Gazete Vatan Logo

Körfez’den 4 günde 500 milyon $

Emlak 2013 Fuarı’na Suudi Arabistan’ın atağı damgasını vurdu

Körfez’den 4 günde 500 milyon $

İstanbul’da dün açılan Emlak 2013 Fuarı’na Türkiye’ye bugüne kadar gayrimenkul yatırımında ‘ürkek’ duran Suudi Arabistan’ın atağı damgasını vurdu. Fuarda Körfez yatırımcılarının 500 milyon dolarlık alım yapmaları bekleniyor.

CNR Holding kuruluşu Sine Fuarcılık tarafından düzenlenen CNR Emlak 2013 Fuarı dün İstanbul’da başladı. Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen ‘Körfez Ülkeleri Gayrimenkul Yatırım ve İş Geliştirme Konferansı’nın ikincisinin de düzenlendiği fuarda Suudi Arabistan’dan gelen yatırımcılar dikkat çekti. Arap ülkelerinden birçok yatırımcının ilgi gösterdiği Türkiye gayrimenkul pazarına henüz ciddi bir giriş yapmayan Suudi sermayesi, bu fuarla birlikte atağa geçti.

Bin Ladin, Al Amuodi gibi Suudi Arabistan’ın büyük grupları, fuarda görüşmeler yaptı. Geçtiğimiz yıl düzenlenen Körfez Konferansı’nda 120 milyon dolarlık alım yapan yatırımcıların, bu yıl fuar boyunca 500 milyon doların üzerinde yatırım yapması bekleniyor.

Yatırımcılar, bugün İstanbul’da 3. Köprü ve Kanal İstanbul’a yakın bölgelerde arsa turuna da çıkıyor. Eğitim, sağlık, turizm ve gayrimenkul alanlarında hizmet sunan Suudi Daleel Group ile ortaklaşa ‘Körfez Ülkeleri Gayrimenkul Yatırım ve İş Geliştirme Konferansı’nın düzenlenmesi, fuarda Suudi yatırımcıların ağırlık kazanmasını sağladıç Daleel Group Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mohammed Yahya Müferrah, fuarda sergilenen projelerin büyük fırsatlar sunduğunu belirtti.

Büyük aileler geldi

Daleel Türkiye Group adına ikincisi düzenlenen Körfez Konferansı hakkında bilgi veren Proje Geliştirme Müdürü Ali Kemal Karahoda, Suudi Arabistan sermayesinin Türkiye’ye büyük talep gösterdiğini ancak henüz ciddi bir sermaye girişi olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Bu tür organizasyonlarla talebi karşılamaya çalışıyoruz. İkincisini düzenlediğimiz bu konferansta geçen yıl 120 milyon dolarlık alım yapılmıştı. Bu yıl bunun 500 milyon dolara çıkmasını hedefliyoruz. Geçen yıl 400 yatırımcı konferansa katılırken, bu yıl içinde Arabistan’ın en büyük ailelerinin de olduğu 1.000’in üzerinde yatırımcı yer alıyor.”

Ortak proje hazırlığı

Daleel Group’un hem yatırımcı hem de Türkiye-Suudi Arabistan arasında köprü görevinde olduğunu ifade eden Karahoda, “Bu konferanslardan 5 tane daha düzenlemeyi planlıyoruz. Yatırımcılar İstanbul’da Kanal İstanbul, 3. Köprü gibi büyük projelere yakın lokasyonlarla ilgileniyorlar. Bunun dışında Yalova, Sapanca ve Trabzon’la da ilgileniyorlar” diye konuştu.

Ali Kemal Karahoda, yakın zaman içinde Türk müteahhitler ile ortak proje açıklayacaklarını da kaydetti.

CNR Holding CEO’su Cem Şenel de 4 gün sürecek fuara 10 bin ziyaretçi beklediklerini söyledi.

400 milyon dolarlık teklif

AĞAOĞLU Şirketler Grubu, fuarın ilk saatlerinde My World Europe, Maslak 1453 ve Bakırköy 46 projelerinden 60 dairenin ön satışını gerçekleştirdi. İstanbul Finans Merkezi ve Maslak 1453 projelerinden toplam 4 kule için toplu talep aldıklarını ifade eden Ağaoğlu Uluslararası Yatırımlar Koordinatörü Halil İbrahim Demirhan, “4 kule için 400 milyon dolarlık teklif verdik. Suudi bir grupla anlaşmak üzereyiz” dedi. Demirhan, geçtiğimiz günlerde katıldıkları Kuveyt Fuarı’nda da Kuveyt Kralı’nın eşine Maslak 1453 projelerinden 4 milyon dolar değerinde 2 daire satışı yaptıklarını da söyledi.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu da yabancı yatırımcıların Türkiye ile ilgilendiğini ancak bu ilginin sürdürülebilir olması için güven ortamının oluşturulması gerektiğini söyledi.



Kazlıçeşme’ye yabancı ilgisi

EMLAK Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, bu tür fuarların sektör açısından önemine değinerek, “Fuarların desteklenmesi gerekiyor. Fransa, Dubai ve Almanya’da düzenlenen fuarlarla aynı düzeye gelmeliyiz. Bu nedenle fuarlara desteğimizi sürdüreceğiz” dedi. Emlak Konut açısından 2013 yılının hedeflerinin üzerinde geçtiğini söyleyen Kurum, 24 Aralık’ta ihaleye çıkacak Zeytinburnu Kazlıçeşme arazisine Türk müteahhitlerin yanı sıra yabancılardan da ilgi olabileceğini söyledi.

Suudi yatırımcıhemen alıyor

DEMİR İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, son dönemde İran ve Suudi Arabistan’dan yatırımcı atağı olduğunu belirterek, “Genelde Ortadoğulu yatırımcılar fuarlarda alım yapmazdı ancak Suudi’ler sıcağı sıcağına satın alım yapıyor. 5 daire sattık, gün içinde 15 daire hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı