Ercan: Kuzey Anadolu Kırığı (KAK) ile Doğu Anadolu Kırığı’nın kavşak yeri ve yakınında Erzurum ve Muş’ta olan depremler bu bölgenin gergin olduğunu göstermektedir. Bu bölgede yüzeyde görülen kırık izleri sınırlı boyda olsa da, Muş’taki bağlantı kırığındaki boşluğun doldurulması için 6.2’den büyük bir depreme gerek vardır. Bu bölgenin er ya da geç böyle depremi üretmesi şaşırtıcı olmaz. Van için daha büyük bir depremin olmasını beklemiyorum. Ama güneyde Van-Hakkari ve Van-Bingöl arasında daha büyük bir deprem olursa şaşırtıcı olmaz.”

Haberin Devamı