Prada, bildiğiniz gibi değil

Başlığı okuyunca hepimizin hayranlık duyduğu ünlü İtalyan markası Prada’dan bahsedeceğimi sandıysanız, üzgünüm. Bildiğiniz gibi olmayan bu Prada, bütün ‘çakma’ tasarımlardan yola çıkarak ‘Diet Prada’ adını alan bir Instagram fenomeni.

Prada, bildiğiniz gibi değil

Moda sektöründe yıllarca çalışmış iki isim tarafından kurulan @diet_prada Instagram hesabı, giderek çok sayıda kişinin radarına giriyor. Eğlenceli paylaşımlarıyla dikkat çeken hesabın tek amacıysa birbirini taklit eden tasarımcıları ortaya çıkartmak. Başlangıçta gülünüp geçilecek bir uğraş olarak görülse de son günlerde ‘Diet Prada’ hesabı moda sektörünün en önemli yayınlarında boy göstermeye başladı. Pek çok moda yazarının ya da dijitalde etkili ismin söylemeye çekindiği ‘benzerlik’ ve ‘ilham alma’ durumlarını açıkça dile getiren hesap, tasarımcılarınsa korkulu rüyası haline geldi.

Bundan yirmi sene önce dünyanın iki ayrı ucunda sunulan tasarımların benzerliğini keşfetmek pek de mümkün değildi. Ancak dijital devrimle birlikte herhangi bir fikir birkaç saniye içerisinde binlerce kilometre öteye ulaşabilir hale geldi. Benzerliklerin aynı sezon içerisinde gerçekleşmesi ‘trendlere ayak uydurmak’ olarak nitelendirilebilir. Peki ya birkaç sezon arayla gerçekleşen piştilere ne demeli? Örneğin Gucci’nin 2016 yılında sunduğu, yaka bölgesinde bir kaplan çizimi yer alan kazağı, bir yıl sonra Dolce&Gabbana koleksiyonunda panterli bir kazağa dönüşmüş. Bir senelik bu zaman dilimi, bir şeylerin çok da tesadüfi olmadığına işaret ediyor. Bazen bilinçli bir şekilde bazense tamamen şans eseri gerçekleşen bu tip benzerlikler, daha çok konuşulacağa benziyor.

Haberin Devamı

Prada, bildiğiniz gibi değil

Bu aralar gözüme takılanlar

Akıllı telefonunuzla çektiğiniz fotoğraflara analog fotoğraf makinesi efekti veren uygulamalar bir hayli popüler. Eğer Instagram hayatımıza 90’lı yıllarda girmiş olsaydı nasıl olurdu merak ediyorsanız, bu uygulamalara bir göz atın. Beyaz çizmeler ve botlar, kışa inat, revaçta. Almalı mı, almamalı mı derken bir şekilde pek çok kadın beyaz çizmelere ve botlara gözünü dikmiş durumda, benden söylemesi. Instagram’ın anket özelliği, pek çoğumuzun işini kolaylaştırdı. Artık alışveriş yaparken arkadaşlarımıza sorduklarımızı bizi takip eden herkese sorup öyle karar verebiliyoruz. Peki siz denediniz mi?

Haberin Devamı

Tasarım sokakta

Prada, bildiğiniz gibi değil

Aslında İstanbul, daracık sokaklarından pek çok tasarım öğesi çıkartmayı başarmış bir şehir. Örneğin Nişantaşı’nda, küçücük butiklerle dolu sokaklar birbiriyle kesişir. Eminönü’nün birbirine bağlanan pazar yerleri hep bir telaşe içerisindedir. Galata’dan Karaköy’e inen yokuşlarda Avrupa’nın türlü şehrini aratmayacak fikirler dile getirilir. Geçtiğimiz yıldan bu yana, tam da Galata’dan Karaköy’e inen yokuşlardan birisinin civarında, tasarımın yeni bir halinden bahseder olduk: Tasarım Tomtom Sokakta. Tomtom Kaptan Sokak, İtalyan Lisesi, Tomtom Gardens gibi alanları da kapsayacak şekilde düzenlenen etkinlik, bu sezon 19 Ekim Perşembe günü başladı ve 22 Ekim Pazar akşamına kadar devam edecek. 100 tasarımcı, 50 sanatçı, 50 konuşmacı ve 5 mekan ile tasarımı sokağa taşımayı hedefleyen etkinlik sona ermeden şöyle bir ziyaret edilmeyi hak ediyor. Eğer bugün yolunuz Tomtom’a düşerse önerim öncelikle Günseli Kato’nun katılımıyla gerçekleşecek söyleşi ve atölye çalışmasına, sonrasında da Özlem Tuna’nın tasarım ve üretimde sürdürülebilirliği tartışacağı konuşmasına katılmanız.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR