Gazete Vatan Logo

Körfez kozumuz vatandaşlık oldu

Dubai’de düzenlenen gayrimenkul fuarı Cityscape Global’e katılan Türk firmaları vatandaşlık hakkı ve KDV muafiyeti kozunu kullandı. Fuara Türk firmaların katılımı düşerken yabancı ilgisinde azalma görülmedi.

Körfez kozumuz vatandaşlık oldu

Gayrimenkul sektörünün en büyük buluşmalarından biri olan ve Dubai’de düzenlenen Cityscape Global 2017 fuarı dün kapılarını açtı. 26 ülkeden 300 firmanın yer aldığı fuara bu yıl yaklaşık 30 bin ziyaretçi bekleniyor. Uluslararası firmaların yeni projelerini tanıttığı fuarda Türkiye’den proje geliştirici, mimarlık ve değerleme şirketlerinden oluşan 14 firma katılıyor. Başta Emlak Konut GYO olmak üzere Artaş, Tahincioğlu, Garanti Koza gibi firmaların yer aldığı fuarda firmalar projelerini tanıtmanın yanı sıra Türkiye’deki gayrimenkul sektörünün potansiyelini ve yılbaşında verilen teşvikleri anlatıyor. 1 milyon dolar yatırım yapana vatandaşlık hakkı verilmesi ve KDV muafiyetinden sonra ilk kez yabancı yatırımcıyla buluşan Türk firmalarının eli bu teşviklerle güçleniyor.

Türk firma sayısı 62’den 14‘e düştü

Fuara bu yıl Türk firmalarının ilgisi azaldı. 2015 yılında 62 firmanın katıldığı fuara bir önceki yıl 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 26 firma katılmıştı. Bu yıl 14 firma fuarda yer alırken ilginin azalmasında maliyetler etkili oldu. Stant maliyetleri 100 bin doları, toplam maliyet yaklaşık 300-400 bin doları buluyor. Öte yandan Katar’a ambargo uygulayan Dubai’nin fuarda Türkiye’ye ambargo uygulayıp uygulamayacağı da merak konusuydu. Cityscape Fuarları Türkiye Temsilcisi İstexpo Genel Müdürü İsmail Sezen, “Dubai pazarında Türk firmalarına herhangi bir baskı ya da ayırımcılık uygulanması mümkün değil. Aksine firmalarımızın bu pazarda daha çok iş yapması teşvik ediliyor” dedi.

Haberin Devamı

Dubaili firmalara sıcak satış izni çıktı

Cityscape Global 2017’de bu yıl firmalara ilk kez sıcak satış izni verildi. Daha önceki fuarlarda firmalar satış anlaşmaları yapsa da para alışverişi fuar sonrasında yapılıyordu. Ancak bu izin sadece Dubai’de proje geliştiren firmalara verildi. Yetkililer bu iznin yavaşlayan Dubai gayrimenkul piyasasını hareketlendirmesi için verildiğini belirtiyor. Dubaili firmalar da özel fiyatlar uyguladı.

1.2 milyarlık Yamanevler’e Dubai ilgisi

Artaş, Dubai’de düzenlenen Cityscape fuarında 11 projesiyle yerini aldı. 1.2 milyar lira yatırım bedelli Yamanevler Körfez yatırımcısının ilgisini çekti
Avrupa Konutları markasıyla tanınan Artaş İnşaat, bu yıl Cityscape Global 2017’ye 11 projesiyle katıldı. Artaş, Ağustos’ta tanıttığı 1.2 milyar lira yatırım değerine sahip Ümraniye’deki Avrupa Konutları Yamanevler projesinin uluslararası lansmanını fuarda gerçekleştirdi. Dubai’de düzenlenen Cityscape fuarına her yıl katıldıklarını söyleyen Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Cityscape çok önem verdiğimiz bir fuar. Amacımız Türkiye’deki gayrimenkul sektörünün canlılığını desteklemek” dedi. Çetinsaya, fuara gelen Türk firmalarının sayısında bu yıl biraz düşüş olduğunu ancak Ortadoğu ülkeleri nezdinde Türkiye pazarının cazibesini koruduğunu ifade etti.
90 daire sattı
Fuar öncesinde Ortadoğulu firmalardan pek çok görüşme talebi aldıklarını belirten Çetinsaya, “Projelerden blok alalım, yatırım yapalım diyenler var ancak blok satmak istemiyoruz. Ortak proje konusunda teklifleri değerlendirebiliriz” diye konuştu. Geçen yıl fuarda yaklaşık 200 milyon lira tutarında 90 daire sattıklarını hatırlatan Çetinsaya, bu yıl da en az bu kadar satış yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Temapark girişleri Ücretsiz olacak
Mevcut projelerinden de söz eden Süleyman Çetinsaya, Halkalı’daki Tema İstanbul projesindeki dev tema parkın 2020 yılında tamamlanacağını söyledi. Yıllık 15 milyon ziyaretçi çekecek tema parkın giriş ücretinin olmayacağını, burada eğlence ve alışveriş aktiviteleri olacağını da kaydetti. Tema parkın Körfez’den de ziyaretçi çekmesi bekleniyor. Çetinsaya, Vadi İstanbul projesi içerisinde hayata geçirdikleri Vadi İstanbul AVM’nin 14 Eylül itibarıyle açılacağının bilgisini de paylaştı.
11 projeyi tanıttı
Artaş İnşaat, lansmanını gerçekleştirdiği Avrupa Konutları Yamanevler projesine ek olarak; satışı devam eden Avrupa Konutları Başakşehir, Avrupa Residence & Office Ataköy, Avrupa Office Ataşehir, Avrupa Konutları Kale 2, Avrupa Konutları Atakent 4 ile ortak girişimlerle geliştirilen Vadistanbul ve Tema İstanbul’un da fuarda tanıtımını yaptı. Yakın dönemde hayata geçireceği projelerinden Avrupa Konutları Arıcılar, Avrupa Konutları Atakent 4 B ve VadiparkSeyrantepe’nin de ön tanıtımını yapan Artaş İnşaat, toplam 11 projesiyle standında yabancı yatırımcıları karşıladı.

Haberin Devamı