Gazete Vatan Logo

Korkulan olmadı

Kent beyaza bürünürken, kar yağışı, alınan tedbirler sayesinde trafiği fazla etkilemedi

Balkanlar’dan gelen soğuk ve yağışlı hava dün tüm Türkiye’yi etkisi altına aldı. Akşam saatlerinde tipi şeklinde başlayan kar İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilin üstünü beyaz örtüyle kapladı. İstanbul’da yapılan uyarılar etkili oldu, trafikte kabus yaşanmadı.

Türkiye, dün akşam saatlerinden itibaren Balkan ülkelerini günlerdir felç eden soğuk hava dalgasına teslim oldu. Akşam etkili olan kar yağışı tüm yurdu etkisi altına aldı. Hava sıcaklığı düştü, karayollarında kar nedeniyle yollar kapandı, bazı yerlerde düşen çığ yolları kapadı. Bu yıl ikinci kez kar yağışına sahne olan İstanbul, beyaz örtüyle kaplandı. Önceki gün İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın sık sık yaptıkları uyarılar sonuç verdi, sürücüler özel araçlarıyla trafiğe çıkmayınca kabus da yaşanmadı.

870 araç, 2.406 personel

Akşam saatlerinde tipi şeklinde başlayan kar yağışından dolayı ulaşımda herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için yollara 4 bin 667 ton tuz ile 156 ton solüsyon döküldü. Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri, ana arterler ve katılım noktalarında sabaha kadar görev yaptı. Kar yağışının etkili olduğu bölgelerde kar küreme ve tuzlama çalışmaları gerçekleştirildi. Belediyenin 870 araç ve iş makinesi ile 2 bin 406 personelden oluşan ekipleri, çalışmalar süresince yollarda ulaşımın aksamaması için sürekli çalıştı. Kar yağışından dolayı İETT, çeşitli hatlarda 350 otobüs ile ek sefer yaptı, Metrobüs hattında da 315 otobüs aralıksız seferlerine devam eti.

15 cm kar kalınlığı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentte kar kalındığının bazı yerlerde 15 cm’ye ulaştığını açıkladı. İBB’den yapılan açıklamada, “Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün verilerine göre bazı semtlerde ölçülen kar kalınlıkları şöyle: Riva, Arnavutköy, Polonezköy: 15 cm, Alemdağ, Beykoz, Şile:10 cm, Hadımköy, Kağıthane, Zekeriyaköy, Samandıra, Çatalca: 5 cm, Beşiktaş, Sarıyer, Kartal, Üsküdar, Ümraniye: 2-3 cm” denildi. İstanbul’da kar yağışının en fazla etkili olduğu ilçelerde biri Şile. Kar kalınlığının 10 cm’ye ulaştığı ilçede yollar kapandı sürücüler ve vatandaşlar zor anlar yaşadı. Karayelle birlikte zaman zaman tipi şeklinde görülen kar yağışı yolları kapattı. Belediye ekipleri aralıksız çalışmalarına rağmen yolları açık tutmakta başarılı olamayınca bazı sürücüler araçlarını yollarda bırakarak yürümeyi tercih etti.

Özel araç kullanmayın

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kentteki kar yağışı dolayısıyla vatandaşlardan toplu taşıma araçlarını kullanmalarını ve zorunlu olmadıkça özel araçlarıyla trafiğe çıkmamalarını istedi.

Buzlanma uyarısı

Meteoroloji Bölge Müdürü Ergün Güler de hava sıcaklığının mevsim normallerinin 5 ile 7 derece altında seyredeceğini belirterek “Kuvvetli buzlanma ve don olayları, rüzgar ve kar yağışının oluşturabileceği olumsuzluklara karşı vatandaşlar ile ilgililerin dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor” ifadesini kullandı.

İSTANBUL BEMBEYAZ

Balkanlar’dan Türkiye’ye gelen kar yağışı önceki gece İstanbul’a ulaştı. Kent beyaza bürünürken, kar yağışı, alınan tedbirler sayesinde trafiği fazla etkilemedi. Sürücülerin çoğunluğu özel araçlarıyla trafiğe çıkmazken ana arterlerde herhangi bir tıkanma yaşanmadı. Ancak yollardaki buzlanma nedeniyle çok sayıda hasarlı trafik kazası meydana geldi.

Buzlanmaya sensörlü takip

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş “Buzlanma, 28 sensörle 3 saat öncesinde görevlilerin telefonlarına aktarılıyor. Müdahale edildiği takdirde ’risk ortadan kalkmıştır’ mesajı alınıyor” dedi.

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentteki kar yağışının 7 Şubat’a kadar süreceğini ifade ederek “İstanbul’un her noktasını takip ediyoruz” dedi. Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) basın toplantısı düzenleyen Topbaş “İstanbul’da hissedilen sıcaklıkta eksi 13’lerden bahsediliyor. Belediye olarak, solüsyon mücadelemiz sebebiyle ana arterler açıktır. Bunu AKOM çalışanlarıyla birlikte başardık” açıklamasını yaptı.

Topbaş şu bilgileri verdi: “Buzlanma, 28 sensörle 3 saat öncesinde görevlilerin telefonlarına aktarılmaktadır. Müdahale edildiği takdirde ’risk ortadan kalkmıştır’ gibi mesajlar alınıyor. Belediye olarak teknolojiyi iyi kullanıyoruz. 147 aparat köylerdeki büyük traktörlere eklenmek suretiyle onlara da destek veriyoruz. Vatandaşlara toplu taşımayı kullanmalarını, bireysel araçları tercih etmemelerini ve kar lastiklerini kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Kar lastiği olmayanlar, araçlarını kullanmamalılar.”

Vatandaşlar yardımcı olsun

Okulların tatil olmasının büyük avantaj olduğunu belirten Topbaş, “Biz kış dönemini göze alarak tuz ve solüsyonlarla depolarımızı dolduruyoruz. Gerektiği kadar tuz ve solüsyon kullanılıyor. Mevcut depoda malzemelerimiz yeterli. Belediyenin mücadelesi sonucu caddelerimiz açık” diye konuştu. Ara sokaklardaki kar temizleme çalışmalarına ilişkin soruya da Topbaş, yönetimin ilçe belediyelerine ait olduğunu ve mahallede yaşayan vatandaşların görevlilere yardımcı olmaları gerektiğini kaydetti. Deniz ulaşımında yaşanan aksaklıklara ilişkin soru üzerine de Topbaş, aksaklıkların fırtınadan kaynaklandığını söyledi. Topbaş, vatandaşların, trafik kontrol merkezinden yol ile ilgili bilgi alabileceğini de dile getirerek, kent içindeki ulaşım akslarında hiçbir problemin bulunmadığını aktardı.

Sibirya soğuğu geliyor

Son yılların en şiddetli kışını yaşayan Türkiye, önümüzdeki Pazartesi’den itibaren bu kez Sibirya’dan gelecek çok daha soğuk bir hava dalgasının etkisi altına girecek. Bugün Anadolu’da yağışın zayıflamasıyla kuvvetli ayaz ve buzlanma olacak. Marmara’da hafta sonu da sıcaklık 0 dereceye yakın olacak ama yeni haftada daha aşırı soğuk geliyor. Sıcaklıklar -6 dereceleri görecek. Bölgede hafta sonu hafif kar yağışı var. Pazartesiden cumaya kadar ise aralıklarla hep sağanak şeklinde kar yağacak. İç Anadolu’da hafta sonu kar yağışının çok hafiflemesi ve havanın yer yer açması şiddetli ayaza neden olacak. Sıcaklıklar sıfırın altında, Sivas’ta fırtına olacak. Yeni haftada yeniden kar yoğunlaşacak. Ege’de 7 dereceyi geçmeyen sıcaklıklar, yeni haftada 5 derece daha düşecek.

Soğuk Akdeniz’e iniyor

Pazar günü Muğla-Aydın çevresine yağmur, Afyon ve Denizli’ye ise kar yağacak. Soğuklar Akdeniz’e de iniyor. Pazartesi ise yağış var, Isparta ve K.Maraş’a kar yağacak. Uzun yılların en etkili kar yağışlarını gören Güneydoğu’da Pazar yine kar var. Doğu Anadolu’da bugün Van- Hakkari çevresi kar yağışlı, birçok yerde hava açacağından şiddetli buzlanma ve soğuk oluşacak. Erzurum’da rüzgar çok kuvvetli. Pazartesi akşamı kar bölgeye yeniden gelecek. Karadeniz aşırı soğuyor, pazar günü Trabzon bile 0 dereceye inecek. Bugün Bolu ve Batı Karadeniz’de kar zayıflarken, bu sefer de Giresun, Trabzon-Artvin tarafında görülecek.

Hava ulaşımına kar engeli

KAR yağışı nedeniyle hava ulaşımının aksadığı İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan kalkış yapacak uçakların içinde yolcular saatlerce bekledi. Uçakların zamanında inememesi ve önceliğin iniş yapan uçaklara verilmesi nedeniyle iniş kalkış yapacak uçaklarda uzun süreli gecikmeler meydana geldi. Kalkış için sıraya giren uçakların içinde yolcular saatlerce beklemek zorunda kaldı. Bu arada Atatürk Havalimanı pist başında onlarca uçak kalkış için beklemek zorunda kalırken bazı havayolu şirketlerinin seferleri de iptal oldu. Münih’e uçamayan yolcular iptallere yaka silkerek tepki gösterdi. Lufthansa Hava Yolları’nın Münih,Swiss Air’in Zürih, Air France’ın Paris,THY’nin Meşhed seferleri yapılamadı. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda pistler temizlendiği sırada havada meydana gelen yoğunluktan dolayı bazı uçaklar başka meydanlara yönlendirildi. Lufthansa Havayolları’nın Münih İstanbul seferini yapan uçağı İzmir’e, Ettihad Havayolları’nın Abu Dabi- İstanbul Atatürk Havalimanı seferini yapan yolcu uçağı da Sabiha Gökçen Havalimanı’na yönlendirildi. Uçakların daha sonra Atatürk Havalimanı’na hareket etmesi planlanıyor. Yoğun kar yağışı nedeniyle uçakların gecikme yapması İstanbul Atatürk Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali’nde yolcu yoğunluğuna yol açtı. İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş (İDO), Marmara Denizi’ndeki etkili karayel nedeniyle bazı deniz otobüsü seferlerini iptal etti.

Haberin Devamı