Gazete Vatan Logo

Korkmayın tadını çıkarın

Uzmanlar deprem söylentileri yüzünden tutulma hattında oturanlar için kabusa dönüşen tam güneş tutulmasının aslında tam bir görsel şölen olduğuna dikkat çekiyorlar; "Hurafeleri bir yana bırakıp 'Şölen'in tadını çıkarın" diyorlar

Ve büyük gün geldi çattı. Tüm dünyanın gözlerini Türkiye'ye çeviren tam güneş tutulması bugün öğle saatlerinde gerçekleşecek. Türkiye üzerinde 4 dakika süreyle ayın arkasına saklanacak olan güneş bu sırada muhteşem de bir gösteri sunacak. Ayın gölgesinin üzerine düşmesiyle kalın bir hilalden yavaş yavaş bir "Pırlanta yüzük" e dönüşecek olan güneş dört dakika sonra yine gözalıcı pırıltılar saçarak eski parlak haline dönecek.

Bu sırada Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Japonya Ulusal Rasathanesi'nden gelen dört profesör ile Japon gazeteciler, Türkiye'den hemen hemen tüm üniversitelerin Astronomi birimleri ve kulüplerinden öğretim üyeleri, öğrenciler Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Tübitak'tan uzmanlar, Amerikan Uzay Dairesi NASA'nın uzmanları, Norveçliler, İsveçliler, Finlandiyalılar, Kanadalılar, Fransızlar, ingilizler ve diğerleri... Hepsi nefeslerini tutarak onlarca yılda bir gerçekleşen bu kozmik olayı izleyecekler. Aletleriyle tutulma anında meydana gelen etkileşimleri en ince ayrıntısına kadar tespit etmeye çalışacaklar. Hava şartlarının uygun olması nedeniyle, tam tutulmanın sağlıklı izlenebilmesi açısından en uygun olan Türkiye'nin çeşitli kentlerinden tüm dünyaya canlı yayınlar yapılacak. Dünya bu muhteşem olayı Türkiye'den gelen görüntülerle televizyonlardan ya da internetten seyredecek. Tutulma hattında yer alan 13 ildeki vatandaşlara da bu şöleni izlemek kalacak.

Haberin Devamı