Gazete Vatan Logo

Korkutan rapor! Eğer önlem alınmazsa...

Kırklareli’nde 365 günün 176’sında hava kirliliği değerleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerlerini aştı. Kükürtdioksit sınır değerleri Keşan’da 112 gün aşıldı, 96 gün ölçüm yapılmadı.

Korkutan rapor! Eğer önlem alınmazsa...

Trakya’daki hava kirliliğini araştıran uzmanların hazırladığı 2 bilimsel raporda da kirliliğin nedeni olarak kalitesiz kömür kullanımı ve sanayi tesislerine dikkat çekildi.

Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu tarafından hazırlanan raporda Keşan’daki duruma dikkat çekilerek ilçedeki durumun halk sağlığı açısından ciddi riskler oluşturduğu belirtildi. Bozoğlu, “DSÖ raporlarına göre kritik seviye çoktan aşıldı. Önlem alınmazsa halk sağlığı açısından büyük sorunlar yaşanır” dedi.

Yılda 3 kez aşılabilir

Keşan’daki hava kirliliğini rakamlar üzerinden yorumlayan Bozoğlu, şunları söyledi: “Edirne Keşan’da kirlilik en üst seviyeye ulaşmış durumda. Özellikle kalitesiz kömür kullanımından kaynaklanan kükürtdioksit miktarı Türkiye’nin ortalamasının üstünde. Dünya sağlık Örgütü ve AB sınır değerleri yoğun bir şekilde aşılmakta. Aynı şekilde Partikül Madde 10 (PM10) kirleticisinin de sınır değerlerinin aşıldığı görülmekte. Kükürtdioksit, AB ülkelerinde yılda sadece 3 gün aşılabilir. Keşan’da bu sınır 112 gün aşıldı. 96 gün de ölçüm yapılmadı. PM10 sınır değeri ise 228 gün aşıldı ve 35 gün ölçüm yapılmadı. Keşan’da hava kirliliği felaket boyutuna ulaştı. Yurttaşların hastalık risk seviyesi oldukça yüksek. Acil önlemler alınmazsa kitlesel hastalıklar baş gösterebilir.”

Haberin Devamı

Yılın yarısı zehir

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak, Prof.Dr. Faruk Yorulmaz ve Araştırma Görevlisi Dr. Aziz Altunok tarafından hazırlanan raporda ise Kırklareli ve çevresinde artış gösteren hava kirliliği gözler önüne serildi. 2014-2015 kış dönemini kapsayan araştırma sonuçlarına göre Kırklareli’nde 365 günün 176’sında hava kililiği değerleri DSÖ sınır değerlerini aştı.

‘Hava değil kül gelir’

Raporları değerlendiren ekoloji uzmanı Prof. Dr. M. Doğan Kantarcı, “Trakya’da yerleşim merkezlerinde önemli bir hava kirlenmesi sorunuyla karşı karşıyayız. Yaygın bir doğalgaz kullanım ağına rağmen hava kirliliğinin oluşması dikkat çekici. Halk pahalı doğal gaz yerine kömüre yöneliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Kırklareli İl Temsilcisi Göksal Çidem ise “Şayet Istrancalar’a termik, veya nükleer santral kurulur, taş ocağı ve çimento fabrikaları dolarsa, İstanbul’a Balkanlar üzerinden hava değil radyasyon, kül, gelir” dedi.

Kaynak: Milliyet