Yenilikçi fikirler aranıyor

Söz konusu moda markaları veya koleksiyonlar olduğunda, içinde bulunduğum kalabalık hep benzeri yüzleri barındırır. Editörler, yazarlar, sosyal medya yıldızları, yaratıcı yönetmenler, tasarımcılar, modeller ve dahası. Ancak H&M Vakfı ve Accenture’un davetiyle katıldığım ‘Global Change Award’ paneli, inovasyon öncüleri ve vizyonerleri bir araya getirerek içerisinde bulunduğumuz sektöre başka bir açıdan bakmamı sağladı.

Dünyanın en çok tanınan markalarından H&M’in kurucusu Persson ailesi tarafından desteklenen ve 2013 yılında kurulan H&M Vakfı, moda endüstrisini olumlu yönde değiştirmeyi amaçlıyor. Kar amacı gütmeden çalışmalarını sürdüren vakıf, 2015 yılından beri dünya çapında gerçekleştirdiği ‘Global Change Award’ programıyla moda endüstrisinin geleceğine yön vermeyi hedefliyor.

KTH İsveç Kraliyet Enstitüsü ve Accenture tarafından da desteklenen bu programda yuvamız olan gezegenimizi kurtarmaya yönelik fikirler birbiriyle yarışıyor ve seçilen 5 yenilikçi buluş, 1 milyon Euro ödülü aralarında paylaşıyor. Bu ödülün karşılığında programın tek bir beklentisi var, inovasyonu moda endüstrisinin standartları arasına almak ve olumlu bir değişim yaratmak.

Haberin Devamı

Katıldığım panelde H&M Vakfı’nı temsilen katılan Erik Bang, gerçekleştirdikleri bu programa her sene dünya çapında 151 ülkeden iki binin üzerinde fikrin katıldığını aktarıyor.

Programın daha önceki yıllarında ödüle layık görülen isimlerden Enrica Arena, İtalya’da başlayan ‘turunç kumaş’ fikrinin dünya çapında kullanılacak bir materyale dönüşünü heyecanla anlatıyor. Enrica’nın kumaşları, farklı turunçgillerden meyve suyu üretilmesi sırasında ortaya çıkan atıkların işlenmesiyle elde ediliyor. Bu kumaşlar belki hayal ettiğiniz gibi portakal ya da limon kokmuyor; ancak, Salvatore Ferragamo gibi dünyaca ünlü lüks markalar tarafından farklı koleksiyonlarda kullanılıyor.

Bir diğer ödül sahibi Tjeerd Veenhoven’in yosunlardan elde ettiği kumaşlarsa henüz yolun başında. Veenhoven, aldığı ödül sayesinde birkaç sene içerisinde yosun kumaşları geliştirip moda endüstrisinin kullanımına sunmayı planlıyor.

Haberin Devamı

Panelde öğrendiğim kadarıyla moda endüstrisi, dünya üzerinde en çok atık bırakan ikinci endüstriymiş. Bu da arkamızda bıraktıklarımızı yeniden değerlendirmenin, daha sürdürülebilir bir dünya için ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor.

Eğer siz de dünyanın geleceğine olumlu katkıda bulunacak yenilikçi bir fikre sahipseniz H&M Vakfı’nın ‘Global Change Award’ programını incelemenizi öneririm.

En güzel festival

Tam üç gün boyunca güzellik önerileri alabileceğiniz atölye çalışmaları ve ilham kaynağınız olacak konuşmalarla dolu bir etkinliğe hazır mısınız? 4-5-6 Mayıs tarihlerinde UNIQ Istanbul’da düzenlenecek ‘yılın en güzel festivali’ Beauty Fest, güzellik ve bakım meraklılarını ağırlamaya hazırlanıyor.

TONI&GUY, Yves Rocher, Nivea, Flormar, Estee Lauder Şirketler Grubu dahil pek çok destekçisiyle özel programlar sunacak olan festivalde aromaterapist ve sağlıklı yaşam koçu Ayşe Tolga, sosyal medya fenomeni Pucca, makyaj sanatçısı ve YouTuber Sebile Ölmez gibi isimler de yer alıyor. Hazır bahar gelip havalar ısınmışken biraz kendinizi şımartmak isterseniz bu ‘güzel’ festivali takviminize ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR