Gazete Vatan Logo

Korkulan oldu

Domuz gribi virüsü mutasyona uğradı

Dünya genelinde yarım milyon kişiye bulaşan ve 6 binden fazla cana mal olan domuz gribinin Kuzey Avrupa ülkesi Norveç’te mutasyona uğradığı saptandı. Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) yapılan açıklamada ülkede yaşanan son iki domuz gribi ölümünde H1N1 virüsünün mutasyona uğradığını açıkladı.

Norveçli yetkililer mutasyonlu griple ölen iki kişinin de sıkı şekilde izole bir şekilde tedavi edildiğini ifade etti. Virüsün mutasyona uğraması demek şu anda kullanılan aşıların işe yaramaması anlamına geliyor. İlaç şirketleri daha önce yaptıkları açıklamada, “Aşıları bedava yenileriz” demişlerdi. Ancak böyle bir durumda yeni aşıların üretim süreci çok fazla gecikecek. H1N1 virüsünde benzer mutasyonlar daha önce Brezilya, Çin, Japonya, Meksika, Ukrayna ve ABD’de görülmüştü.

Makedonya’ya domuz gribi aşısı gönderdik

TÜRKİYE, Makedonya’ya acil yardım olarak 5 bin adet domuz gribi aşısı gönderdi. Makedonya Sağlık Bakanı Buyar Osmani, Avrupa’dan sipariş ettikleri aşıların gelmesinin bazı teknik sorunlar yüzünden geciktiğini belirterek, “Türkiye’den yardım istedik. Hemen 5 adet aşı gönderdiler. Ne kadar teşekkür etsek azdır” dedi. Türkiye’den gelen aşıların başta sağlık personeli olmak üzere en yüksük risk grubundaki vatandaşlara yapılacağını açıklayan Osmani, aşının güvenli olduğunu kanıtlamak için de ilk olarak kendisine aşı vurduracağını söyledi. Makedonya’da domuz gribi hastalığından bugüne kadar sadece bir kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı