Gazete Vatan Logo

Körfez sermayesi krizi fırsata çevirip ‘ava’ çıktı

Petrol fiyatları 85 dolara dayanırken kredi krizi özel sermaye fonlarının elini bağladı. Bu ortamda günde 1.2 milyar dolar petrol geliri elde eden Körfez sermayesinin satın alımlar içindeki payı yüzde 30’a ulaştı

Günde 1.2 milyar dolar petrol geliri elde eden Körfez ekonomisi global piyasaları sarsan kredi krizinden kârlı çıkmanın yollarını arıyor. Dünya ekonomileri likidite sıkıntısı çekerken Körfez ülkelerinin devlet destekli şirketleri günlük 1.2 milyar dolarlık petrol gelirlerinin büyük bir bölümünü dev yatırımlara yönlendiriyor. Körfez sermayesinin satın alımlar içindeki payı geçen ay yüzde 6’dan yüzde 30’a ulaştı.

25 milyar dolarlık bir anlaşma ile Londa ve New York Borsası Nasdaq Endeksi’ne ortak olan Körfez sermayesinin, bu yıl deniz aşırı işlemlerle gerçekleştirdiği satın almaların toplam değeri 68 milyar doları aştı. Teklifler ve süregelen anlaşmalarla bu rakam 174 milyar doları da geçiyor.

Kredi sorunlarıyla likidite sıkıntısı çeken dev yatırım fonları şirket satın almak için nakit bulmakta zorlanırken petrol fiyatlarının 85 dolara dayanmasıyla gelirlerine gelir ekleyen Körfez sermayesi dev fonların satın almak için para bulmakta zorlandıkları şirketlere birer birer talip oluyor.


Ortak oldukları şirketler listesinde Nasdaq da var

Şirket Miktar (milyar $)

Nasdaq&LSE 25.0
Carlyle 1.35
Mirage 32.0
Sainsbury 21.5
Kuveyt Telekom 3.72
Aston Martin 0.9
HSBC 6.56
Vivendi 1.5
GE 11.6
Deutsche Bank 1.9
Türkiye Finans 1.08

Haberin Devamı