Gazete Vatan Logo

Korkutan gelişme

Türkiye genelinde son günlerde arka arkaya gelen depremler herkesi tedirgin etti

Türkiye genelinde son günlerde arka arkaya gelen depremler herkesi tedirgin etti. Uzmanlar, Marmara Ereğlisi ve Fethiye’nin ardından son olarak Şırnak’ta meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi

Prof. Dr. Ahmet Ercan (Yeditepe Üniversitesi): “Şırnak depreminin Doğu Anadolu Fay Hattı’yla ilgisi bulunmuyor. Akdeniz ve Anadolu yarımadası çok gergin. Son birkaç haftadır oluşan depremler bu gerginliğin boyutunu ortaya çıkarıyor. Türkiye’de 5 büyük deprem kuşağı bulunuyor. Bunlar Arap Kalkanı dediğimiz kuşak, Doğu Anadolu kırığı, Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu çöküntü bölgesi ve Güney Ege dalma batma kuşağı. Türkiye’de ilk kez 5 büyük deprem kuşağı aynı anda gerginlik yaşıyor. Bu kuşakta yer alan kentlerin her biri deprem riski altında.”

Kıta çarpışması yüzünden

Yrd.Doç. Oğuz Gündoğdu (İstanbul Üniversitesi): “Uzun zamandır Şırnak ve yakın çevresinde 5 şiddetini geçen bir deprem olmuyordu. Depremin Doğu Anadolu Fay Hattı’yla ilgisi bulunmuyor. Kıta çarpışması depreme yol açtı. Arap Yarımadası, Anadolu coğrafyasına kayma yaşıyor. Ortaya çıkan sıkışma Şırnak’ta kırılmaya neden oldu. Ege’deki gibi birbirine bağlı deprem fırtınaları olmaz. Şırnak ve yakın çevresinde birbirini tetikleyecek deprem kuşakları bulunmuyor. Oluşan kırılmayla enerji boşalması oluştu. Yörede tehditkar faylar bulunmuyor. Yine de dikkatli olmak da fayda var. 7 veya üstü şiddette bir deprem riski için, yok denebilir.”

Arabistan levhası

Prof.Dr. Okan Tüysüz (İstanbul Teknik Üniversitesi): “Şırnak ve civarı deprem açısından çok fazla bilinen bir yer değil. 1600 ve 1800’lü yıllarda 6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiş. O tarihlerdeki depremlerin şiddet ve etkisini tam olarak bilmem mümkün değil. Arabistan levhasıyla, Anadolu’nun çarpıştığı bir bölge olması nedeniyle 5.5 büyüklüğünde deprem yaşandı. Daha büyük bir deprem beklemiyoruz. Türkiye’deki depremler olağan seyrinde ilerliyor.”

Haberin Devamı